Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Gündem

Hrant Dink davasında karar: 9 sanığa müebbet hapis

Yayımlandı

üzerinde

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, gazeteciler, jandarma ve eski emniyet görevlilerinin de aralarında bulunduğu 78 sanıktan, Yargıtay’ın haklarında bozma kararı verdiği 15’inin yeniden yargılandığı davada karar çıktı. 

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuklu sanık Muharrem Demirkale katılırken, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı.

Duruşmada Dink ailesinin avukatı Havva Hülya Deveci de hazır bulundu.

Savunmasını yapan tutuklu sanık Demirkale, hiçbir örgütle ilişkisi olmadığını, söz konusu davanın kumpas davası olduğunu iddia etti.

Son sözü sorulan sanıklar, beraatlerine ve tahliyelerine karar verilmesini istedi.

9 SANIĞA MÜEBBET HAPİS KARARI

Davaya ilişkin kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar Bekir Yokuş, Gazi Günay, Okan Şimşek, Ali Öz, Mehmet Ayhan, Onur Karakaya, Osman Gülbel ve Hasan Durmuşoğlu’nu, “ Cumhuriyeti Devleti’nin anayasal düzenini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ayrı ayrı müebbet hapisle cezalandırılmalarına karar verdi.

Sanıklar Muharrem Demirkale, Yavuz Karakaya hakkında aynı suçtan açılan davanın reddine hükmeden heyet, sanık Demirkale’yi üzerine atılı “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan müebbet hapis cezasına çarptırdı.

Heyet, sanık Yavuz Karakaya’yı ise “tasarlayarak kasten öldürmeye yardım etme” suçundan 12 yıl 6 ay, sanık Bekir Yokuş’u da aynı suçtan 10 yıl hapisle cezalandırdı.

Sanık Veysal Şahin’e “ihmali davranışla adam öldürmek” suçundan 15 yıl hapis cezası veren heyet, bu sanığın üzerine atılı “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin anayasal düzenini ortadan kaldırmaya teşebbüs” ve “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçlarından beraatine hükmetti.

3 SANIĞIN HÜKÜMLE BİRLİKTE TUTUKLANMASINA KARAR VERİLDİ

Mahkeme heyeti, sanıklar Okan Şimşek, Gazi Günay ve Onur Karakaya’nın üzerine atılı “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan hüküm kurulmasına yer olmadığına karar verirken, sanık Gazi Günay’ı ayrıca “tasarlayarak kasten öldürme”, sanıklar Ali Öz ve Okan Şimşek’i ise “kasten öldürme” suçundan 25’er yıl hapisle cezalandırdı.

Sanıklar Mehmet Ayhan, Onur Karakaya ve Hasan Durmuşoğlu’nu “kasten öldürme” suçundan 12’şer yıl 6’şar ay hapisle cezalandıran mahkeme heyeti, sanık Osman Gülbel’in de aynı suçtan 16 yıl 8 ay hapse çarptırılmasına hükmetti.

Heyet, sanıklar Volkan Şahin, Şükrü Yıldız, Mehmet Ali Özkılınç’ın üzerine atılı tüm suçlardan beraatine karar verirken, firari sanık Faruk Sarı’nın ise dosyasının ayrılmasına hükmedildi.

Tutuklu 5 sanığın bu hallerinin devamını kararlaştıran heyet, sanıklar Onur Karakaya, Bekir Yokuş ve Mehmet Ayhan’ın ise hükümle birlikte tutuklanmasına karar verdi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 26 Mart 2021’de, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, gazeteciler, jandarma ve eski emniyet görevlilerinin de aralarında bulunduğu 6’sı tutuklu, 13’ü firari 78 sanığın yargılandığı davayı karara bağlamıştı.

Mahkeme, aralarında dönemin kamu görevlileri tutuklu sanıklar Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer’in de bulunduğu 26 sanığı 3 yıl 4 ay ila ağırlaştırılmış müebbet arasında değişen hapis cezalarına çarptırırken, aralarında eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun ve dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın da bulunduğu 39 sanık hakkında düşme ve beraat ile ret kararı vermişti.

Mahkeme heyeti ayrıca, haklarında yakalama kararı bulunan, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen, Ekrem Dumanlı ve Zekeriya Öz’ün de aralarında olduğu 13 firari sanığın dosyasını ayırmıştı.

Haklarında ceza verilen sanıkların avukatları ile cezaların yetersiz olduğunu öne süren Dink ailesi avukatları karara itiraz etmiş, dosya İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesince ele alınmıştı.

Daire, 5 Mayıs 2022’de, sanıklar, avukatları ve müdahillerin yaptığı istinaf başvurularını incelemiş, yerel mahkemenin kararını usul ve yasaya uygun bulmuştu.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 62 sanık yönünden temyiz incelemesi yaptığı dosyaya ilişkin kararını 21 Haziran 2023’te açıklamıştı.

Eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ve Ramazan Akyürek’e “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan verilen ağırlaştırılmış müebbet hapisleri onayan Daire, diğer sanıklar hakkındaki “tasarlayarak kasten öldürme”, “tasarlayarak kasten öldürmeye yardım”, “silahlı terör örgütüne üye olma”, “silahlı terör örgütüne yardım” suçlarından verilen mahkumiyetlerin bazılarını onarken, bazı sanıklar hakkında verilen cezaları ise az bularak bozmuştu.

Daire, bu kapsamda bozma hükmü kurduğu sanıklar eski subay Muharrem Demirkale, eski Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz, Osman Gülbel, Yavuz Karakaya, Bekir Yokuş, Hasan Durmuşoğlu, Faruk Sarı, Mehmet Ayhan, Onur Karakaya, Okan Şimşek, Gazi Günay, Veysal Şahin, Volkan Şahin, Şükrü Yıldız ve Mehmet Ali Özkılınç yönünden dosyayı yerel mahkemeye göndermişti.

Öte yandan, Dink’in öldürülmesine ilişkin dönemin Trabzon İl Emniyet İstihbarat Şube Müdürlüğünde görevli eski polis memurlarının aralarında bulunduğu sanıklar Hasan Durmuşoğlu, Mehmet Ayhan, Onur Karakaya ve Osman Gülbel’in yargılanmasına ilişkin açılan yeni dava bu dosya ile birleştirilmişti.

Bu iddianamede sanıkların, ihmali hareketleri nedeniyle Dink’in ölümüne neden oldukları, “kasten öldürme” suçundan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandıkları ve aldıkları cezanın Yargıtay kararıyla da kesinleştiği ifade edilerek, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin anayasal düzenini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları istenmişti.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gündem

İstanbul’da deprem nedeniyle yaralanan 28 kişinin tedavisi sürüyor

Yayımlandı

üzerinde

Marmara Denizi Silivri açıklarında 23 Nisan’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremde, İstanbul’da “ikincil yaralanma” olarak bilinen düşme, atlama veya yıkılma korkusundan panikatak geçiren toplamda 173 kişi hastanelerde tedavi altına alındı.

Depremin meydana geldiği günden itibaren bugüne kadar tedavisi tamamlanan 145 yaralı, taburcu edildi.

Yaralılardan 28’inin ise çeşitli hastanelerde tedavisi sürüyor.

Okumaya Devam Et

Gündem

D-100’de 5 araç birbirine girdi: Yaralılar var

Yayımlandı

üzerinde

‘nin İzmit ilçesi D-100 Karayolu Ankara istikameti Cumhuriyet Mahallesi mevkiinde yavaşlayan trafik nedeniyle seyir halinde olan 5 otomobil zincirleme kazaya karıştı.

Kazayı gören vatandaşlar 112 Acil Çağrı Merkezi’ne haber verdi. İhbar üzerine olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi.

Kısa sürede olay yerine gelen sağlık ekipleri, yaralanan G.Ö., F.K., ve H.Ç. isimli 3 kişiyi ilk müdahalenin ardından ambulansa alarak hastaneye kaldırdı.

Kaza sebebiyle trafik felç oldu. Hasar gören araçların yoldan kaldırılmasıyla trafik eski seyrine döndü. Polis olayla ilgili inceleme başlattı.

Okumaya Devam Et

Gündem

İBB Operasyonunda Şoke Eden Görüntüler: Döviz, Türk Lirası ve Mermi Ele Geçirildi!

Yayımlandı

üzerinde

Açıklaması:

26 Nisan 2025’te düzenlenen İBB operasyonunda 50 şüpheliye yönelik eş zamanlı baskınlarda çok sayıda döviz, Türk lirası, mermi ve kaşe ele geçirildi. Tutuklu Başkan Ekrem İmamoğlu’ndan sert tepki: “Ne oldu? Boş dosyanı dolduramadın mı?”

Özet

26 Nisan 2025 sabahı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü yolsuzluk soruşturması kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik düzenlenen operasyonda 50 şüpheli hakkında gözaltı kararı çıkarıldı; operasyonlarda şüphelilerin ev ve iş yerlerinde çok sayıda döviz, Türk lirası, mermi ve şirketlere ait kaşe ele geçirildi . Operasyonun ikinci dalgasını oluşturan bu aramalar İstanbul, Ankara ve Tekirdağ’da eş zamanlı olarak yapıldı; Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri operasyonu koordine etti . Tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Silivri Cezaevi’nden “Ne oldu? Boş dosyanı dolduramadın mı?” diyerek soruşturmayı eleştirdi


Arka Plan

Soruşturmanın Kapsamı

  • İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “suç işlemek amacıyla örgüt kurma, yönetme ve kurulan örgüte üye olma”, “ihaleye fesat karıştırma”, “rüşvet” ve “nitelikli dolandırıcılık” suçlarından başlattığı yolsuzluk soruşturması Mart 2025’te başlamıştı

  • İlk dalga operasyonda İBB Medya A.Ş. Genel Müdürü Murat Ongun da dahil birçok yönetici ve danışmana gözaltı işlemleri yapılmıştı .

Operasyonun Genişletilmesi

  • 26 Nisan 2025’te düzenlenen ikinci dalga operasyonda 50 şüpheli hakkında yeni gözaltı kararları verildi; bunların bir kısmı daha önce aranan isimler arasındayd

  • Aramalar İstanbul, Ankara ve Tekirdağ’da eş zamanlı gerçekleştirildi ve soruşturma kapsamı genişletildi


Operasyon Detayları

Eş Zamanlı Aramalar

  • Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, sabahın erken saatlerinde şüphelilerin ev, işyeri ve banka kasalarında arama yaptı .

  • Operasyon Ankara ve Tekirdağ şubelerinde de benzer şekilde yürütüldü; 53 şüpheli yakalanmasına yönelik çalışmalar sürüyor .

Gözaltına Alınan İsimlerden Bazıları

  • Aralarında İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Arif Gürkan Alpay, eski CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan ve Medya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun’un eşi Gözdem Ongun’un da bulunduğu çok sayıda isim gözaltına alındı .

  • Gözaltı sayısı operasyondaki yeni yakalamalarla 50’ye yükseldi; üç firari şüphelinin yakalanması için çalışmalar devam ediyor


Ele Geçirilen Malzemeler

  • Aramalarda büyük miktarda döviz (dolar, euro), Türk lirası banknotları, mermiler ve çeşitli şirketlere ait kaşeler ele geçirildi .

  • Bazı adreslerde av tüfekleri ve mühimmatın da bulunduğu belirtildi; bu bulgular soruşturmanın seyrini derinleştirdi .


Hukuki Süreç ve Sonraki Adımlar

  • Sağlık kontrollerinin ardından şüpheliler İstanbul Emniyet Müdürlüğü Vatan Yerleşkesi’ne sevk edilerek ifade işlemlerine başlandı .

  • Soruşturma dosyasının tamamlanmasının ardından savcılık tarafından ek gözaltı talepleri veya tutuklama talepleri gelebilir; yargı süreci derinleştikçe yeni dalga operasyonlar gündeme gelebilir .


Siyasi ve Toplumsal Tepkiler

  • Tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Silivri Cezaevi’nden sosyal medya hesabı üzerinden, “Ne oldu? Boş dosyanı dolduramadın mı? Yine mi aldatıldın?” ifadeleriyle operasyonu sert şekilde eleştirdi

  • Muhalefet partileri ve sivil toplum kuruluşları yargının siyasallaştığı yönünde eleştiriler getirirken, iktidar yetkilileri soruşturmanın tamamen hukuki prosedürlere dayalı olduğunu savunuyor

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar