Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Magazin

Altın Palmiye Ödülü’nün sahibi İranlı yönetmen: Elektrik kesintisi gölgesinde festival

Yayımlandı

üzerinde

Elektrik kesintisi gölgesinde geçen festival

Sinema dünyasının en prestijli festivallerinden Cannes Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu. Bu yıl 78’ncisi düzenlenen festivalde İranlı muhalif yönetmen Jafar Panahi “Sadece bir kazaydı” filmiyle Altın Palmiye Ödülüne layık görüldü.

Jüri başkanlığını bu yıl Fransız oyuncu Juliette Binoche’un üstlendiği 78. Cannes Film Festivali’nde ödüller sahiplerini buldu.İranlı yönetmen Panahi, “Un Simple Accident” başlıklı filmi bu yılki Altın Palmiye Ödülü’nü aldı.
Rejime karşı propaganda yapmak suçundan İran’da iki kez hapse giren ve filmleri yasaklı olaran Panahi konuşmasında iranlılara birlik çağrısı yaptı. “Tüm fikir ayrılıklarını, anlaşmazlıkları bırakıp özgürlük için çalışalım..” diye konuştu.
Cannes’da en iyi yönetmen ödülü ise “Secret Agent” filmiyle Brezilyalı Kleber Mendonca Filho’ya layık görüldü.
Jüri Ödülü’nü, “Sirat” filmiyle İspanyol yönetmen Olivier Laxe ve “Sound of Falling” filmiyle Alman yönetmen Mascha Schilinski aldı.
Festivalde, Jüri Özel Ödülü ise “Resurrection” filmiyle Çinli yönetmen Bi Gan’a gitti.
Festivalde, Norveçli yönetmen Joachim Trier, “Valeur Sentimentale” filmiyle Büyük Ödül’e layık görülürken, En İyi Senaryo Ödülü “Jeunes Meres” filminin senaryosunu kaleme alan Luc ve Jean-Pierre Dardenne’ye verildi.
“L’Agent Secret” filminde oynayan Brezilyalı Wagner Moura, En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne, “La Petite Derniere” filminde oynayan Fransız Nadia Melliti de En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’ne layık görüldü.
Altın Kamera Ödülü’nü “The President’s Cake” adlı filmin Iraklı yönetmeni Hasan Hadi alırken Kısa Metraj Ödülü, “I’m Glad You’re Dead Now” isimli filmin sahibi Filistinli yönetmen Tawfeek Barhom’a verildi.
Altın Kamera Ödülü’nü “The President’s Cake” adlı filmin Iraklı yönetmeni Hasan Hadi alırken Kısa Metraj Ödülü, “I’m Glad You’re Dead Now” isimli filmin sahibi Filistinli yönetmen Tawfeek Barhom’a verildi.
Filistinli yönetmen Barhom, ödülü alırken Fransa’nın sanatçılar için muhteşem bir yer olduğunu belirterek, “20 yıl sonra Gazze Şeridi’ne gittiğimizde ölüleri düşünmemeye çalışalım.” dedi.
Yönetmen Laxe de ödülünü alırken yaptığı konuşmada, işgal altındaki Doğu Kudüs ziyareti sırasında tanıştığı bir Filistinli taksicinin kendisine Kur’an-ı Kerim’deki “Tanışasınız diye sizi kavim ve kabilelere ayırdık.” ayetini söylediğini belirtti. Laxe, “Yaşasın farklılıklar, yaşasın kültürler ve yaşasın Cannes Festivali.” ifadesini kullandı
78. Cannes Film Festivali’nin kapanış gününde Cannes ve çevresindeki kentlerde elektrik kesintisi yaşanmıştı.
Bölgede yaklaşık 160 bin hanede elektriksiz kalırken, festivalde “Sirat” isimli filmin gösterimi yarıda kalmıştı.
Son günü elektrik kesintisinin gölgesinde geçen festivalin ödül töreninde, bu konuda sorun yaşanmadı.
Festival başlamadan bir gün önce, Fransız Liberation gazetesinde 12 Mayıs’ta yayımlanan “(Film Festivali) Cannes’da Gazze’deki dehşet susturulmamalı” başlıklı bildiriye sinema dünyasından yüzlerce kişi destek verdi.
Jüri Başkanı Fransız oyuncu Juliette Binoche, festivalin açılış töreninde 13 Mayıs’ta İsrail ordusunun Gazze’de 16 Nisan’da öldürdüğü Filistinli Fatma Hasune’yi anarak, “Ölümünden bir gün önce rol aldığı filmin burada, Cannes’a seçildiğini öğrenmişti. Fatma bu akşam bizimle olmalıydı.” ifadelerini kullanmıştı.
Festivalde, Hasune’nin başrolünde olduğu “Put your soul on your hand and walk” (Ruhunu avucunun içine al ve yürü) başlıklı belgeselin gösterimi 15 Mayıs’ta yapılmıştı.
WikiLeaks’ın kurucusu Julian Assange, kendisiyle ilgili hazırlanan “The Six Billion Dollar Man” (6 Milyar Dolarlık Adam) başlıklı belgeselin gösterimi için 20 Mayıs’ta geldiği festivale, İsrail’in Gazze’de öldürdüğü 4 bin 986 çocuğun isminin yer aldığı tişörtle katılmıştı.
Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Magazin

Araştırma: Gençler, sağlık tavsiyelerini TikTok’tan alıyor

Yayımlandı

üzerinde

Araştırma: Gençler, sağlık tavsiyelerini TikTok'tan alıyor

Yeni bir araştırma, ergenlik çağındaki gençlerin, sağlık sorunlarına dair cevapları sosyal medyada aradığını ortaya koydu.

The Mirror’da yayınlanan araştırmaya göre, genç kızların neredeyse üçte biri, sağlıkla ilgili konularda Google veya TikTok gibi platformlara yöneliyor.
Luna isimli uygulamanın yaptığı araştırmada, 2 bin 500 genç katılımcıdan yüzde 31’inin sağlık konularında ilk olarak internete başvurduğu belirlendi. Buna karşın yalnızca yüzde 27’si sağlıkla ilgili konularda ebeveynlerine ya da vasilerine danışıyor.
Araştırma, gençlerin internete yönelmesindeki en büyük etkenlerin başında utanma ve mahcubiyet duygusunun geldiğini gösterdi. Katılımcıların yüzde 19’u, ebeveynlerinden çekindikleri için doktora gitmekten kaçındıklarını söyledi.
Uzmanlara göre, gençlerin sağlık sorunlarını paylaşmaları için onlara güvenli bir alan sunulmalı. Burada önemli olan, ebeveynlerin tüm cevaplara sahip olması değil; onları yargılamadan dinleyen birer güven kaynağı olmaları.
Araştırmada, gençlerin hangi koşullarda daha açık iletişim kurabileceklerine dair veriler de toplandı. Uzmanlar, gençlerle düzenli ve samimi konuşmalar yapılmasının, güven ilişkisini zamanla güçlendireceğini ve hassas konuların konuşulmasını kolaylaştıracağını belirtiyor.
Prof. Dr. Anne Marie Albano, konuya ilişkin şu ifadeleri kullandı:
“Özellikle sosyal kaygı ya da depresyon yaşayan gençler, çevrim içi ortamda daha fazla vakit geçirip yüz yüze ilişkilerden uzaklaşabiliyor. Bu durum; yalnızlık, çaresizlik, kaygı ve depresyon duygularını daha da derinleştirebiliyor. Gençlerin sosyal ilişkiler kurarak gerçek dünyada sağlıklı şekilde var olmaları çok önemli.”
Okumaya Devam Et

Magazin

“Yanlış Anlama 2” oyuncuları kimler? “Yanlış Anlama 2” konusu ve oyuncuları

Yayımlandı

üzerinde

Yönetmenliğini Aykut Taşkın’ın üstlendiği, oyuncu kadrosunda Cemal Hünal, Yılmaz Gruda, M. Fatih Özkan’nın yer aldığı “Yanlış Anlama 2” filmi, beyaz perde ardından televizyon izleyicileriyle buluşuyor. Yönetmenliğini Aykut Taşkın’ın üstlendiği 2022 yapımı “Yanlış Anlama 2”, Türkiye’den Azerbaycan’a uzanan eğlenceli ve duygu yüklü bir hikâye sunuyor.

Devam filmi “Yanlış Anlama 2”, bu kez Türkiye’den Azerbaycan’a uzanan eğlenceli bir yolculuğa çıkarıyor izleyiciyi. Ününe oldukça düşkün Şef Ceyhun, çocukluğundan bu yana yanında olan Ahmet Usta ve sadık dostu Fazıl ile birlikte Bakü’ye gider.
Orada, annesinden miras kalan bir restoranı işleten Aydan Şef’e yardım ederek annesinin kaybolan tarifini bulmaya çalışırken, Azerbaycan mutfağının benzersiz lezzetleri eşliğinde yeni bir aşçılık macerası başlar.
Filmin oyuncu kadrosunda, Cemal Hünal, Yılmaz Gruda, Mehmet Fatih Özkan, Islam Mehreliyev, Gülşen Hüseyinli, Ercan Rasulov ve Ramin Nezir yer alıyor; komedi ve kültürel temaları harmanlayan bir film olarak dikkat çekiyor.
Okumaya Devam Et

Magazin

Nuri Bilge Ceylan, NYT anketine katıldı: 21. yüzyılın en iyi filmlerini seçti

Yayımlandı

üzerinde

Nuri Bilge Ceylan, 21. yüzyılın en iyi filmlerini seçti

Cannes ödüllü yönetmen Nuri Bilge Ceylan, The New York Times’ın 21. yüzyılın en iyi filmleri anketine katıldı. Listede kendi filmi yer almasa da, dünya sinemasından çarpıcı 10 yapımı öne çıkardı.

ABD’nin merkezli yayın kuruluşu The New York Times, 2000 yılından bu yana vizyona giren filmler arasında “21. yüzyılın en iyilerini” belirlemek için sinema dünyasının önemli isimlerine danıştı.

Aralarında Oscar ödüllü yönetmenler Pedro Almodovar, Sofia Coppola, Barry Jenkins ve Guillermo del Toro’nun da bulunduğu 500’den fazla yönetmen, oyuncu ve sektör temsilcisi ankete katıldı.

Oy kullananlar arasında yer alan Türk yönetmen Nuri Bilge Ceylan, sinema kariyerinde birçok uluslararası başarıya imza atmış bir isim olarak dikkat çekti. Ceylan, 2014 yılında Cannes Film Festivali’nde “Kış Uykusu” filmiyle Altın Palmiye kazanmıştı.

İŞTE ÜNLÜ YÖNETMENİN SEÇTİĞİ FİLMLER 

Nuri Bilge Ceylan’ın seçtiği 10 film,dünya sinemasında estetik ve düşünsel derinliğiyle öne çıkan yapımlardan oluştu. İşte Ceylan’ın favorileri:

• About Endlessness (Sonsuzluk Üzerine) – Roy Andersson • No Country for Old Men (İhtiyarlara Yer Yok) – Joel & Ethan Coen • Oslo, August 31st (Oslo 31 Ağustos) – Joachim Trier • Hors Satan – Bruno Dumont • Stellet Licht (Sessiz Işık) – Carlos Reygadas • Moartea domnului Lazarescu (Bay Lazarescu’nun Ölümü) – Cristi Puiu • The Turin Horse (Torino Atı) – Béla Tarr • Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives (Amcam Önceki Hayatlarını Hatırlıyor) – Apichatpong Weerasethakul • Unknown Pleasures (Bilinmeyen Zevkler) – Jia Zhangke • Zama – Lucrecia Martel

İLK SIRADA PARASITE VAR 

Anketin genel sonuçlarında ise Güney Koreli yönetmen Bong Joon Ho’nun 2019 yapımı Oscar ödüllü filmi Parasite (Parazit) ilk sırada yer aldı. Onu David Lynch’in kült eseri Mulholland Drive ve Paul Thomas Anderson imzalı There Will Be Blood izledi.

Nuri Bilge Ceylan’ın kendi filmleri listede yer almasa da, seçkisi onun sinema anlayışına ve kişisel estetik beğenisine dair ipuçları sunuyor.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar