Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Sağlık

Her kene ölümcül virüs taşımıyor: KKKA’dan ölüm oranı yüzde 5

Yayımlandı

üzerinde

‘de yakın zamanda 18 kişinin ölümüne neden olan Kırım Kongo Kanamalı Ateş (KKKA) hastalığı can almaya devam ediyor.

Enfeksiyon, virüs taşıyan kenelerle bulaşıyor. Uzmanlara göre kenelerdeki artışın temel sebeplerinden biri de iklim değişikliği.

Enfeksiyonun risk oranı, Türkiye’de bölgelere göre değişiklik gösteriyor.

DÜNYADA DA KENE SAYISINDA ARTIŞ VAR

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Önder Ergönül, dünya kene sayısında artış olduğunu dile getirdi.

“Her kene tutunan KKKA olacak her KKKA olan ölecek diye bir anlayış yok.” diye konuşan Ergönül, “Yine de bizim ülkemizde ölüm oranları yüzde 5 gibi daha düşük seyrediyor. Örneğin Avrupa ülkelerinde bu rakam daha yüksek. Avrupa’da da küresel ısınma nedeniyle İspanya ve Portekiz’de görülmeye başlandı.” dedi.

Sivas, Tokat, Yozgat, Çorum, Kastamonu gibi Karadeniz’in iç tarafları, Ankara’nın daha doğusu olan kesimde KKKA görüldüğüne dikkat çeken Ergönül, “Ülkenin batısında bu hastalığın ortaya çıkması sürpriz olur. Öyle bir vaka yok ancak oradan gelen vatandaşlarımız olabilir.” ifadelerini kullandı.

VÜCUTTA KENE GÖRÜLDÜĞÜNDE NE YAPILMALI?

Vücutta kene görülmesi durumunda neler yapılması gerektiğini açıklayan Ergönül, “Bir an önce çıkarılması lazım. İnsanımızı eğitmemiz daha önemli. Pens ve cımbız yardımıyla hiçbir şey yoksa bir poşetle tutuarak o keneyi gövdesine dokunmadan yalnız deriye en yakın yerden tutup çıkarabiliiriz. Gövdesinde virüs var. Gövdesine basarsanız enjektörle virüsü içeri basmış gibi olursunuz.” dedi.

Uzmanlar halsizlik, ateş ve grip belirtileri görüldüğü durumlarda mutlaka hastaneye başvurulması gerektiğinin altını çiziyor.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sağlık

Soğuk duş tehlikesi: Ölümcül sonuçları olabilir

Yayımlandı

üzerinde

Termometreler 30 dereceleri göstermesinin ardından hava sıcaklıklarından bunalan insanlar çareyi soğuk duş almakta buluyor.

Ancak uzmanlara göre bu durum vücutta şok etkisi yaratıyor. Bu durum da sorunlarına neden olabiliyor.

Kalp ve Damar Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Yılmaz, “Bir anda kalp yetmezligi gelisebilir, ciddi tansiyon yükselmeleri veya düsmeleri olabilir ve bu çok ölümcül de olabilir.” dedi. 

Özellikle yaşlıların, kalp ve yüksek tansiyon hastalarının dikkatli olması gerekiyor.

Uzmanlar vücudun soğuk suya alıştırılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Yılmaz, “Duşu alırken önce direk baş boyun ve göğüs bölgesi değil, kol ve bacakları soğutarak baslanabilir. Ilık suyla başlanabilir. Vücudun ona alışmasıyla bırlikte yavaş yavaş soğukluğu artırılabilir. O zaman vücut bunu daha iyi tolere eder.” dedi.

Doktorlar sıcak havalarla başetmek için özellikle bol su tüketilmesini tavsiye ediyor.

Günde en az 2 buçuk litre su tüketilmeli.

Okumaya Devam Et

Sağlık

Pankreas kanseri nedeni olabilir! Uzmanlar “kahveyi böyle demlemeyin” diyor

Yayımlandı

üzerinde

Gıda Standartları Ajansı’na göre, laboratuvar testlerinde, akrilamidin hayvanlarda akciğer ve üreme kanserine neden olduğu saptandı. Uzmanlar, insanlarda da benzer risklerin oluşabileceğini ifade ediyor. 2013 yılında Polonya’da yapılan bir araştırmada, incelenen 42 kahve örneğinden 10’u hazır kahve olmakla birlikte, hazır kahvede taze çekilmiş kahveye oranla iki kat daha fazla akrilamid tespit edildi.

McGill Üniversitesi’nden Kanadalı araştırmacılar ise, bir kişinin akrilamid alımının tehlikeli seviyeye ulaşabilmesi için günde yaklaşık 10 fincan hazır kahve tüketmesi gerektiğini açıkladı.

Okumaya Devam Et

Sağlık

Beslenme uzmanı “kahvaltıda asla yemeyin” dedi: En sık tüketilen besinlerden biri

Yayımlandı

üzerinde

Nichola Ludlam Raine, kahvaltı seçimlerinde lif, protein ve düşük glisemik indeksli (GI) ürünlere yönelmenin önemine dikkat çekti. “Tereyağlı beyaz ekmek veya şekerli sürmeler yerine, ekşi mayalı veya tam buğday ekmeği tercih edin. Sağlıklı yağ ve protein için fındık ezmesi ekleyin, şeker oranı düşük ve yüksek meyve içeren reçelleri seçin,” diye önerdi.

Uzman ayrıca, muz ve çilek gibi taze meyvelerle zenginleştirilmiş kahvaltıların tokluk süresini uzatacağını, enerji ve konsantrasyonu artıracağını belirtti. “Hastalarıma her zaman karışık tohumlardan oluşan bir ‘çeşitlilik kavanozu’ bulundurmalarını tavsiye ediyorum. Bu, tost, yoğurt ve yulaf lapası gibi kahvaltılara kolayca eklenebilir,” dedi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar