Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Teknoloji

Dünya’nın sonu için tarih verildi: “Korktuğumuzdan daha erken”

Yayımlandı

üzerinde

Hollanda’daki Radboud Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, evrendeki tüm yıldızların bir “beşgen trilyon yılda” kararacağını belirledi. Bu, 78 sıfırın takip ettiği bir sayı anlamına geliyor.

Ancak bu, daha önce yapılan 10 üzeri bin 100 yıllık tahminden veya 1’den sonra bin 100 sıfır gelmesinden çok daha kısa bir zaman dilimi.

Evrenin ölümüne yol açtığına inandıkları süreç, kara deliklerin yavaş yavaş buharlaşırken radyasyon yaymasıyla ilgili olan Hawking radyasyonuyla bağlantılı.

BUHARLAŞAN KARA DELİKLER

Bunun yalnızca kara deliklere özgü bir olgu olduğu düşünülüyordu ancak araştırmacılar, nötron yıldızları ve beyaz cüceler gibi şeylerin de kara deliklere benzer şekilde buharlaşabildiğini ortaya çıkardı.

Hem nötron yıldızları hem de beyaz cüceler bir yıldızın yaşam döngüsünün son aşamasıdır. Büyük yıldızlar süpernovalara dönüşür ve sonra nötron yıldızlarına çöker, güneşimiz gibi daha küçük yıldızlar ise beyaz cücelere dönüşür.

ÖLEN SON YILDIZLAR ONLAR OLACAK

Bu “ölü yıldızlar” son derece uzun süre varlığını sürdürebilir. Ancak araştırmacılara göre, dengesiz hale geldiklerinde yavaş yavaş dağılırlar ve patlarlar.

Bir nötron yıldızının veya bir beyaz cücenin ölmesinin ne kadar sürdüğünü bilmek, insanlarının evrenin maksimum ömrünü anlamalarına yardımcı oluyor. Çünkü bu yıldızlar, ölen son yıldızlar olacak.

EVRENİN MAKSİMUM ÖMRÜ ABARTILDI

Radboud Üniversitesi’nde profesör ve baş araştırmacı olan Heino Falcke’ye göre, önceki araştırmalar evrenin maksimum ömrünü abartmıştı.

Falcke ve meslektaşları, Hawking radyasyonunu da hesaba katarak sonun gelmesinin bir beşgentilyon yıl süreceğini hesapladı.

HAWKING RADYASYONU NEDİR?

Ünlü fizikçi Stephen Hawking, 1975 yılında parçacıkların ve radyasyonun bir kara delikten kaçabileceğini öne sürdü. Bu, hiçbir şeyin bu son derece büyük kütleli cisimlerin çekim gücünden kaçamayacağı yönündeki inancı çürüttü.

Ancak Hawking’e göre, bir kara deliğin kenarında iki geçici parçacık oluşabilir. Birleşmeden önce, bir parçacık kara deliğe geri çekilir ve diğeri kaçar.

Kaçan bu parçacıklar Hawking radyasyonudur.

Zamanla bu parçacıkların daha fazlası kaçtığında, kara delik kademeli olarak bozulur. Bu ayrıca, kara deliklerin yalnızca büyüyebileceğini belirten Albert Einstein’ın görelilik teorisiyle de çelişir.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji

Yazın telefonunuzu böyle kullanmayın: Hızlı bozulmasının nedeni

Yayımlandı

üzerinde

Ayrıca telefon tamircisi Kurşun, telefonların ısındıktan sonra bir süre soğumasını beklemenin de batarya sağlığı için olumlu olduğunu aktardı.

Yaz aylarında vatandaşların kendilerine en çok batarya şişmesi şikayeti ile geldiğini anlatan Mehmet Mahsun Kurşun, “Vatandaşlar telefonlarını şarjda kullanmayacaklar. Ayrıca telefonları fazla ısındığı durumda o an telefonu kullanmayı bırakıp soğumasını beklemeleri gerekiyor.

Okumaya Devam Et

Teknoloji

Fransız astronot, uzaya Michelin yıldızlı menü götürecek

Yayımlandı

üzerinde

Fransız mutfağı dünyanın en iyilerinden biri olarak bilinir. Bu nedenle Fransız astronot Sophie Adenot, 2026’daki ilk uzay görevi sırasında aylarca dondurulmuş, paketli yiyeceklerle yaşamak yerine, dünyadan bir tat götürmenin yollarını aradı. Çözüm, üç Michelin yıldızlı ünlü şef Anne-Sophie Pic ile iş birliği yapmak oldu.

Avrupa Ajansı (ESA), bu iş birliğiyle ünlü şefin hazırladığı yemeklerin Adenot’un “Epsilon görevi” için “bonus gıda” olarak Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) götürüleceğini açıkladı.

Uzay görevlerinde astronotların çoğunlukla dondurulmuş ve vakumlu ambalajlarda önceden onaylanmış yiyeceklerle beslendiğini belirten ESA, “bonus gıdaların” astronotlara moral desteği sağladığını, dünyayla bağlarını korumaya yardımcı olduğunu ve mürettebat arasında kültürel paylaşımı güçlendirdiğini söylüyor.

UZAY MENÜSÜNDE NE VAR?

Uzaya gönderilecek menüde, başlangıçlar arasında briyoş ekmeği üzerinde limonlu kaz ciğeri, yengeç ve karaman otlu ıstakoz çorbası, köri ve tütsülenmiş mezgit balığıyla hazırlanan yaban havucu çorbası ve pembe biberli soğan çorbası yer alıyor.

Ana yemeklerde ise siyah sarımsak ve tütsülenmiş vanilya ile hazırlanmış haşlanmış dana eti ile tonka fasulyesi ve kremalı peynirli özel bir tavuk bulunuyor. Tatlılarda ise hindistan cevizli ve vanilyalı sütlaç ile fındık çiçeği ve kahveli çikolatalı krema dikkat çekiyor.

“BÜYÜK BİR MEYDAN OKUMA”

Ünlü şef, uzay görevinin gastronomi açısından büyük bir meydan okuma olduğunu söyledi ve “uzay için yemek yapmak, tat duyusunu aşırı teknik kısıtlamalara rağmen koruma çabası” anlamına geldiğini belirtti.

Pic’in tarifleri, Fransız havayolu ikram firması Servair ile iş birliğiyle geliştirildi ve steril poşetlerde uzun süre dayanacak şekilde hazırlandı.

Çünkü uzayda yemeklerin hem hafif, hem raf ömrü uzun, hem de mikro yerçekiminde güvenle tüketilebilir olması gerekiyor.

ASTRONOTLAR UZAYDA NE YER?

ESA’ya göre Amerikalılar genellikle kurutulmuş yiyecek, Ruslar ise konserve yemek tüketiyor. Menüler aylar öncesinden hazırlanıyor ve sekiz günlük döngüler halinde tekrarlanıyor.

Buna rağmen özel tarifler uzaya moral ve çeşitlilik katıyor. Adenot da bu özel yemeklerin, uzayda kültürel bağ kurmak ve birlikte vakit geçirmek için eşsiz bir fırsat sunduğunu vurguluyor.

Okumaya Devam Et

Teknoloji

Elektronik haberleşme sektörüne yatırımlar arttı

Yayımlandı

üzerinde

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamayla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan Yıllık Pazar Verileri Bülteni’nde yer alan verileri değerlendirdi.

Güncel teknolojik gelişmelere paralel olarak elektronik haberleşme şirketlerinin sektöre yaptığı yatırımın 2023’e göre geçen yıl yüzde 80 artışla 94,1 milyar liraya ulaştığını belirten Uraloğlu, 4,5G abone sayısının da 87,6 milyona ulaştığını kaydetti.

İNTERNET KULLANIM ORANI DÜNYA ORTALAMASININ ÜZERİNDE

Uraloğlu, ‘de elektronik haberleşme hizmetlerine abone olanların sayısının 131,9 milyonu aştığına dikkati çekerek, kullanım oranının da yüzde 88,8 ile yüzde 68 olan dünya ortalamasının üzerinde olduğunu ifade etti.

Sabit geniş bant abone sayısının geçen yıl 20,5 milyona, mobil geniş bant abone sayısının da 75,9 milyona yükseldiğini bildiren Uraloğlu, “Sabit geniş bant abonelerin kullandığı veri miktarı 4 yılda yaklaşık 2,2 katına, mobil abonelerin kullandığı veri miktarı da 2,3 katına çıktı.” bilgisini paylaştı.

FİBER ABONE SAYISI 8,1 MİLYONA ÇIKTI

Uraloğlu, 2020’de 424,9 kilometre olan fiber kablo uzunluğunun geçen yıl 605 bin kilometreyi bulduğunun altını çizerek, “2020’de 4 milyon olan fiber abone sayısı da geçen yıl 8,1 milyona ulaştı.” açıklamasında bulundu.

Mobil abone sayısına ilişkin de bilgi veren Uraloğlu, “Mobil abone sayısı geçen yıl 94,3 milyonu, 4,5G abone sayısı da 87 milyonu geçti. 4,5G abonelerinin nüfusa göre yaygınlığı geçen yıl yüzde 102,3 iken İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya için bu rakam yüzde 123,3 olarak belirlendi. Mobil abone sayısına göre bu 5 il, toplam abonelerin ise yüzde 47’sine sahip oldu.” ifadelerini kullandı.

Uraloğlu, mobil hizmetlerde işletmeciler arası abone hareketliliğinin yoğun olduğunu, 2020-2024 döneminde yıllık ortalama 10,6 milyon mobil numaranın taşındığını, geçen yıl bu sayının 190 milyona ulaştığını belirtti.

SABİT TELEFON ABONE SAYISI DÜŞTÜ

Sabit telefon hizmetlerine ilişkin de değerlendirmede bulunan Uraloğlu, 2020-2024 döneminde sabit telefon hizmetlerinin abone sayısı ve yaygınlık oranında azalış gözlemlendiğini, dönem sonunda abone sayısının 9 milyona, yaygınlık oranının yüzde 10,6’ya gerilediğini bildirdi.

Bakan Uraloğlu, çağrı başlatma trafiğinin 2020 yılı sonunda yaklaşık 5,7 milyar dakika olduğunu, bu sayının 2024 yılında yaklaşık 5,1 milyar dakika olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar