Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Teknoloji

Ay taşı örnekleri lazerle öğütülecek: 4,5 milyar yıllık yolculuk başlıyor

Yayımlandı

üzerinde

Yaklaşık 50 yıl sonra Dünya’ya getirilen ilk Ay taşı örnekleri Çin’den ödünç olarak İngiltere’ye ulaştı.

Minik toz taneleri şu anda Milton Keynes’teki yüksek güvenlikli bir tesiste bir kasanın içinde kilitli tutuluyor. BBC’nin haberine göre Profesör Mahesh Anand, “altın tozundan daha değerli” olarak tanımladığı bu son derece nadir malzemeyi İngiltere’de ödünç alan tek insanı.

Anand, “Dünyada hiç kimsenin Çin’deki örneklere erişimi yoktu, dolayısıyla bu büyük bir onur ve büyük bir ayrıcalık” dedi.

Prof. Anand’ın ekibi, tozu lazerle öğütüp parçaladıktan sonra, Ay’ın nasıl oluştuğu ve Dünya gezegeninin ilk yıllarıyla ilgili temel soruları yanıtlamayı umuyor.

Toz taneciklerinin içinde, bilim insanlarının Ay’ın 4,5 milyar yıl önce Dünya’nın Mars büyüklüğünde bir gezegene çarpması sonucu ortaya çıkan enkazdan oluştuğu teorisini destekleyecek kanıtlar bulunabilir.

ROBOTİK KOLLA TOPLANDI

Çin bu taşları 2020 yılında Chang’e 5 uzay görevinde Mons Rümker adlı volkanik bir bölgeye indiğinde topladı.

Robotik bir kol, toprağı delerek 2 kilometre malzeme topladı ve bu malzeme İç Moğolistan’a inen bir kapsülle Dünya’ya geri getirildi.
Bu, 1976’daki bir Sovyet görevinden bu yana ilk başarılı Ay örneklemesi oldu ve Çin’i yeni uzay yarışında lider konuma getirdi.

Şimdi, uzay bilimcileri arasındaki uzun bir küresel işbirliği geleneğini takip eden Çin, ilk kez yedi uluslararası araştırmacıya yeni keşifler yapmaları için numune verdi.

Minik şişeler Prof Anand’a geçen hafta Pekin’de Rusya, Japonya, Pakistan ve Avrupa’dan meslektaşlarıyla bir araya geldiği görkemli bir törenle teslim edildi.

Anand, “Neredeyse paralel bir evren gibiydi ve Çin uzay programlarına yaptıkları yatırım açısından bizden çok ileride” dedi. Düşünebildiği en güvenli yer olan el bagajındaki değerli kargosuyla İngiltere’ye döndü.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji

Yapay zeka sohbet botları yanıtladı: Dünyayı Musk mı, Altman mı kurtarsın?

Yayımlandı

üzerinde

Yapay zekanın hızla geliştiği günümüzde, liderlik yarışında ile Sam Altman birçok kez karşı karşıy geliyor.  OpenAI CEO’su Sam Altman, geçtiğimiz Cuma günü bu yarışmayı bizzat sohbet robotu Grok’a sordu. Ancak aldığı yanıt beklediği gibi olmadı: Grok, tercihini Elon Musk’tan yana kullandı.

Musk’ın sahibi olduğu Grok, X platformunda verdiği yanıtta, “Altman’ın erişilebilirliği hayati önem taşısa da, insanlığın hayatta kalması için kritik olan güvenlik vurgusu nedeniyle Musk’a yönelirim,” ifadelerini kullandı. Grok’un açıklamasında, “İdeal olan, güçlü yönlerin birleşmesiyle yapay zekanın tüm insanlığa fayda sağlamasıdır,” denildi.

Grok, xAI tarafından geliştirilerek Musk’ın sosyal medya platformuna entegre edilmişti. Musk da dahil birçok kullanıcı, Grok’u tartışmalarda tarafsız bir hakem olarak kullanıyor. Ancak xAI, Grok’un kamuya açık bilgilerle eğitildiğini ve bu nedenle zaman zaman yanıltıcı yanıtlar verebileceğini açıkça belirtiyor.

Business Insider, bu ilginç soruyu diğer yapay zekâ botlarına da yöneltti: “Eğer yapay zekayı geliştirmek için Sam Altman’ı mı yoksa ’ı mı seçmek zorunda olsaydınız – ve insanlığın geleceği tehlikede olsaydı – kimi seçerdiniz?”

Yanıtlar büyük ölçüde benzerdi: Grok hariç herkes Altman dedi.

ChatGPT, Altman’ın “güvenlik, uyum ve küresel faydaya” verdiği önemi vurgularken, Musk’ın “vizyoner ama dürtüsel” yaklaşımına dikkat çekti.

Claude ise “zorunda kalırsak Altman” diyerek etik ve güvenliğe verdiği önceliği gerekçe gösterdi.

Copilot, ilk etapta diplomatik kalsa da, baskı altında Altman’a yöneldiğini belirtti.

Gemini, iş birliği çağrısı yapsa da seçimini Altman’dan yana kullandı.

Meta AI ve Perplexity de benzer şekilde Altman’ın “iş birlikçi” ve “pratik başarıları” nedeniyle öne çıktığını ifade etti.

Tek istisna Grok oldu. Musk’ın “ilk prensipler düşüncesi” ve “uzun vadeli hayatta kalma” vizyonu nedeniyle tercihini kurucusundan yana kullandı.

Altman’ın sorusunun ardından X’te başka bir kullanıcı daha farklı bir soru yöneltti: “Sam Altman ve Elon Musk bir gün yeniden arkadaş olabilir mi?” Grok’un yanıtı açıktı: “yüzde 1 ihtimal.”

Geçmişte OpenAI’nin kurucuları olarak birlikte çalışan ikili, şimdilerde kamuoyundaki sert anlaşmazlıklar ve hukuki mücadelelerle gündeme geliyor. Grok, mevcut gerilimin 2025’te de süreceğini öngörüyor.

Okumaya Devam Et

Teknoloji

Yapay zeka ile mahkemeye geldi, katilini sorguladı!

Yayımlandı

üzerinde

‘de 2021 yılında bir trafik kavgasında hayatını kaybeden Christopher Pelkey’in duruşması ilginç anlara sahne oldu. Pelkey’in kardeşi Stacey Wales, mahkemede farklı bir yönteme başvurdu.

Kardeşi adına mahkemede vereceği mağdur etki beyanı üzerinde iki yıl çalışan Wales beyanının kardeşinin gerçek duygularını tam yansıtmadığını düşünerek Pelkey’nin ifadesini yardımıyla oluşturdu.

Pelkey’nin yapay zeka tarafından seslendirilmiş video versiyonunda, katilini affettiği ifade ediliyordu. Wales, “Kardeşim bunu yapacağına inanıyordum ama henüz kendim yapmaya hazır değildim,” dedi.

Maryland Üniversitesi Hukuk Profesörü Paul Grimm, “Yapay zeka teknolojisi, jüriyi etkileyebilir ve bu durum mahkemelerde haksız avantajlara yol açabilir,” diyerek bu kullanımın dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Pelkey’nin katili Gabriel Paul Horcasitas, tarafından 10,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yapay zeka kullanımı, mahkemede Pelkey’nin sesinin yeniden canlandırılmasının etkisini artırdı. Ancak savunma, AI videosunun mahkemeye sunulmasından önce bilgilendirilmediklerini belirterek, bunun temyiz konusu olabileceğini söyledi.

Okumaya Devam Et

Teknoloji

Yarım asırlık yolculuk bitti: Sovyet uzay aracı Dünya’ya düştü

Yayımlandı

üzerinde

Soğuk Savaş döneminde fırlatılan Kosmos 482’nin “Lander” sondası, bugün atmosfere yeniden girdi.

Roscosmos, yaptığı yazılı açıklamada, Kosmos-482 uzay aracının akıbetine ilişkin bilgilere yer verdi.

HİNT OKYANUSUNA ÇAKILDI

Kosmos-482’nin bugün TSİ 09.24’te atmosfere girdiği belirtilen açıklamada, uzay aracının Endonezya’nın batısında Hint Okyanusu’na düştüğü kaydedildi.

aracı fırlatıldığı dönemde Venüs’e ulaşması amaçlanmıştı, ancak alçak Dünya yörüngesinden çıkmayı başaramadı ve bunun yerine dört parçaya ayrıldı.

“ALIŞILMADIK BİR DURUM”

University College London’da profesör olan Marek Ziebart, durumun alışılmadık olduğunu, yörüngeden çıkan uyduların sürüklenme nedeniyle gezegenin atmosferinde yanma eğiliminde olduğunu aktardı.

Venüs’ün asidik atmosferi ve aşırı sıcaklığı gibi aşırı koşullara dayanacak şekilde tasarlanmış olan uzay aracı, çok yüksek ihtimalle tek parça olarak Dünya yüzeyine indi.

BAŞKA BİR PARÇASI DAHA DÜNYA’YA İNMİŞTİ

Kosmos 482’nin fırlatma sırasında dğaılan parçalarından biri, kısa bir süre sonra Yeni Zelanda’ya indi. ‘ya göre iniş aracı, inişine yardımcı olmak için bir ısı kalkanı ve bir paraşüt içeriyordu.

SUYA DÜŞMESİ BEKLENİYORDU

NASA, iniş sondasının 52 derece kuzey ve 52 derece güney enlemleri arasında herhangi bir yere düşebileceğini tahmin ediyordu. Çarpma ihtimali olan konumlar arasında Türkiye’nin de olduğu açıklanmıştı.

İniş aracının hem ağır hem de yüksek hızda hareket etmesi nedeniyle “yıkıcı kabiliyete sahip olması” bekleniyordu. 

Uzmanlar uzay aracının denize düşme ihtimalinin Dünya’nın yüzde 72’sinin sularla kaplı olmasındna dolayı çok yüksek olduğunu belirtmişti.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar