Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Ekonomi

Deprem bölgesinde ekonomi toparlanıyor

Yayımlandı

üzerinde

6 Şubat depremleri büyük bir ekonomik yıkım yarattı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na göre toplam zarar 103,6 milyar dolar oldu.

Depremlerin ardından milli gelirde yüzde 9’luk kayıp yaşandı. Zararın yüzde 54,9’unu konut hasarı oluşturdu.

Bölge ekonomisi, hayata geçirilen çalışmaların ardından yeniden toparlanmaya başladı.

İŞÇİ SAYISI DEPREM ÖNCESİ SEVİYELERDE

11 ilde istihdam edilen işçi sayısı Kasım 2024’te 1 milyon 936 bin kişiye yükseldi. İşçi sayısı deprem öncesindeki seviyeyi aştı.

Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldeğ, “Genel olarak bölge toparlanıyor, ekonomik olarak toparlanıyor. İstihdam sorunu şu sıralar azlamaya başladı. Vardiya bile yapamıyorlardı, şimdi vardiya yapabilir hale geldiler.” ifadelerini kullandı.

Kahramanmaraş’ta ipliğin çok önemli olduğunu belirten Güldağ, “Yine son derece önemli, makineler diriltirmeye çalışıyor, üretim artıyor. İhracat da yavaş yavaş artmaya başladı, tam olarak eski dönemine gelemedi ama ihracat artıyor.” şeklinde konuştu.

BÖLGEDE İHRACAT ARTIYOR

2022’de 20,5 milyar dolar olan deprem bölgesi ihracat rakamı, 2023’te 18,2 milyar dolara gerilemişti. Yeniden 19,2 milyar dolara çıktı.

Bölgede, geçen yıl ihracatını en fazla artıran il yüzde 34,7 ile Hatay oldu.

Onu yüzde 14,6 ile Şanlıurfa, yüzde 10,8 ile Kahramanmaraş, yüzde 8,7 ile Malatya takip etti.

Felaketin vurduğu Adana ve Şanlıurfa’da ihracat, deprem öncesi dönemi geçmeyi başardı.

Hatay, ihracatta Türkiye sıralamasında her zaman ilk 10’da yer alıyordu. sonrası 16’ıncı sıraya inen Hatay, 2024’te yeniden ilk 10 il arasına girdi.

FİNANSMAN MALİYETLERİ ZORLUYOR

İş dünyası için en büyük sorunlardan biri ise finansman maliyetinin yüksek oluşu.

Güldağ, uzun vadeli finansman desteği ihtiyacının en çok söylenen konuların başında geldiğini ifade etti.

Mücbir sebep konusun da önemli sorunlardan biri olduğunu kaydeden Güldağ, iş dünyasının daha uzun ertelemeler istediğini ifade etti.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomi

Hafta sonu altın ne kadar? 27 Temmuz son dakika altın fiyatları: Gram altın ve çeyrek altın fiyatı düştü mü, yükseldi mi?

Yayımlandı

üzerinde

Altın fiyatları piyasalar ve yatırım yapanlar tarafından yakından takip ediliyor. Ayrıca düğün sezonunun devam ettiği şu günlerde gram altın, çeyrek altın, yarım altın ve tam altının fiyat değişimleri öne çıkıyor. Altın düşüyor mu, yükseliyor mu? İşte, güncel ve canlı altın fiyatları…

Okumaya Devam Et

Ekonomi

İstanbul Havalimanı’nda rekor

Yayımlandı

üzerinde

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türk hava sahasının ve ‘nın havacılıkta üst üste tarihi başarılara imza attığını duyurdu.

Uraloğlu, 24 Temmuz’da Türk hava sahasında bin 756 transit uçuşa hizmet verildiğini belirterek, “Bu sayıyla Türk hava sahasında tüm zamanların en yüksek transit uçuş sayısına ulaşıldı.” ifadesini kullandı.

İstanbul Havalimanı’nda ise dün kaydedilen yolcu sayısıyla, havalimanı tarihinde bir ilke imza atıldığını kaydeden Uraloğlu, “25 Temmuz’da İstanbul Havalimanı’nda gerçekleşen 271 bin 836 yolcu hareketiyle, havalimanımız tüm zamanların en yüksek günlük yolcu sayısına ulaştı.” bilgisini paylaştı.

Okumaya Devam Et

Ekonomi

Milli muharip uçak KAAN için tarihi gün: İlk imzalar atıldı

Yayımlandı

üzerinde

Cumhuriyet tarihinin en büyük savunma sanayi ihracatı IDEF 2025’te duyuruldu.

Türkiye’nin milli muharip uçağı için Endonezya ile 48 adetlik satış anlaşması imzalandı. Anlaşma, sadece satış değil, ortak üretimi de kapsıyor.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı öncülüğünde, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen milli muharip KAAN’ın, 48 adetlik satış sözleşmesi kapsamında Endonezya’ya ihraç edilmesi kararlaştırıldı.

Anlaşma, İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2025) kapsamında imzalandı.

Anlaşma törenine Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Endonezya Savunma Bakanı Sjafrie Sjamsoeddin, TUSAŞ yöneticileri ve üst düzey isimler katıldı.

Türkiye’nin milli imkanlarla geliştirdiği 5. nesil savaş uçağı KAAN için yapılan bu anlaşma, Türk savunma sanayiinin bugüne dek gerçekleştirdiği en büyük sözleşmesi olarak kayıtlara geçti.

“DÜNYADA VAR OLANDAN DAHA İYİSİNİ YAPMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

İmza töreninin ardından açıklama yapan Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, bu gelişmenin Türkiye ile Endonezya arasında uzun vadeli bir savunma iş birliğinin başlangıcı olduğunu belirtti. Görgün, “Bu sadece bir satış değil; Endonezya’daki kardeş şirketlerle ’ın üretim sürecinde sorumluluk paylaşılacak. Hem teknolojilerimizi paylaşmak hem de yerel kapasiteyle birlikte gelişmek istiyoruz” dedi.

Türkiye’nin savunma sanayisindeki kabiliyetlerinin ve güvenilirliğinin altını çizen Görgün, “Bu güven veren yaklaşımın sonuçlarını hep birlikte alıyoruz. 5. nesil uçağımızın ilk sözleşmesi Endonezyalı kardeşlerimizle imzalanmış oldu. Hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

Anlaşmanın Cumhuriyet tarihinin en büyük savunma sanayii ihracatı olduğuna dikkat çeken Görgün, “Sayın Cumhurbaşkanımızın bize verdiği yetkiyle, dünyada var olandan daha iyisini, daha hızlı ve maliyet etkin şekilde yapmaya çalışıyoruz. Amacımız bu gücü dost ve müttefik ülkelerle paylaşmak” dedi.

“BAŞKA ÜLKELERLE DE GÖRÜŞÜYORUZ”

Görgün ayrıca, anlaşmanın hemen öncesinde TAIS Tersanesi ile Endonezya Deniz Kuvvetleri arasında sınıfının en gelişmiş firkateyninin üretimine dair bir sözleşme daha imzalandığını açıkladı. Bu projede ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN gibi Türk savunma sanayi devlerinin yanı sıra yüzlerce alt yüklenici de yer alacak.

KAAN’a başka ülkelerin de ilgi gösterdiğini vurgulayan Görgün, “Birçok ülkeyle görüşmelerimiz sürüyor. Zamanı geldiğinde bu gelişmeleri kamuoyuyla paylaşacağız” dedi. 

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar