Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Teknoloji

Büyük veri hırsızlığı ortaya çıktı: 19 milyar şifre çalındı!

Yayımlandı

üzerinde

Siber güvenlik araştırmacıları, 19 milyardan fazla parolanın kötü niyetli herkesin erişebileceği şekilde internette serbestçe dolaştığını keşfetti.

Araştırmacılar, Nisan 2024 ile Nisan 2025 arasında meydana gelen 200’den fazla veri ihlalini analiz ederek sızdırılan kimlik bilgilerinin büyük çoğunluğunun zayıf veya tekrarlanan şifreler olduğunu tespit etti.

ŞİFRELERİN SADECE YÜZDE 6’SI BENZERSİZDİ

Cybernews araştırma ekibine göre, çalınan şifrelerin yalnızca yüzde altısı benzersizdi. Geriye kalan yüzde 94’ü ya kopyaydı ya da birden fazla hesapta tekrar kullanılıyordu.

Araştırmacılar, bunun “şifre yeniden kullanımı salgını” olduğunu ve kullanıcıları savunmasız bıraktığını söylüyor.

YAYGIN KELİMELERDEN TAHMİN AĞI

Bu saldırılar, bilgisayar korsanlarının yaygın olarak kullanılan kelime ve ifadelerden oluşan bir listeyi tarayarak bir parolayı tahmin etmeye çalışmasıyla gerçekleşiyor. Uzmanlara göre güvenlik, eğer etkinse, iki faktörlü kimlik doğrulamaya bağlı.

Ayrıca sızdırılan parolaların neredeyse üçte birinin (yüzde 27) yalnızca küçük harf ve rakamlardan oluştuğu, yüzde 42’sinin ise çok kısa olduğu (sadece 8 ila 10 karakter uzunluğunda) bulundu.

“ŞİFRE, YÖNETİCİ VE 123456”

Ve güvenilir olmamalarıyla bilinmelerine rağmen “şifre, yönetici ve 123456” gibi “tembel” şifreler hala yaygın olarak kullanılıyor.

Siber güvenlik uzmanları uzun zamandır zayıf parolaları kullanmanın ve tekrarlamanın tehlikeleri konusunda uyarılarda bulunuyordu. Ancak bu yeni rapor, çabalarının boşuna olduğunu gösteriyor.

EN POPÜLER ŞİFRE AMA ASLA KULLANILMAMALI

2011’den bu yana en popüler şifreler “Şifre” ve “123456” oldu.

“Şifre” kelimesinin kullanıldığı 56 milyon örnek ve “yönetici” kelimesi için 53 milyon giriş bulunması, bu tür varsayılan şifrelerin hala yaygın olarak kullanıldığını gösteriyor.

Ekip, “1234”ün 727 milyondan fazla parolada, yani tüm parolaların yaklaşık yüzde dördünde kullanıldığını buldu. Biraz daha uzun olan “12345” dizisi 338 milyon parolada bulundu.

ŞİFRELERİ KORUMAK İÇİN NE YAPMALIYIZ?

Araştırmacılar, hesaplarınızı koruyacak güçlü parolalar oluşturmaya yönelik yönergeleri paylaştı.

Öncelikle, aynı şifreyi asla tekrar kullanmamanızı ve her şifrenin en az 12 karakter uzunluğunda olmasını, hem büyük hem küçük harf, rakam ve en az bir özel sembol içermesini öneriyorlar.

Birden fazla benzersiz parola oluşturmak zor olabileceğinden, araştırmacılar bunları saklamak için güvenli bir parola yöneticisi kullanmanızı öneriyor.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji

Google Köşeye Sıkıştı: ABD’den ‘Ya Sat Ya Dağıt’ Sert Uyarısı

Yayımlandı

üzerinde

Açıklaması: ABD Adalet Bakanlığı, Google’ın dijital reklam tekelini sona erdirmek amacıyla AdX ve DFP birimlerinin satılmasını veya dağıtılmasını talep ediyor; bu karar, teknoloji devinin iş modelini kökten değiştirebilir.

Özet

ABD Adalet Bakanlığı, Google’ın dijital reklam teknolojilerindeki AdX ve DFP birimlerini elden çıkarmasını talep ederek tarihte eşi benzeri görülmemiş bir antitröst baskısı başlattı . Bu hamle, Google’ın dijital reklam pazarında oluşturduğu iki tekelin ortadan kaldırılmasını hedefliyor . Google ise önerilen bu bölünmenin yasal dayanağı olmadığını savunuyor ve iş ortaklarının ihtiyaç duyduğu araçların zarar göreceğini belirtiyor .

ABD’nin Sert Uyarısı: ‘Ya Sat Ya Dağıt’

ABD Adalet Bakanlığı, Google’ın Ad Exchange (AdX) ve DFP reklam sunucu sistemlerini elden çıkarmasını federal mahkemeye önerdi . Bakanlık, bu birimlerin dijital reklam pazarında yasadışı tekel oluşturduğunu ve rekabeti engellediğini savunuyor .

Antitröst Dava Süreci

ABD hükümeti, Google hakkında hem dijital reklam hem de online arama alanında iki ayrı antitröst davası yürütüyor . Dijital reklam davası, 2025 Eylül ayında görülecek olan duruşma ile sonuçlanacak ve mahkeme, AdX ile DFP’nin yeni sahiplerine devrini onaylama yetkisine sahip olacak şekilde yürütülecek .

Google’ın Tepkisi ve Olası Sonuçlar

Google yönetimi, DOJ’nin önerisinin yasal temele dayanmadığını ve sektöre zarar vereceğini belirtiyor . Şirket yetkilileri, veri paylaşım gerekliliklerinin kullanıcı gizliliğini riske atacağını ve siber saldırılara davetiye çıkaracağını vurguluyor . Eğer mahkeme öneriyi onaylarsa, Google’ın iş modeli köklü şekilde değişecek ve reklam teknolojisi pazarında yeni aktörlerin önünü açacak .

Sonuç ve Değerlendirme

ABD’nin Google üzerindeki baskısı, dijital reklamcılık ve arama motoru pazarlarında rekabeti yeniden şekillendirebilir . Zorlu yasal süreç, teknoloji devinin hem reklam birimlerini satma hem de olası dağıtma kararlarıyla karşı karşıya kalmasını gündeme getiriyor. Bu gelişmeler, küresel dijital reklam ekosisteminde yeni dengelerin oluşmasına yol açabilir.

Okumaya Devam Et

Teknoloji

Uçakların geleceği değişiyor: Acil durumda kendisi inecek

Yayımlandı

üzerinde

Gökyüzündeki güvenlik kaygıları artarken, uçak üreticisi Cirrus, tek motorlu SR Serisi G7+ modelinde çığır açan bir yenilik getirdi. Safe Return (Güvenli Dönüş) adı verilen bu sistem, Federal Havacılık İdaresi (FAA) tarafından onaylanan ilk otonom uçak iniş sistemi olma özelliğini taşıyor.

Yolcu bölümünün üst kısmında yer alan parlak kırmızı bir düğmeye basıldığında aktif hale gelen sistem, pilotun uçuşu devam ettiremeyecek durumda olduğu senaryolarda uçağın kontrolünü tamamen ele alıyor.

CNN’de yer alan habere göre, gelişmiş algoritmalar, en uygun iniş pistini belirliyor ve uçağı otomatik olarak yönlendiriyor. Bu süreçte hava trafik kontrolüne acil durum bildirimi gönderilirken, yolcular da gerektiğinde kontrolörlerle iletişim kurabiliyor.

“TIPKI BİR GİBİ”

Cirrus Aircraft’ın kıdemli başkan yardımcısı Ben Kowalski, sistemin tıpkı bir pilot gibi karar verdiğini belirtti. “İlk yaptığı şey bir seçim yapmak: Nereye gitmeliyiz? tüm verileri değerlendirip doğru kararı alıyor.” ifadelerini kullandı. 

Safe Return daha önce Cirrus’un lüks modeli Vision Jet’te kullanılmış ve başarıyla sertifikalandırılmıştı. Şimdi ise daha ulaşılabilir olan SR Serisi G7+ modelinde de bu standart hale geliyor.

Cirrus ayrıca, uçaklarında standart bulunan Cirrus Gövde Paraşüt Sistemi ile de tanınıyor. Bu sistem sayesinde tüm uçak gövdesi, acil durumlarda paraşütle yere indirilebiliyor.

Okumaya Devam Et

Teknoloji

Bakan Uraloğlu’ndan TikTok yorumu

Yayımlandı

üzerinde

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ByteDance/TikTok Devletlerle İlişkiler ve Kamu Politikaları Türkiye ve Levant Bölge Başkanı Fatih Kafadar’ı kabul etti. Bakan Uraloğlu, “Çocuklarımızı ve gençlerimizi dijital dünyanın risklerinden korumak ve onları bilinçli dijital vatandaşlar olarak desteklemek için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz.” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ByteDance/TikTok Devletlerle İlişkiler ve Kamu Politikaları Türkiye ve Levant Bölge Başkanı Fatih Kafadar’ı kabul etti. Bakan Uraloğlu ve Kafadar görüşme kapsamında alanında yürütülen önemli çalışmaları değerlendirdi. Uraloğlu, “Sosyal medyada yaş sınırlamaları başta olmak üzere, gençlerimizin dijital dünyada daha güvenli, bilinçli ve verimli bir şekilde yer alabilmelerini sağlamak amacıyla platformların sorumluluklarını ve iş birliği alanlarını kapsamlı şekilde ele aldık.” ifadelerini kullandı.

“DİJİTAL MECRALARDA GÜVENLİĞİ SAĞLAMAK ÖNCELİKLİ KONULARIMIZDAN BİRİ”

Dijital dünya ve sosyal medya kullanımının hem büyük fırsatlar hem de ciddi riskler barındırdığını ifade eden Uraloğlu, siber zorbalığın, çevrimiçi taciz ve uygunsuz içeriklere maruz kalmanın, gençleri en çok etkileyen riskler arasında olduğunu da söyleyerek “Bu, hepimizin ciddiyetle ele alması gereken bir mesele ve AK Parti hükümetleri olarak, çocuklarımızın ve gençlerimizin dijital mecralarda güvenliğini sağlamak en öncelikli konularımızdan biri. Çocuklarımızı ve gençlerimizi dijital dünyanın risklerinden korumak ve onları bilinçli dijital vatandaşlar olarak desteklemek için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz.” dedi.

“DİJİTAL PLATFORMLARIN SORUMLULUKLARINI ARTIRMAYI HEDEFLİYORUZ”

Uraloğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile gerçekleştirdikleri görüşmede de özellikle 16 yaşın altındaki gençlerin sosyal medya kullanımına yönelik düzenlemeler üzerine kapsamlı istişarelerde bulunduklarını anımsattı. Bakan Uraloğlu, sosyal medya kullanımında yaş sınırına ilişkin kademeli bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını ifade ederek “13 yaşa kadar olan çocuklar için ayrı, 13-16 yaş grubu için ayrı düzenlemeler planlıyoruz. Bu çalışmalarla, zararlı içeriklere karşı daha güçlü denetim mekanizmaları oluşturmayı ve dijital platformların sorumluluklarını artırmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar