Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Sağlık

Akciğer kanseri riski taşıyor musunuz? Erken teşhis için önemli

Yayımlandı

üzerinde

Sigara içmek akciğer kanserinin önde gelen nedenidir ve bu nedenle sigara içenlerin, özellikle 50 yaş üstü bireylerin düzenli taramalardan geçmesi çok önemlidir. Hayatlarının önemli bir bölümünde, örneğin on yıllardır veya gençliklerinden başlayıp yetişkinliklerine kadar sigara içen kişilere uzun süreli sigara içenler denir. Bu tür eski sigara içicileri, sigarayı bıraktıktan yıllar sonra bile birden fazla kanser türü geliştirebilirler.

PASİF İÇİCİLER

Evde veya işte olsun, pasif içime düzenli olarak maruz kalmak, sigara içmeyenler için bile akciğer kanseri riskini artırabilir. Pasif içime maruz kalmak iyi bilinen bir risk faktörüdür. Başkalarının dumanını soluyan sigara içmeyenler akciğer kanserine yakalanma açısından daha yüksek risk altındadır.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sağlık

Gıdalarda yüksek pestisit çıkması ne anlama geliyor? Pestisitin sağlığa zararları

Yayımlandı

üzerinde

Pestisitler, tarımsal üretimi tehdit eden zararlıları yok etmek için kullanılan kimyasallardır. Ancak, yüksek dozlarda veya uzun süre düşük dozlarda maruz kalmak insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Bunlar arasında:

Akut etkiler: Baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, cilt ve göz tahrişi (EPA, 2021).

Kronik etkiler: Hormon sistemi bozuklukları, sinir sistemi hasarı, üreme problemleri, çocuklarda gelişim geriliği ve bazı kanser türlerinin artmış riski (Ulusal Çevresel Sağlık Bilimleri Enstitüsü – NIEHS, 2022; WHO, 2019).

Biyobirikim: Bazı pestisitler, zamanla vücutta biriken ağır metaller içerebilir ve bu durum toksisiteye yol açabilir (Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi, 2018).

Okumaya Devam Et

Sağlık

Günlük 10 bin adımı unutun: Uzmanlar 13 kanser türünü önleyen adım sayısını açıkladı

Yayımlandı

üzerinde

Araştırma, yemek borusu, karaciğer, akciğer, böbrek, mide, endometriyal, miyeloid lösemi, miyelom, bağırsak, baş-boyun, rektal, mesane ve meme kanseri gibi daha önce düşük fiziksel aktiviteyle ilişkilendirilen kanser türlerini kapsıyor.

Okumaya Devam Et

Sağlık

2 çocuk annesi kadın hayatını kaybetti: Kene ısırırsa sakın bunu yapmayın

Yayımlandı

üzerinde

Vücudumuzda bir kene fark ettiğimizde, vakit kaybetmeden müdahale etmemiz gerekir. Ancak bu müdahaleyi yaparken dikkatli olmalı ve kesinlikle keneye çıplak elle dokunmamalıyız. Bir bez, eldiven ya da poşet yardımıyla keneyi çıkarmaya çalışabiliriz. Eğer bunu güvenli bir şekilde yapamıyorsak, hiç vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıyız.

Kenenin ne zaman çıkarıldığı büyük önem taşır; zaman kaybı enfeksiyon riskini artırabilir. Bu yüzden keneyi kendimiz çıkarabiliyorsak hızlı ve dikkatli bir şekilde çıkarmalıyız. Ancak emin olamıyorsak profesyonel yardım almak en doğru tercih olacaktır.

Keneyi yakmak, üzerine kolonya, alkol ya da kimyasal madde dökmek gibi yöntemlerden kesinlikle kaçınılmalıdır. Bu tür müdahaleler keneyi strese sokarak, taşıdığı virüsleri kusmasına ve bizi enfekte etmesine yol açabilir. Ayrıca, keneyi çıkarırken vücut bütünlüğünü bozmamak da çok önemlidir. Kenenin baş kısmı vücutta kalırsa, hastalık bulaşma riski artar.

Keneyle karşılaştığınızda hızlı ama bilinçli hareket etmek, doğru yöntemleri kullanmak ve gerekirse sağlık uzmanlarından destek almak hayati önem taşır

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar