Ekonomi
Almanya’ya ihracat 24 sektörün dış satımını solladı

Avrupa ekonomisindeki kırılganlıklara karşın Türkiye’nin ihracatında lokomotif konumunda bulunan Almanya’ya dış satımda yıla yükselişle başlandı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Almanya geçen ay 1,6 milyar dolarla en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında ilk sırada yer aldı.
Almanya’ya yapılan dış satım ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,1 arttı.
Ocakta otomotiv endüstrisinde 3 milyar dolarlık, kimyevi maddeler ve mamullerinde 2,5 milyar dolarlık dış satım gerçekleştirildi.
Söz konusu dönemde, hazır giyim ve konfeksiyonda 1,4 milyar dolarlık, çelikte 1,3 milyar dolarlık, elektrik ve elektronik sektöründe 1 milyar 224 milyon dolarlık, mücevher sektörlerinde 1 milyar 163 milyon dolarlık, hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamullerinde 1 milyar 30 milyon dolarlık, demir ve demir dışı metallerde 1 milyar 11 milyon dolarlık ihracata imza atıldı.
Tekstil ve ham maddelerinde 827,1 milyon dolarlık, makine ve aksamlarında 791,9 milyon dolarlık, mobilya kağıt ve orman ürünlerinde 609,8 milyon dolarlık, iklimlendirme sanayisinde 590,1 milyon dolarlık dış satım yapıldı.
Madencilik ürünleri, savunma ve havacılık sanayisi, yaş meyve ve sebze, çimento cam seramik ve toprak ile su ürünleri, hayvansal mamuller, halı, meyve sebze mamulleri, fındık ve mamulleri, kuru meyve ve mamulleri, deri ve deri mamulleri, tütün gemi yat ve hizmetleri, zeytin ve zeytin yağı ile süs bitkileri ve mamulleri sektörlerinde dış satım 500 milyon doların altında gerçekleşti.
ALMANYA 7 KALEMDE İHRACAT LİDERİ
Almanya, ocak ayında demir ve demir dışı metaller, deri ve deri mamulleri, iklimlendirme sanayisi, kuru meyve ve mamulleri, makine ve aksamları, hazır giyim ve konfeksiyon ile otomotiv endüstrisi olmak üzere 7 kalemde ihracatın en fazla yapıldığı ülke oldu.
Türk otomotiv endüstrisinin 462,2 milyon dolarla en fazla ihracat gerçekleştirdiği Almanya, hazır giyim ve konfeksiyonda da 260,5 milyon dolarla dış satımla zirveye yerleşti.
Almanya, demir ve demir dışı metaller ihracatında da 119 milyon dolarla birinci oldu.
Makine ve aksamları ihracatında da 84,2 milyon dolarla ilk sırada yer alan Almanya, iklimlendirme sanayisinde 63,8 milyon dolarlık, kuru meyve ve mamullerinde 21,6 milyon dolarlık, deri ve deri mamullerinde de 12,9 milyon dolarlık dış satımla ipi göğüsledi.
ABD 5 KALEMDE ÖNDE
ABD, halı sektöründe 69,8 milyon dolarlık, çimento cam seramik ve toprak ürünlerinde 52,6 milyon dolarlık, meyve sebze mamullerinde 36,8 milyon dolarlık, tütün sektöründe 23 milyon dolarlık, zeytin ve zeytinyağı sektöründe 7,3 milyon dolarlık ihracatla ilk sırada yer aldı.
Irak ise hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatında 179 milyon dolarla birinci olurken, 91 milyon dolarlık mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatıyla da öne çıktı.
Rusya da yaş meyve ve sebzede 64,4 milyon dolarlık, 28,9 milyon dolarlık su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatında zirveye oturdu.
İtalya, 70,6 milyon dolarlık tekstil ve ham maddeleri, 58,1 milyon dolarlık fındık ve mamulleri ihracatıyla ipi göğüslerken, Romanya 106,6 milyon dolarlık çelik ihracatıyla, Birleşik Krallık 122,1 milyon dolarlık elektrik ve elektronik, Norveç 47,5 milyon dolarlık gemi, yat ve hizmetleri, Slovenya 170,3 milyon dolarlık kimyevi maddeler ve mamulleri, Çin 114,8 milyon dolarlık madencilik ürünleri, Birleşik Arap Emirlikleri 607,8 milyon dolarlık mücevher, Azerbaycan 4 milyon dolarlık süs bitkileri ve mamulleri ihracatıyla başı çekti.
Ekonomi
Şimşek’ten ABD temasları açıklaması: Türkiye’ye ilgi yoğun

Bakan Şimşek, IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında gittiği ABD‘deki görüşmelerine ilişkin bilgi verdi.
2 binden fazla yatırımcı, çok taraflı kalkınma bankaları, kredi derecelendirme kuruluşları, ABD’li teknoloji şirketleri, düşünce ve sivil toplum kuruluşlarıyla biraraya geldiğini bir haftada 60’tan fazla toplantı yaptığını söyledi ve “Türkiye’ye ilgi çok yoğun.” dedi.
Dünya Bankası, Uluslararası Finans Kurumu, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Asya Altyapı Yatırım Bankası, İslam Kalkınma Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası ile de görüştüğünü söyleyen Şimşek, “3 yıllık dönemde uzun vadeli ve düşük maliyetli yaklaşık 41 milyar dolar proje finansmanı sağlamayı öngörüyoruz, kaynaklar yeşil ve dijital dönüşüm, afet dayanıklılığı projeleri için kullanılacak.” açıklamasını yaptı.
Ekonomi
Ekonomide zirveye oynuyor: Kaliforniya, Japonya’yı geride bıraktı

ABD‘nin Kaliforniya eyaleti, Başkan Donald Trump’ın yeni tarifelerinin ardından dünyanın dördüncü büyük ekonomisi haline geldi. Eyalet valisi Gavin Newsom, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve ABD Ekonomik Analiz Bürosu’nun (BEA) yeni yayınladığı verilerle Kaliforniya’nın resmen Japonya’yı geride bıraktığını bildirdi.
IMF’nin 2024 Dünya Ekonomik Görünümü verilerine ve BEA verilerine göre Kaliforniya’nın GSYİH’sı 4,1 trilyon dolara ulaştı. 4,02 trilyon dolar ile Japonya’yı geride bırakan Kaliforniya, küresel sıralamada yalnızca ABD, Çin ve Almanya’nın gerisinde yer aldı.
Öte yandan Kaliforniya’nın ekonomisi, dünyanın en büyük üç ekonomisinden daha hızlı büyüyor. Geçtiğimiz yıl yüzde 6’lık büyüme oranı ile en büyük üç ekonomiyi geride bıraktı.
Newsom, “Kaliforniya sadece dünyayla aynı hızda ilerlemiyor, aynı zamanda hızı belirliyor” dedi.
ABD’NİN YÜZDE 14’ÜNÜ OLUŞTURUYOR
Ancak Newsom, Trump yönetiminin “pervasız” olarak nitelendirdiği gümrük tarifesi politikalarının Kaliforniya ekonomisini ciddi biçimde tehdit ettiğini vurguladı. Vali, bu uygulamaların özellikle teknoloji, üretim ve tarım gibi kritik sektörlere büyük zarar verdiğini ifade etti.
“Kaliforniya’nın ekonomisi ülkeye güç veriyor ve korunması gerekiyor” dedi.
Yaklaşık 40 milyonluk nüfusuyla ABD’nin en kalabalık eyaleti olan Kaliforniya, Silikon Vadisi’nden gelen yüksek teknoloji gücü ve büyük finans sektörünün katkısıyla ülke GSYİH’sinin yüzde 14’ünü oluşturuyor. 2024 yılında 675 milyar dolarlık iki yönlü ticaret gerçekleştiren eyalet, Meksika, Kanada ve Çin ile en fazla ticaret yapan üç büyük ortak konumunda bulunuyor.
Newsom, geçen hafta Trump’ın olağanüstü yetkilerini kullanarak tek taraflı olarak kapsamlı küresel tarifeler yürürlüğe koyması nedeniyle dava açmıştı.
Öte yandan Kaliforniya’nın başlattığı bu hukuki mücadeleye on iki eyalet daha destek vererek Trump yönetimine dava açtı. Davada, Amerikalılara gümrük vergileri yoluyla “yasadışı olarak vergi artışı dayatıldığı” ileri sürüldü.
Ekonomi
Hafta sonu altın fiyatları 26 Nisan: Gram altın kaç lira oldu? Güncel altın kuru

Son dakika altın fiyatları ne kadar? Hafta boyu yuları yönlü eğilimi ardından altın cuma günü düşüşe geçmişti. Altın yatırımcıları ise alış ve satış fiyatlarını anlık olarak sorgulamaya başladı. İşte, 26 Nisan altın fiyatı…
-
Ekonomi4 gün önce
Eskişehir’de Ormanlık Alanda Yakılarak Öldürülen 30 Yaşındaki Kadın Dehşeti: Sadece Saç ve Kemik Kaldı
-
Gündem2 gün önce
Şanlıurfalı Genç İşçi 3 Günlük Korkunç İşkenceyle Yüzleşti: Dişleri Kırıldı, Hamam Böceği Yedirildi
-
Gündem3 gün önce
“Silivri’de 6,2’lik Depremin Derinden Gelen Uğultusu: Sismik Kayıtların Ardındaki Gerçek”
-
Son Dakika1 hafta önce
Oyuncu Sevil Akdağ Arkadaşını Öldürdü: Fatih İskenderpaşa’daki Cinayet Olayının Tüm Detayları
-
Son Dakika3 gün önce
İstanbul’da 6.2 Büyüklüğünde Korkutan Deprem: Vatandaşlar Panikle Sokağa Döküldü Medyatava +4
-
Gündem1 hafta önce
Adana’daki Güzellik Merkezi Sahibi Sinem Çekinmez Yüzlerce Kişiyi Dolandırdı, Yurt Dışına Kaçtı
-
Gündem3 gün önce
İstanbul’da 6.2’lik Deprem Korkuttu: Aynısı Anadolu’da Meydana Gelse Sonuçlar Nasıl Olurdu?
-
Gündem1 hafta önce
Beşiktaş Belediyesi Soruşturmasında Tutuklamalar: Ali Rıza Yılmaz ve 5 Kişi Hapiste