Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Ekonomi

Avrupa’da sessiz tehdit: Yabancı türlerin maliyeti 1,5 trilyon doları aştı

Yayımlandı

üzerinde

İstilacı hayvan ve bitki türleri, yalnızca doğaya değil, ülke ekonomilerine de ağır zarar veriyor.

Nature Ecology & Evolution dergisinde yayımlanan güncel bir araştırma, 1960-2022 yılları arasında ’nın bu türler nedeniyle 1,5 trilyon dolardan fazla ekonomik kayba uğradığını ortaya koydu. Bu tutar, dünya genelindeki toplam maliyetin yaklaşık yüzde 71’ine denk geliyor.

Çalışma kapsamında 162 yabancı tür analiz edildi. Asya kaplan sivrisineği, Amerikan boğa kurbağası ve cennet ağacı gibi yaygın türlerin yalnızca tarım değil, ekosistem ve altyapı üzerinde de ciddi etkiler yarattığı vurgulandı. Yeni veriler, daha önce bu türlerin maliyetlerini hafife alan tahminlerin yaklaşık 17 katı büyüklüğünde bir zararı işaret ediyor.

EN MALİYETLİ HAYVAN YABAN DOMUZU

Araştırmaya göre, yabancı bitki türleri ulusal ekonomilere toplamda 926 milyar dolara, eklembacaklılar 830 milyar dolara, memeliler ise 263 milyar dolara mal oldu. Yumuşakçalar, balıklar ve kuşlar da sırasıyla milyarlarca dolarlık zarar yarattı. Ekonomik zarar açısından en maliyetli hayvan yaban domuzu olurken, onu Kanada kazı izledi.

En çok zarar veren istilacı bitki türleri ise Japon knotweed, Batı Hint lantanası ve Kanarya Adaları kuzukulağı olarak belirlendi.

Araştırmacılar, bu türlerin etkilerinin yalnızca Avrupa’yla sınırlı olmadığını, Çin’in doğu kıyısı ve ABD’nin doğu-batı kıyılarında da büyük tahribatlara neden olduğunu belirtiyor. Çalışmaya göre, tek başına Birleşik Krallık’taki istilacı tür kaynaklı ekonomik kayıp 1,3 trilyon doların üzerinde.

Sonuç olarak uzmanlar, istilacı türlerin yarattığı ekonomik tahribatın artık iklim değişikliğine bağlı aşırı hava olaylarıyla aynı ölçekte değerlendirilebileceğini vurguluyor.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomi

Çiftçi destekleme ödemesi hesaplara yatırılmaya başladı

Yayımlandı

üzerinde

ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından, destekleme ödemelerine ilişkin açıklama yaptı.

Tarımın geleceğini birlikte inşa etmek için üreticileri desteklediklerini belirten Yumaklı, “1 milyar 735 milyon 183 bin 703 lira tutarındaki destekleme ödemesini bugün itibarıyla çiftçilerimizin hesaplarına aktarıyoruz. Hayırlı, bereketli olsun.” dedi.

Paylaşımda yer alan bilgiye göre, tarım sigortaları desteği 1 milyar 594 milyon lira, kırsal kalkınma yatırımları desteği 114 milyon 316 bin 864 lira, sertifikalı tohum üretim desteği 11 milyon 921 bin 680 lira, hububat-baklagil ve dane mısır desteği 11 milyon 806 bin 38 lira, yağlı tohumlu bitkiler desteği 2 milyon 812 bin 264 lira, biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği 326 bin 857 lira olarak ödenecek.

Okumaya Devam Et

Ekonomi

Zamlı emekli maaşı sorgulama 2025: SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı zamlı maaşlar ne zaman yatacak? (Emekli maaş farkı ödeme tarihi açıklandı mı)

Yayımlandı

üzerinde

SSK/4A ZAMLI MAAŞ ÖDEMELERİ

Tahsis numarası son rakamı 9 olanlar ayın 17 Temmuz

Tahsis numarası son rakamı 7 olanlar ayın 18 Temmuz

Tahsis numarası son rakamı 5 olanlar ayın 19 Temmuz

Tahsis numarası son rakamı 3 olanlar ayın 20 Temmuz

Tahsis numarası son rakamı 1 olanlar ayın 21 Temmuz

Tahsis numarası son rakamı 8 olanlar ayın 22 Temmuz

Tahsis numarası son rakamı 6 olanlar ayın 23 Temmuz

Tahsis numarası son rakamı 4 olanlar ayın 24 Temmuz

Tahsis numarası son rakamı 2 olanlar ayın 25 Temmuz

Tahsis numarası son rakamı 0 olanlar ayın 26 Temmuz

Okumaya Devam Et

Ekonomi

Mastercad ve Visa hakkında soruşturma

Yayımlandı

üzerinde

Rekabet Kurumu, küresel çapta kartlı ödeme sistemleri pazarında faaliyet gösteren Mastercard ve Visa hakkında soruşturma başlattığını duyurdu.

Kurumdan yapılan açıklamaya göre, Türkiye’deki ödeme kuruluşlarının yurt dışında iş yerlerine kullandırılmasına izin vermediği iddia edildi.

Soruşturma, Mastercard ve Visa’nın kartlı ödeme ve POS altyapısını yurt dışında yerleşik iş yerlerine kullandırmasını engelleyip engellemediğini ve alternatif ödeme çözümlerinin dışlanıp dışlanmadığını da araştıracak.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar