Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Gündem

“Ekmek sorununu Türkiye ile çözdük”: Suriye’de yeni dönem inşa ediliyor

Yayımlandı

üzerinde

Suriye’de Deyrizor ilinin Valisi Gassan Ahmed, devlet otoritesinin yeniden tesis edilmesi yönünde önemli adımlar atıldığını duyurdu.

Fırat Nehri’nin doğusunda terör örgütü PKK/YPG işgalindeki bölgede bulunan petrol sahalarının kontrolünün, Petrol Bakanlığına geçeceğini bildiren Ahmed, vilayetteki nüfus müdürlüğünün faaliyete geçirildiğini ifade etti.

Ahmed, müdürlüğün ana binasının, bölgeyi işgal eden PKK/YPG ve devrik Beşar Esad unsurları tarafından yağmalandığını hatırlattı.
Tahrip edilen cihazların yenilendiğini ve müdürlüğün tekrar hizmete açıldığını kaydeden Ahmed, “Resmi belgeler güvende. Meyadin, Aşara, Kuriyye ve Şemiyye ilçelerinde de yeni merkezleri faaliyete geçirdik” diye konuştu.

Ahmed, nüfus cüzdanı çıkarma hizmetinin henüz başlamadığını ancak iki ay içinde tüm nüfus kayıt merkezlerini tam kapasiteyle çalıştırmayı hedeflediklerini dile getirdi.

“TÜRKİYE’DEN KALİTELİ UN TEMİN ETTİK”

Ekmek konusunda iyileştirme çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Ahmed, “Göreve geldiğimizde ekmeğin kalitesi oldukça kötüydü.

Türkiye’den daha kaliteli beyaz un temin ederek sorunu çözdük. Yerel üretimi artırmak için iki farklı unu karıştırarak kaliteyi yükseltiyoruz” ifadelerini kullandı.

Vali Ahmed, “Şu anda fırınların önünde uzun kuyruklar oluşmuyor ancak buğday fiyatlarındaki küresel artış nedeniyle bu konuda tam kontrolü sağlamak zorlaşıyor” diye ekledi.

YIKILAN KÖPRÜLER ONARILIYOR

Deyrizor’un en büyük sorunlarından birinin de devrik rejim döneminde, PKK/YPG işgali sırasında yıkılan köprülerin yeniden inşası olduğunu vurgulayan Vali, “Toprak köprünün demir kısmını onardık. Humus’tan yedek parçalar getirerek köprüyü yeniden inşa ettik. Bu köprü 15 gün önce ulaşıma açıldı” dedi.

Aşara Köprüsü’nün de restore edildiğini belirten Ahmed, “Fırat Nehri’nin iki yakası arasındaki bütün köprüleri onarıyoruz. Teknik ekipler bölgede çalışmalarını sürdürüyor. Adanın karşı tarafında dolgu işlemleri yapılıyor. Gerekli koordinasyon sağlanırsa köprüyü 15 gün içinde tamamlamayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Ahmed, “Şehirdeki tüm sokak lambalarını yeniledik. Hasar gören doğu mahallelerinde de aydınlatma çalışmaları sürüyor. Elektrik ağını restore ettik” diyerek elektrik kapasitenin artırılmasının beklendiğini kaydetti.
Deyrizor Valisi, şu bilgileri paylaştı: “Şehrin 100 megavat elektrik ihtiyacı var. 30’u sağlanıyor. Temizlik hizmetlerinde de iyileştirmeler var. Göreve geldiğimizde sadece bir çöp toplama aracı vardı. Şimdi hem yeni araçlar, sıkıştırma makineleri ve süpürme araçları getirildi hem de var olan araçlar onarıldı. Ancak hizmetlerin tam anlamıyla yeterli seviyeye ulaşması için daha fazla çalışmamız gerekiyor.”

TELEKOMÜNİKASYON SIKINTISI
Deyrizor’daki en büyük sorunlardan birinin telekomünikasyon olduğuna işaret eden Ahmed, “Deyrizor’un en yakın büyük şehir olan Humus’a uzaklığı oldukça fazla. Mevcut fiber optik kablolar düşük kalitede ve sık sık arızalanıyor. İletişimin tamamen kesilmesine yol açıyor” diye konuştu.

Ahmed, bu sorunun çözülmesi için hükümete yeni kablo döşenmesi veya alternatif çözümler üretilmesi yönünde talepte bulunduklarını aktararak “İletişimin kesintisiz sağlanması için gerekli adımların atılmasını bekliyoruz” dedi.

“PETROL ÜRETİMİNDE CİDDİ SORUNLAR YAŞANDI”
Ahmed, örgütün işgali altındaki bölgede petrol sahalarının uzun süredir bakımsız olduğunu ve üretimde ciddi sorunların yaşandığını belirtti.
Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile Ferhat Abdi Şahin arasında yapılan anlaşmayı değerlendiren Vali Ahmed, “Petrol sahaları tamamen Petrol Bakanlığının kontrolüne geçecek. Bu, ülke ekonomisi için büyük bir kazanım olacak” dedi.

Deyrizor’un ve Irak sınırının güvenliğine değinen Ahmed, sözlerini şöyle sürdürdü: “Güvenlik, Deyrizor Emniyet Müdürlüğü ve genel güvenlik yönetimi tarafından sağlanıyor. Polis teşkilatı yeniden kuruldu, yeni karakollar açıldı ve devriyeler artırıldı. Irak sınırında ise sıkı kontroller yapılarak kaçakçılık ve organize suçlarla mücadelede önemli ilerlemeler kaydedildi.”

“KÜRTLER SURİYE’NİN ASLİ PARÇASI”

Deyrizor halkının, devlet otoritesinin yeniden tesis edilmesini ve ülkenin birliğini istediğini söyleyen Ahmed, “Kürt vatandaşlarımız, Suriye’nin asli parçası” dedi.

Ahmed, örgütün anlaşmaya sadık kalarak halkın taleplerini dikkate almasını beklediklerini belirterek terör örgütü DAEŞ tehdidine ilişkin, şunları kaydetti: “Şu ana kadar herhangi bir saldırı girişimi kaydedilmedi. Deyrizor-Humus bağlantı yollarında güvenlik tehditleri bulunmuyor.”

Suriye’nin yeniden inşası için devlet ile halkın her zaman birlikte çalışması gerektiğini vurgulayan Ahmed, şunları ekledi: “Ülkemiz yeniden halkımıza dönüyor. Devlet ve halk olarak bir olmalıyız. Sabır, dayanışma ve işbirliği ile kalkınma sürecine katkıda bulunmaya davet ediyorum.”

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gündem

Deprem Sonrası İstanbul’a 2 Saatte 20 000 Kişilik Sıcak Çorba: Hızır 41 Afet Mutfağı’nın Başarı Hikayesi

Yayımlandı

üzerinde

Açıklaması :
Marmara Depremi’nden hemen sonra Hızır 41, 2 saatte İstanbul’a 20 000 kişilik sıcak çorba ulaştırdı. Afet anında beslenme desteğinin örnek operasyonu.

Özet

23 Nisan 2025 günü Silivri merkezli 6,2 büyüklüğündeki Marmara Depremi’nin ardından İstanbul’da binlerce vatandaş, evlerine giremeyerek toplanma alanlarına yöneldi. Bu kritik saate hızlı müdahale eden Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne ait “Hızır 41 Afet Mutfağı”, sadece 2 saat içinde İstanbul’a 20 000 kişilik sıcak çorba ulaştırarak afet anında beslenme desteğinin ne denli insan odaklı ve etkili olabileceğini gösterdi. Türkiye’nin en büyük afet mutfağı unvanına sahip tesisin altyapısı, mobil afet tırları ve deneyimli personeli sayesinde, afet altyapısı planlamasında örnek bir başarı hikâyesi ortaya konuldu.

1. Giriş: Depremin Ardından Beslenme İhtiyacı

23 Nisan 2025 günü saat 12:49’da, Silivri açıklarında 6,2 büyüklüğünde meydana gelen deprem, İstanbul’da büyük korku ve tahliye süreçleri başlattı . Güvenlik endişesiyle evlerine giremeyen vatandaşlar, parklar ve cami avluları da dâhil olmak üzere birçok toplanma alanına yönlendirildi .

Afet anlarında ilk saatler, hayatta kalma ve moral açısından kritik önem taşırken, sıcak yemek ve özellikle çorba dağıtımı, hem bedensel hem de psikolojik destek sunuyor.


2. Hızır 41 Afet Mutfağı: Türkiye’nin En Büyük Tesisi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından 6 Şubat 2025’te hizmete açılan Hızır 41 Afet Mutfağı, planlı kapasitesiyle günde 150 000 kişilik çorba ve 20 000 kişilik 3 öğün yemek hazırlayabiliyor .

  • Kuruluş Amacı: Olası büyük Marmara Depremi başta olmak üzere çevre illere yardım etmek amacıyla tasarlandı

  • Mobil Afet Tırları: Tesiste hazırlanan yemekler ve ekmekler, 3 yemek tırı ve 1 fırın tırı aracılığıyla afet bölgesine hızlıca sevk edilebiliyor .


3. 2 Saatte 20 000 Kişilik Çorba Operasyonu

Depremin hemen ardından 2 saat içinde hareket gecikmeden Haydarpaşa’daki toplanma alanlarına sevk edilen 20 000 kişilik sıcak çorba, Hızır 41 personeli ve mobil tırlarla ulaştırıldı .

“2 saat içerisinde afet tırımızı personellerimizle birlikte bölgeye gönderdik. 20 000 kişiye sıcak çorba hizmetinde bulunduk,”
diyor Hızır 41 Üretim Müdürü Yasemin Talaş .

Aynı operasyonda, tırlarda ekmek ve su da taşınarak farklı mobil ikram noktalarında toplam 10 000 kişilik destek sağlandı .


4. Lojistik ve İnsan Kaynağı

  • Personel: Saha ekiplerinde 70 gönüllü ve personel görev aldı .

  • Araç Filosu: Mobil tırlar, bağımsız 5 gün çalışabilecek altyapı ve 15 dakikada kurulum özelliği ile 24/7 faaliyete hazır .

  • Tesis Altyapısı: 5 300 m² kapalı, 10 350 m² açık alana yayılmış olup tam donanımlı yemek ve fırın üretim hattına sahip.


5. Etki ve Geri Bildirim

  • Vatandaş Memnuniyeti: Tahliye alanlarında çorba ve sıcak yemek ikramı, belirsizlik içindeki vatandaşlara moral desteği sağladı.

  • Yerel İşbirlikleri: Kocaeli Büyükşehir’in yanı sıra ilçe belediyeleri ve STK’lar da destek vererek toplam 6 000 kişiye ek çorba dağıtımı gerçekleştirdi.

Afet mutfağının esnek yapısı, normal zamanlardaki sosyal hizmet faaliyetlerine de katkı sunuyor.


6. Çıkarımlar ve Öneriler

  1. Erken Hazırlık: Afet mutfakları, önceden belirlenen lojistik ve personel planlaması ile acil durumlarda kritik roller üstleniyor.

  2. Mobil Çözümler: Sahada üretim yapabilen mobil tırlar, ana mutfaktan bağımsız çalışarak dağıtım ağını güçlendiriyor.

  3. Toplum Katılımı: STK’lar ve yerel yönetimlerin koordine desteği, operasyonun ölçeğini genişletiyor.


7. Sonuç

Hızır 41 Afet Mutfağı’nın 2 saat içinde 20 000 kişilik çorba operasyonu, afet yönetiminde hız, etkin lojistik ve insan odaklı yaklaşımın başarılı bir örneği oldu. Bu model, gelecekteki afet senaryoları için standart bir referans niteliğinde.

Okumaya Devam Et

Gündem

Osman Boyner kimdir, öldü mü? İş insanı Cem Boyner’in babası Osman Boyner’in hayatı

Yayımlandı

üzerinde

Osman Boyner, 1926 yılında Kastamonu’nun Tosya ilçesinde dünyaya geldi. İş insanı Cem Boyner’in babasıdır. Hasan, Fazıl ve Güzide isimli 3 kardeşi olan Osman Boyner eğitim hayatına İstanbul’da başladı. Sultanahmet Ticaret Lisesi’ni ve ardından Yüksek Ticaret Okulu’nu tamamladı.

1952 yılında Ahmet Sadıkoğlu, Hasan Boyner ve Fazıl Boyner ile birlikte Altınyıldız’ı kurdu. İlk ihracatını 1956 yılında gerçekleştiren şirket, Türk kumaşının dünyaya tanıtımında büyük rol oynamıştı.

1960’lı yılların sonunda ‘de henüz bulunmayan hazır giyim sektörüne adım atma çalışmalarına başlayan Osman Boyner, modacı arkadaşı Kerim Kerimol ve İtalyan moda evi sahibi Silvano Corsini’nin işbirliğiyle Beymen markasının temellerini attı. Beymen’in ilk mağazası, 1971 yılında İstanbul Şişli’de açıldı. Önce erkek koleksiyonu ile büyük ilgi gören Beymen, zamanla kadın koleksiyonunu ve 1985 yılında spor giyimde farklı bir yaklaşım sunan Beymen Club koleksiyonunu da eklemiştir.

Ali Osman Boyner, sadece bir iş insanı değil, aynı zamanda sosyal sorumluluk bilinciyle de tanınıyordu. TÜSİAD’ın kurucuları arasında yer almış ve 2010 yılına kadar Boyner Grubu Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmüştü.

Osman Boyner’in eşi Ayten Boyner 2021 yılında vefat etmişti.

Okumaya Devam Et

Gündem

6 aydır takip ediliyorlardı: Düzce’de fuhuş operasyonu

Yayımlandı

üzerinde

‘de 112 Acil Çağrı Merkezi’ne 23 Ekim ve 22 Aralık 2024’te Beçiyörükler bölgesinde fuhuş yapıldığı, bazı kişilerin kadınları zorla tuttuğu, fuhşa teşvik ve aracılık yapıldığı yönünde ihbar yapıldı.

Düzce İl Emniyet Müdürlüğü Ahlak Bürosu ekipleri, ihbarın geldiği dönemde evlere baskınlar yaptı, ancak yeterli delile ulaşamadı. Polis daha sonra şüphelendikleri kişileri teknik ve fiziki takibe aldı.

Şüphelilerle ilgili deliller elde edildikten sonra önceki gün 20 polisin katılımıyla 10 farklı adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi. Operasyonlarda H.U., M.K., K.K., Y.U. ve B.B. gözaltına alındı.

Adreslerde yapılan aramalarda suçta kullanıldığı tespit edilen 12 cep telefonu, 23 bin 980 TL para, bir laptop, iki hard disk ve 18 telefon hattı ele geçirildi.

5 şüpheli, emniyetteki sorgularının ardından bugün adliyeye sevk edildi. Diğer yandan T.R., G.B. ve C.N. isimli fuhşa sürüklenen 3 kadın kurtarıldı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar