Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Teknoloji

Huawei’nin HarmonyOS’u Windows’un yerini alabilir

Yayımlandı

üzerinde

merkezli şirketi , bilgisayarlar için geliştirdiği HarmonyOS işletim sisteminin yeni sürümünü tanıttı. 19 Mayıs’ta piyasaya sürülmesi planlanan bu yeni işletim sistemi, şirketin akıllı telefon, tablet, akıllı saat ve bilgisayarlarında tek bir yazılım altyapısı sunmayı hedefliyor.

Yeni işletim sistemi, ve macOS’a alternatif olmayı hedefleyen bağımsız bir ekosistem olacak.

HarmonyOS’un PC versiyonu, Harmony çekirdeği ve Ark motoru temel alınarak geliştirildi. Sistem; ArkTS ve ArkUI modülleri, geliştiricilere yönelik birleşik DevCo geliştirme ortamı ve kriptografik olarak korunan depolama sunan StarShield güvenlik mimarisiyle dikkat çekiyor.

Android’den tamamen bağımsız olan işletim sistemi, kimlik doğrulaması yapılabilmek için gerçek isimlerin kullanılması şartı gerektiriyor.

Gizlilik odaklı tasarımıyla öne çıkan HarmonyOS, yüksek gizlilik modu aktif hale getirildiğinde, kamera, mikrofon ve konum erişimini otomatik olarak devre dışı bırakıyor. Ayrıca, tam disk şifrelemesi sayesinde ekran kilidi açılmadan herhangi bir flash bellek veya harici diskin içeriğine erişilemiyor.

Şu an tüm detaylar açıklanmadı ancak HarmonyOS’un bilgisayar versiyonu 19 Mayıs’ta resmi olarak yayınlanacak. İlk etapta hangi cihazlarda kullanılabileceği veya geliştiricilerden nasıl bir destek alacağı ise şimdilik belirsiz.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji

Twitch yayıncısından “Yayıncı Üniversitesi”: 1 milyondan fazla başvuru

Yayımlandı

üzerinde

Twitch yayınları yapan 23 yaşındaki Kai Cenat salı günü, Instagram hesabında yeni projesini duyurdu.

“Harry Potter serisinden ve büyücülük okulu Hogwarts’tan esinlenendiğini söyleyen Cenat “Yayıncı Üniversitesi’ne Hoş Geldiniz, şimdi Kaydolun” başlığını attı.

Yayıncı, Instagram videosunda “Yayıncı Üniversitesi’nin ilk sınıfına en içten dileklerimle hoş geldiniz demekten heyecan duyuyorum” dedi.

Cenat “Burada, kaosun teşvik edildiği ve içeriğin kral olduğu bir okul bulacaksınız.” ifadelerini kullandı. 

Kayıt internet sitesi streameruniversity.com’un açılmasından birkaç dakika sonra 1 milyondan fazla başvuru yapıldı ve trafikteki artış bazı kişilerin hata mesajı almasına neden oldu.

Yayıncı Üniversitesi, içerik üreticilerin bir araya gelip projeler üzerinde işbirliği yapabileceği bir üniversite kampüsünde geçirilecek bir hafta sonundan oluşacak.

Hafta sonuna hangi üniversitenin ev sahipliği yapacağına dair henüz ayrıntı açıklanmazken Cenat, X’te Yayıncı Üniversitesi’nin “her şey dahil ücretsiz bir gezi” olacağını paylaştı.

Cenat geçmişte de halka açık etkinlikler düzenlemişti. Bunlardan en dikkat çekeni 2023’te New York’un Union Meydanı’nda gerçekleştirdiği video oyunu hediye çekilişiydi.

Okumaya Devam Et

Teknoloji

Deniz seviyelerinde beklenmedik yükseliş: “Gaz pedalına basıyor gibiyiz”

Yayımlandı

üzerinde

‘nın uydu verileri üzerinde yaptığı son analize göre, deniz seviyesindeki yükselme geçen yıl beklenmedik bir şekilde yüksekti.
Ancak daha endişe verici olan uzun vadeli eğilim.

Yıllık deniz seviyesi yükselme oranı son 30 yılda iki kattan fazla artarken, küresel deniz seviyesi 1993’ten bu yana yaklaşık 10 santimetre yükseldi.

NASA’nın Jet İtiş Gücü Laboratuvarı’nda Seviyesi ve Buz Grubu’nda araştırmacı bilim adamı olan Benjamin Hamlington, CNN International’a verdiği demeçte, “Ayağımızı gaz pedalına basıyor gibiyiz” dedi. Diğer iklim sinyalleri dalgalanırken, küresel deniz seviyesinin sürekli yükseldiğini söyledi.

Bu, gelecek için sorun anlamına geliyor. Bilim insanları 2050 yılına kadar ortalama deniz seviyesinin küresel olarak yaklaşık 15 santimetre yükseleceğini düşünüyor. Ancak 2050’den sonrası çok bulanık.

Hamburg Üniversitesi’nden Dirk Notz, “Elimizde çok büyük bir belirsizlik aralığı var. Rakamlar çok hızlı bir şekilde yükseliyor” dedi.

CNN’e verdiği demeçte, dünyanın 2100 yılına kadar deniz seviyesinde fazladan 1 metrelik bir yükselme görebileceğini; bu seviyeye ulaşmanın da yüzlerce yıl alabileceğini söyledi. Bilim insanları ne olacağını tahmin etmek için henüz yeterli bilgiye sahip değiller.

Okumaya Devam Et

Teknoloji

Biyolojik yaş artık fotoğraflarla tespit edilebilecek

Yayımlandı

üzerinde

Farklı ülkelerdeki çeşitli üniversitelerden araştırmacılar, yüz ile biyolojik yaş arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışma kapsamında “FaceAge” adı verilen yapay zeka aracı üzerinde çalıştı.

Araştırmacılar, kişilerin biyolojik yaşlarının fotoğraflar aracılığıyla tahmin edilebilmesini sağlamak üzere yapay zeka aracını yaşları 60 ve üstündeki 58 bin 851 kişiye ait ve verileri kullanarak eğitti.

FaceAge’i kullanarak çoğunluğu kanser hastası olan katılımcıların yüz fotoğraflarını analiz eden araştırmacılar, sağlıklı bireylerin görünüşünün gerçek yaşlarına yakınken, kanserli hastaların yüzlerinin ise kronolojik yaşlarına kıyasla yaklaşık 5 yaş daha yaşlı göründüğünü saptadı.

Çalışma sonucunda elde edilen bulguların biyolojik yaş tahminlerinin fiziksel sağlıkla yakından ilişkili olduğunu gösterdiğini aktaran araştırmacılar, bu sayede hastaların tedaviye dayanma kapasitesinin belirlenebileceğini kaydetti.

“KAS KÜTLESİ VE GÖZ BÖLGESİ” İDDİASI

Araştırmacılar, biyolojik yaşa dayalı analizlerin kritik tedavilere yönelik kararlarda faydalı olabileceğini belirtirken, söz konusu sistemin nasıl çalıştığının net şekilde anlaşılabilmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu vurguladı.

FaceAge’in kişinin biyolojik yaşını nasıl belirlediği kesin olarak bilinmezken, araştırmacılar algoritmanın kişilere ait kas kütlesini ve göz çevresindeki bölgeleri analiz ediyor olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

Çalışmanın sonuçları “The Lancet” dergisinde yayımlandı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar