Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Teknoloji

Alzheimer teşhisinde yeni dönem: Kan testiyle erken tanı mümkün!

Yayımlandı

üzerinde

İspanya’da yapılan bir araştırma, yeni geliştirilen kan testiyle hastalığının önceden tespit edilebildiğini gösterdi.

Hospital del Mar Araştırma Enstitüsü ve Barselona Beta Beyin Araştırma Merkezi’nden (BBRC) araştırmacılar, Alzheimer riskini belirlemek için kullanılan ‘phospho-tau217’ biyobelirtecinin, hastalığın erken evrelerinde bile etkili olduğunu gösterdi. Çalışma, dört hastane tabanlı grup ve İsveç’teki birincil bakım grubu olmak üzere toplam 1 bin 767 kişinin verilerini analiz etti. Araştırmacılar, bu biyobelirtecin Alzheimer’ın bilişsel bozukluk belirtileri gösteren bireylerde doğru sonuçlar verdiğini ortaya koydu. Test, özellikle hastalığın erken evrelerinde de yüksek doğrulukla sonuç vererek daha ileri ve pahalı testlere ihtiyaç duyulup duyulmadığını belirlemede yardımcı oluyor.

Hospital del Mar’da ve Barselona Beta Beyin Araştırma Merkezi’nde görevli olan Dr. Marc Suarez-Calvet çalışmayla ilgili açıklamasında, “Bu gelişme, kimlerin daha ileri testlere ihtiyaç duyduğunu belirlememize yardımcı olabilir çünkü Alzheimer’ın erken evrelerinde bile büyük bir doğrulukla tespit edilmesini sağlıyor” ifadelerini kullandı.

‘P-tau217’ biyobelirteci seviyelerinin iki farklı eşik değeri belirlediğini ve bu seviyeler arasında kalan kişilerin daha fazla teste ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Calvet, biyobelirteç sonuçlarının her zaman uzman bir sağlık profesyoneli tarafından değerlendirilmesi gerektiğini aktardı.

Çalışmalar, bu testin Alzheimer teşhisindeki maliyetleri düşürebileceğini ve mevcut yöntemlere kıyasla yüzde 60 ila yüzde 81 arasında tasarruf sağlayabileceğini ortaya koydu. Ancak, testin klinik uygulamalarda tam anlamıyla kullanılabilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu bildirildi.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji

iOS 18.1’in yayınlanmasıyla Apple oyunun kurallarını değiştiriyor: Kaçırmamanız gereken 10 akılalmaz özellik

Yayımlandı

üzerinde

Apple, iOS 18.1 güncellemesiyle sadece teknik geliştirmeler yapmakla kalmadı, aynı zamanda kullanıcı alışkanlıklarını yeniden şekillendirdi. Fotoğraf düzenlemeden metin işlemeye, arayüzden yapay zekaya kadar her alanda gelen bu yenilikler Apple kullanıcılarını oldukça şaşırtacak. İşte yeni iOS 18.1’in öne çıkan 10 özelliği.

Okumaya Devam Et

Teknoloji

“Gök Sarayı” için yeni görev: Çinli taykonotlar çölden fırlatıldı

Yayımlandı

üzerinde

‘in Dünya yörüngesinde kurduğu Tiengong (Gök Sarayı) İstasyonu’nda görev yapacak sekizinci taykonot ekibi yola çıktı.

Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansından (CMSA) yapılan açıklamaya göre, taykonotlar Çın Dong, Çın Congrui ve Vang Cie’yi taşıyan Şıncou-20 uzay mekiği, Long March 2F roketiyle Gobi Çölü’ndeki Ciuçüen Uydu Merkezi’nden fırlatıldı.

Taykonotlar, Şıncou-19 mekiğiyle 30 Ekim 2024’te istasyona gönderilen ve 6 aydır görev yapan taykonot ekibinden görevi devralacak.

Seferin komutanlığını üstlenecek 46 yaşındaki Çın Dong, 2016’da katıldığı “Şıncou-11” seferinde Tiengong-2 uzay laboratuvarında 33 gün geçirmiş, 2022’deki “Şıncou-14” seferinde ise Tiengong uzay istasyonunda 6 ay görev yapan taykonot ekibi içinde yer almıştı.

Taykonotlar Çın Congrui ve Vang Cie ise ilk kez insanlı uzay görevinde yer alacak.

Çın’ın daha önce Çin Hava Kuvvetleri’nde pilotluk, Vang’ın ise Çin Havacılık ve Uzay Bilimi ve Teknolojisi Şirketi’nde mühendislik yaptığı kaydedildi.

Okumaya Devam Et

Teknoloji

Dünyanın ilk etkileşimli 3D hologramı geliştirildi

Yayımlandı

üzerinde

Navarra Üniversitesi’nden (UPNA) insanları, kullanıcıların havada asılı duran üç boyutlu görüntülerle fiziksel olarak etkileşime girmesine olanak tanıyan devrim niteliğinde bir holografik sistem geliştirdi. Bu yenilikçi , elastik malzemeler ve gerçek zamanlı görüntü düzeltme kullanarak, hologramların dokunulmasını, manipüle edilmesini ve yeniden konumlandırılmasını mümkün kılıyor.

Araştırma, UPNA bünyesindeki Akıllı Şehirler Enstitüsü’nden Dr. Elodie Bouzbib, Iosune Sarasate, Unai Fernandez, Manuel Lopez-Amo, Ivan Fernandez, Inigo Ezcurdia ve Asier Marzo’nun ortak çalışmasıyla gerçekleştirildi. Geliştirilen cihaz, klasik hologramların ötesine geçerek kullanıcıların özel bir gözlük takmasına gerek kalmadan 3 boyutlu grafiklerle doğrudan ve sezgisel şekilde etkileşime girmesini sağlıyor. Dr. Bouzbib, filmlerde sıkça rastlanan hologramların aslında hacimsel gösterimler olduğunu belirterek, “Bunlar havada beliren ve farklı açılardan izlenebilen grafiklerdir. Gerçek 3 boyutlu grafikler olarak adlandırılırlar ve özellikle kullanıcıyla doğal bir etkileşime izin verdikleri için oldukça ilgi çekicidirler” dedi.

Bouzbib, bu tür teknolojilerin ‘gel ve etkileşime gir’ yaklaşımını desteklediğini ve kullanıcıların yalnızca cihazın yanına gelerek etkileşime başlayabildiğini ifade etti. UPNA ekibinin geliştirdiği bu sistemin, sanal ve fiziksel dünya arasındaki sınırları daha da bulanıklaştırarak gelecekte eğitimden sağlığa, mühendislikten eğlenceye kadar pek çok alanda yenilik yaratabilecek potansiyele sahip olduğu kaydedildi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar