Ekonomi
ABD Senatosu, stablecoin düzenlemeleri için ilk büyük adımı attı

ABD Senatosu Bankacılık Komitesi, stablecoin ihraççılarını federal düzeyde düzenlemeyi amaçlayan yasa tasarısını 18’e karşı 6 oyla onayladı. GENIUS Yasası olarak adlandırılan bu tasarı, Senato genel kuruluna taşınırken, Temsilciler Meclisi’nde de benzer bir sürecin yaşanması gerekiyor. Her iki meclisteki farklı yasa tasarılarının birleştirilmesi ve ardından genel oylamadan geçmesi halinde, stablecoin düzenlemeleri yasalaşarak Başkan Donald Trump’ın onayına sunulacak.
Stablecoin piyasasına yönelik düzenleme çalışmaları uzun süredir ABD Kongresi’nde tartışma konusu olurken, bu tasarının Bankacılık Komitesi’nden geçmesi, kripto para sektörünü düzenleme çabalarının önemli bir eşiğe ulaştığını gösteriyor. 2024 seçimlerinde Cumhuriyetçilerin Kongre’nin her iki kanadında da çoğunluğu elde etmesiyle birlikte, stablecoin yasasının hızla ilerletilmesi öncelikli gündem maddelerinden biri haline geldi.
DEMOKRATLARDAN SERT ELEŞTİRİLER
Demokrat senatörler, stablecoin düzenlemesine ilişkin tasarıyı büyük ölçüde desteklese de, ek düzenleyici kontroller getirilmesi için önerdikleri değişikliklerin tamamı partizan oylarla reddedildi. Komitenin kıdemli Demokrat ismi Elizabeth Warren, yasa tasarısının belirli hükümlerinin ulusal güvenlik için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirterek sert eleştirilerde bulundu. Warren, tasarıya yönelik sunduğu her önerinin reddedilmesiyle birlikte giderek daha fazla hayal kırıklığına uğradığını ifade etti.
Warren, tartışmalar sırasında, Trump’la bağlantılı finans kuruluşu World Liberty Financial’ın, kripto para borsası Binance ile görüştüğüne dair çıkan haberleri hatırlatarak, “Bu yasa tasarısını, belirlenen açıkları ortadan kaldırmadan ve tam da Donald Trump’ın şüpheli bir kuruluşla kendi sabit parasını yaratmaya çalıştığına dair iddiaların gündemde olduğu bir dönemde ilerletmek delilik olurdu” dedi.
Demokrat Senatör Catherine Cortez Masto ise, Cumhuriyetçilerin yasa tasarısına yönelik değişikliklerin ele alındığı oturumlara katılmamasını ve tartışmaları ertelemelerini eleştirdi. Cortez Masto, “Bu yasa tasarısı önemli bir başlangıç ancak henüz yürürlüğe girmeye hazır değil” diyerek tasarıda daha fazla düzenleyici denetimin bulunması gerektiğini savundu.
Komite Başkanı Cumhuriyetçi Senatör Tim Scott ise, “Bunu başarmak için geceler, gündüzler, hafta sonları boyunca çalıştık” diyerek, sürecin karmaşıklığına dikkat çekti.
GENIUS YASASI NELER GETİRİYOR?
Tennessee Senatörü Bill Hagerty tarafından hazırlanan ve “ABD Sabit Paralar için Ulusal Yeniliği Rehberlik Etme ve Kurma Yasası” olarak bilinen GENIUS Yasası, stablecoin ihraççılarının federal düzeyde denetlenmesini öngörüyor. Tasarı, tüketici koruması, piyasa rekabetinin teşvik edilmesi ve inovasyonun desteklenmesi gibi maddeler içeriyor.
New Yorklu Demokrat Kirsten Gillibrand ve Marylandli Demokrat Angela Alsobrooks da, bir grup Cumhuriyetçi senatörle birlikte yasa tasarısına ortak sponsorluk yaparak iki partili bir çaba olduğunu gösterdi. Bill Hagerty, tasarının “ülkenin ve yenilikçilerin ihtiyaç duyduğu netliği ve istikrarı sağlamayı amaçladığını” belirtti.
Stablecoin düzenlemelerinin ABD’de yasalaşması için hala aşılması gereken engeller bulunuyor. Temsilciler Meclisi’nde de benzer bir yasa tasarısının ilerletilmesi gerekiyor ve her iki meclisin farklı versiyonları birleştirerek ortak bir düzenleme oluşturması bekleniyor. Ancak kripto para sektöründeki düzenleme çalışmalarının Kongre’de giderek daha fazla destek bulduğu göz önüne alındığında, stablecoin yasasının yasalaşma ihtimali her zamankinden daha güçlü görünüyor.
Ekonomi
Şimşek’ten ABD temasları açıklaması: Türkiye’ye ilgi yoğun

Bakan Şimşek, IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları kapsamında gittiği ABD‘deki görüşmelerine ilişkin bilgi verdi.
2 binden fazla yatırımcı, çok taraflı kalkınma bankaları, kredi derecelendirme kuruluşları, ABD’li teknoloji şirketleri, düşünce ve sivil toplum kuruluşlarıyla biraraya geldiğini bir haftada 60’tan fazla toplantı yaptığını söyledi ve “Türkiye’ye ilgi çok yoğun.” dedi.
Dünya Bankası, Uluslararası Finans Kurumu, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Asya Altyapı Yatırım Bankası, İslam Kalkınma Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası ile de görüştüğünü söyleyen Şimşek, “3 yıllık dönemde uzun vadeli ve düşük maliyetli yaklaşık 41 milyar dolar proje finansmanı sağlamayı öngörüyoruz, kaynaklar yeşil ve dijital dönüşüm, afet dayanıklılığı projeleri için kullanılacak.” açıklamasını yaptı.
Ekonomi
Ekonomide zirveye oynuyor: Kaliforniya, Japonya’yı geride bıraktı

ABD‘nin Kaliforniya eyaleti, Başkan Donald Trump’ın yeni tarifelerinin ardından dünyanın dördüncü büyük ekonomisi haline geldi. Eyalet valisi Gavin Newsom, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve ABD Ekonomik Analiz Bürosu’nun (BEA) yeni yayınladığı verilerle Kaliforniya’nın resmen Japonya’yı geride bıraktığını bildirdi.
IMF’nin 2024 Dünya Ekonomik Görünümü verilerine ve BEA verilerine göre Kaliforniya’nın GSYİH’sı 4,1 trilyon dolara ulaştı. 4,02 trilyon dolar ile Japonya’yı geride bırakan Kaliforniya, küresel sıralamada yalnızca ABD, Çin ve Almanya’nın gerisinde yer aldı.
Öte yandan Kaliforniya’nın ekonomisi, dünyanın en büyük üç ekonomisinden daha hızlı büyüyor. Geçtiğimiz yıl yüzde 6’lık büyüme oranı ile en büyük üç ekonomiyi geride bıraktı.
Newsom, “Kaliforniya sadece dünyayla aynı hızda ilerlemiyor, aynı zamanda hızı belirliyor” dedi.
ABD’NİN YÜZDE 14’ÜNÜ OLUŞTURUYOR
Ancak Newsom, Trump yönetiminin “pervasız” olarak nitelendirdiği gümrük tarifesi politikalarının Kaliforniya ekonomisini ciddi biçimde tehdit ettiğini vurguladı. Vali, bu uygulamaların özellikle teknoloji, üretim ve tarım gibi kritik sektörlere büyük zarar verdiğini ifade etti.
“Kaliforniya’nın ekonomisi ülkeye güç veriyor ve korunması gerekiyor” dedi.
Yaklaşık 40 milyonluk nüfusuyla ABD’nin en kalabalık eyaleti olan Kaliforniya, Silikon Vadisi’nden gelen yüksek teknoloji gücü ve büyük finans sektörünün katkısıyla ülke GSYİH’sinin yüzde 14’ünü oluşturuyor. 2024 yılında 675 milyar dolarlık iki yönlü ticaret gerçekleştiren eyalet, Meksika, Kanada ve Çin ile en fazla ticaret yapan üç büyük ortak konumunda bulunuyor.
Newsom, geçen hafta Trump’ın olağanüstü yetkilerini kullanarak tek taraflı olarak kapsamlı küresel tarifeler yürürlüğe koyması nedeniyle dava açmıştı.
Öte yandan Kaliforniya’nın başlattığı bu hukuki mücadeleye on iki eyalet daha destek vererek Trump yönetimine dava açtı. Davada, Amerikalılara gümrük vergileri yoluyla “yasadışı olarak vergi artışı dayatıldığı” ileri sürüldü.
Ekonomi
Hafta sonu altın fiyatları 26 Nisan: Gram altın kaç lira oldu? Güncel altın kuru

Son dakika altın fiyatları ne kadar? Hafta boyu yuları yönlü eğilimi ardından altın cuma günü düşüşe geçmişti. Altın yatırımcıları ise alış ve satış fiyatlarını anlık olarak sorgulamaya başladı. İşte, 26 Nisan altın fiyatı…
-
Ekonomi4 gün önce
Eskişehir’de Ormanlık Alanda Yakılarak Öldürülen 30 Yaşındaki Kadın Dehşeti: Sadece Saç ve Kemik Kaldı
-
Gündem3 gün önce
Şanlıurfalı Genç İşçi 3 Günlük Korkunç İşkenceyle Yüzleşti: Dişleri Kırıldı, Hamam Böceği Yedirildi
-
Gündem3 gün önce
“Silivri’de 6,2’lik Depremin Derinden Gelen Uğultusu: Sismik Kayıtların Ardındaki Gerçek”
-
Son Dakika1 hafta önce
Oyuncu Sevil Akdağ Arkadaşını Öldürdü: Fatih İskenderpaşa’daki Cinayet Olayının Tüm Detayları
-
Son Dakika4 gün önce
İstanbul’da 6.2 Büyüklüğünde Korkutan Deprem: Vatandaşlar Panikle Sokağa Döküldü Medyatava +4
-
Gündem1 hafta önce
Adana’daki Güzellik Merkezi Sahibi Sinem Çekinmez Yüzlerce Kişiyi Dolandırdı, Yurt Dışına Kaçtı
-
Gündem2 gün önce
Konyaaltı’nda Kan Donduran Vahşet: Polisten Kaçarken Saklandığı Odunlukta Kız Arkadaşını Vuran Sezer Bozkurt
-
Gündem3 gün önce
İstanbul’da 6.2’lik Deprem Korkuttu: Aynısı Anadolu’da Meydana Gelse Sonuçlar Nasıl Olurdu?