Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Ekonomi

Bakan Şimşek: Birkaç yıl içinde ciddi bir konut seferberliğine gireceğiz

Yayımlandı

üzerinde

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı Tv100 yayınında önemli açıklamalarda bulundu.

Yüzde 5,03 olarak açıklanan ocak ayı enflasyonunu değerlendirlen Bakan Şimşek, “Yılın ilk ayında enflasyonun yüzde 5 olarak çıkması beraberinde birtakım tartışmalar getirdi. Ocak ayındaki bu enflasyon son 4 yılın ocak aylarındaki en düşük enflasyondur” dedi. 

Bakan Şimşek, bu sene enflasyonun yüzde 24’e düşmesini öngördüklerini söyledi.

“Enflasyondaki düşüş fiyatların düşüşü olarak algılanmamalı, fiyatların artış hızının yavaşlaması olarak okunmalı” diyen Bakan Şimşek, “Enflasyondaki düşüş sürecek. Ocak ayı enflasyonu, enflasyonla mücadeleye ilişkin kurgumuzu etkilemedi” diye konuştu. 

“KONUT ARZINI ARTIRACAK CİDDİ BİR ÇABA İÇİNDEYİZ”

“Hayat pahalılığı Türkiye’nin şuanda karşı karşıya olduğu en önemli ekonomik sorun” diyen Bakan Şimşek, “Nüfusumuzun yaklaşık yüzde 82.7’si şehirlerde yaşıyor. Bence en önemli hayat pahalılığı bileşeni kiralar burada. Ev sahipliği oranı yüzde 56’larda. Son yıllarda gerek konut fiyatlarının hızlı yükselmesi, gerekse kiraların hızlı yükselmesiyle vatandaşımızın hayat pahalılığından kastı kira oluyor. Burada konut arzını artıracak ciddi bir çaba içindeyiz. Bir taraftan deprem bölgesinde bir inşa çalışması var. Bunun da dışında sosyal konutlar, yerinde dönüşüm, kentsel dönüşüm, tüm bu konularda bütçeden çok ciddi bir destek veriyoruz. Ben inanıyorum ki birkaç yıl içinde çok ciddi bir sosyal konut seferberliğine gireceğiz. Devletimizin desteklediği ve vatandaşımızın çok rahat erişebileceği konutlardan bahsediyoruz. Bu enflasyonla mücadelede en önemli başlıklarımızdan” dedi.

“KÖKLÜ BİR ÇÖZÜM PEŞİNDEYİZ”

Bakan Şimşek, “Vatandaşımız hayat pahalılığı şikayetinden haklı. adaletsiz bir vergi gibidir. Özellikle sabit ve dar gelirlileri vurur. Enflasyon en büyük kötülüktür. Mutlaka enflasyonla mücadele edilmelidir. Vatandaşımız müsterih olsun, köklü bir çözüm peşindeyiz. Bütün dünyada mücadele bir zaman alıyor. Pandemi sonrası Avrupa ve Amerika’da da enflasyonda artış görüldü. Yüzde 9-10’lara çıkan enflasyonu 2-3’e düşürmeleri 3 yıldan fazla süre aldı. Bizim dezenflasyon programımız 2023’ün 2. yarısında başladı ve daha 2 yılını doldurmadı. Enflasyondaki düşüş sürecek” açıklamalarında bulundu.

TÜZEL KİŞİLERİN KKM PROGRAMINA SON VERECEĞİZ

Kur korumalı mevduattan (KKM) çıkış konusunda kararlı olduklarını belirten Şimşek “Ağustos 2023’te 3,4 trilyon liraya çıkan KKM, şu anda 1 trilyon liranın altına indi. Dolar cinsinden 144 milyar dolardan 30 milyar doların altına indi. Bunun üçte birinden az bir kısmı şirketlerin yani tüzel kişilerin. Geriye kalanı gerçek kişilerin. Merkez Bankamızın bize verdiği perspektifi baz alırsak muhtemelen bu senenin ilk yarısında tüzel kişilere ilişkin bu programa son vereceğiz.” diye konuştu. 76 haftadır KKM’nin düşüşe devam ettiğini belirten Şimşek, istenirse bugün dahi adımlar atılabileceğini ancak yumuşak geçişi tercih ettiklerini belirtti.

TRUMP’IN YENİ DÖNEMİNE İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELER

Türkiye’nin ABD ile serbest ticaret anlaşması olmadığını belirten Şimşek, ABD yeni yönetiminin bazı uygulamalarının belirsizlik ve tedirginlik yarattığını ancak Türkiye açısından doğrudan risklerin çok düşük, neredeyse yok denilecek kadar olduğunu ifade etti.

ABD’nin gümrük tarifelerini artırmasının dolaylı etkileri olabileceğini belirten Şimşek, “Şu ana kadar Çin’e karşı açıklanan tarife artışı çok dramatik değil. Büyük sonuçlar doğuracak boyutta değil. Geriye ne kalıyor? Siyasi mülahazalarla atılacak adımlar kalıyor. Cumhurbaşkanı’mızla ABD Başkanı’nın diyaloğu ve ilişkileri iyi. Türkiye’ye karşı ticarette özel korumacılık tedbirlerinin geliştirileceğine inanmıyorum. Suriye konusunda birtakım hassasiyetlerimiz var. Şu ana kadar gelen mesajlar nispeten yapıcı. O konuda da biz umutluyuz.” dedi.

“KAPISINI ÇALMAYACAĞIMIZ MÜKELLEF OLMAYACAK”

Kayıt dışılıkla mücadelede “2025’te kapısını çalmayacağımız hiçbir mükellefin olmayacağını ilan etmek istiyorum.” ifadesini kullanan Şimşek, “Hem büyük mükelleflerin üzerine gideceğiz hem de kayıt dışı olan diğer bütün mükelleflerin üzerine gideceğiz. Analizler ve çapraz kontroller yapıyoruz. Ama bu dönemin en önemli özelliği sürekli sahada olacağız. 2024’te yaklaşık 2,2 milyona yakın yoklama yaptık. 1,2 milyon civarında bu denetime tekabül ediyor. 2025’te bunu arttırmak istiyoruz.” diye konuştu.

Kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılmasını sağlayan uygulamaya ilişkin, 11 bin 600’ün üzerinde kira sözleşmesinin e-Devlete taşındığını, Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesi kanalıyla da şu ana kadar 38 bin kiracının formu doldurduğunu, amaçlarının kayıt dışılığı azaltmak olduğu belirtti. Şimşek, “Ev sahibi gelip gönüllü şekilde beyannameyi vermezse sadece 2024’ün kirasını incelemeyeceğiz. 5 yıl geriye gidip inceleme yapacağız.” diye konuştu.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomi

Gözler SP’nin değerlendirmesinde

Yayımlandı

üzerinde

Gözler, Standard and Poor’s (S&P) tarafından yayımlanacak değerlendirmede.

Türkiye’nin kredi notunda bir değişikliğe gitmesi beklenmiyor.

notu görünümünü ise “durağan”da bırakacağı öngörülüyor.

S&P, geçen yıl Türkiye’nin notunu iki toplantısında da artırmıştı. Kasım ayındaki son kararında not görünümünü durağanda bırakmıştı.

Değerlendirmenin Türkiye saati ile 24’ten sonra açıklanması bekleniyor.

Okumaya Devam Et

Ekonomi

IMF’den ülkelere çözüm çağrısı

Yayımlandı

üzerinde

Uluslararası Para Fonu Başkanı Kristalina Georgieva, basın toplantısı düzenledi.

Konuşmasında, ekonomik büyüme tahminlerini aşağı çektiklerini hatırlatan Gerogieva, piyasa oynaklığı nedeniyle belirsizliğin had safhaya çıktığını söyledi.

Dünya ekonomisinin yeni ve büyük bir sınavla karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Georgieva, bunun ülkeleri zor duruma soktuğunu dile getirip “Ülkelerin ticari gerginlikleri hızlı bir şekilde ortadan kaldırması gerekiyor.” diye konuştu.

Başkanı, tüm ülkelerin dış ticaret engellerini azaltması gerektiğini belirtti.

Okumaya Devam Et

Ekonomi

Halk arasında “sarı altın” deniliyor: Hasat başladı, kilosu 90 lira

Yayımlandı

üzerinde

Mersin’de ise en çok Tarsus ve Erdemli ilçelerinde üretilen malta eriğinin diğer ürünler gibi üreticiye ciddi bir ekonomik kazanç sağladığı ifade edildi.

Hasatta çalışan işçilerden Miktat Demirşen sabah erkenden mesaiye başladıklarını belirterek, özenli bir şekilde topladıkları ürünleri sepetlere koyup paketlemeye gönderdiklerini söyledi. Paketleme işini yaptığını aktaran Zehra Demirşen ise, kalitesine göre ayırıp satışa gönderdiklerini anlattı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar