Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Gündem

6 Şubat depremlerinin yıl dönümü | Prof. Dr. Naci Görür NTV’ye konuştu: Deprem riskinin en yüksek olduğu şehirler

Yayımlandı

üzerinde

‘de deprem denince ilk akla gelen bilim insanlarından biri Prof. Dr. Naci Görür.

konusunda sık sık uyarılarını sürdüren Görür, 6 Şubat 2023’teki merkezli büyük depremlerin 2. yılını NTV’den Yağız Şenkal’a değerlendirdi.

“DEPREM DİRENÇLİ KENTLER OLUŞTURMALIYIZ”

“Deprem dirençli kentler oluşturmalıyız.” diyen Görür, en yakın deprem tehlikesi olarak Erzincan, Tunceli ve Bingöl arasını işaret etti.

Yer Bilimci ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Marmara’da 30 yıl içinde her an deprem olma olasılığının yüzde 47 olduğunu da belirtti.

Görür “2 yılda neler değişti?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Yıkılanları tamir etmek için elbetteki çok şeyler yaptık. Eski duruma tekrar dönmek için yaptık. Eski duruma dönmek bizi kurtaran şey değil ki. Bizim yapmak istediğimiz kentimiz depremde yıkılmasın. Günlük yaşam da değişmesin. Bunun için deprem dirençli kentler oluşturmak asıl hedefimiz. 2 yılda yaptığımız yara sarmanın ötesine geçmiyor.”

“Yeni yol deprem gelmeden önce, depremin olası zararlarını minimize etmekten geçiyor.” diyen Görür, Japonya, Tayvan, Çin ve ABD’nin bunu yaptığını söyledi.

“GELİŞMİŞ ÜLKELER DEPREME KURBAN VERMİYOR”

Naci Görür, “Bilginin ve teknolojinin geliştiği toplumlar depreme insan kurban vermiyor. Biz 10 binleri heba ediyoruz. Bu stratejiden anlayıştan dönmek gerekiyor. Yaraları sarmak ile depreme hazırlanmak aynı şey değildir. Depreme hazırlık özel bir çalışma, teknolojiler, bilgi, müteahhitlik, planlama ister.” diye konuştu.

“6 ŞUBAT DEPREMLERİ SÜRPRİZ DEĞİLDİ”

“Güneydoğu’daki deprem bizim için sürpriz değildi.” diyen Görür, şöyle devam etti:

“Bu depremin olacağını biz bekliyorduk ve söylüyorduk. Yerel yönetim, merkezi yönetim halk da dahil herkes biliyordu. Güneydoğu’daki yerel yönetimler burayı depreme hazırlama çalışmalarını yoğun bir şekilde yapsaydı diyelim 99 nere, 2023 nere? Bu kadar insanımız ölür müydü? 3-5 müteahhitin peşine düştük. Hepimiz suçluyuz.”

“TÜRKİYE’Yİ DEPREM ÜLKESİ OLARAK KABUL ETMELİYİZ”

Türkiye’yi deprem ülkesi olarak kabul etmenin en sağlıklı yol olduğunu söyleyen Naci Görür, “Kendimizi aldatmayalım, burada az deprem var, burada çok var diye bölümlendirip insanların tedbir almasını engellemeye lüzum yok. Türkiye bir deprem bölgesi her an herhangi bir yerde herhangi bir zamanda herhangi bir büyüklükte deprem olabilir. Deprem dirençli kentler, köyler kurmak zorundayız.” dedi.

“DEVLETİN MEVCUT ORGANLARINI HAREKETE GEÇİRMEKLE DEPREME HAZIRLANMAMIZ MÜMKÜN”

Tayvan’da deprem olduğunda 3-5 kişinin tesadüfen öldüğünü belirten Görür, “Bizde on binler, elli binler gidiyor. 150 bine yakın insanımızı gömdük. Artık kendimize gelelim. Kenetlenelim. işini bilim ve teknoloji yoluyla halledelim. Çok para da istemiyor. Devletin mevcut organlarını harekete geçirmekle depreme hazırlanmamız mümkün. Yeni genel müdürlükler daireler kurmak gerekmiyor.” şeklinde konuştu.

Halkın depreme aykırı, kaçak bina yapmaması gerektiğini söyleyen Naci Görür, “Doğru malzeme kullanılması lazım. Bunun için eğitmem lazım. O ilin milli eğitim müdürlüğü vasıtasıyla okullara, köylülere ulaşabilirim. Ne paraya ne pula ihitiyaç var. Birlikte hareket etmeye ihtiyaç var.” dedi.

HANGİ İLLER DEPREM RİSKİ ALTINDA?

Prof. Dr. Naci Görür “En yakın tehlike nerede?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Erzincan ile Bingöl Karlıova arasında Yedisu fayının bulunduğu yer… Yani Bingöl Karlıova aynı zamanda Tunceli yöresi ve Erzincan’ın doğu kesimleri deprem ön gördüğümüz yerlerden biri. Çünkü burada en son deprem 1790’larda olmuş. 250 senede bir deprem üretiyor bu fay 250 sene de dolmuş. Yani 2030’lara falan geliyor. Burası deprem ürettiği zaman Erzincan, Bingöl Pülümür zarar görür.”

İkinci olarak Bingöl Karlıova ile Bingöl Göynük arasına dikkat çeken Görür, “Burada 1866-1860 civarında deprem olmuş. Burası kırılmadı. Üçüncüsü Arap levhası son büyük depremlerde 10 metreye yakın savrulmayla kuzeye doğru hareket etti. Doğu Anadolu fayı kırıldı. Fakat Bitlis Zagros kenet kuşağı deprem üretmedi. Adıyaman, Siirt, Diyarbakır, Hakkari sıkışık hale geldi. Depremi öne çekilmiş olabilir. Eğer deprem bekleyen bir yer düşünürsek burayı da gözardı etmemeliyiz.” ifadelerini kullandı.

“MARMARA’DA DEPREM OLASILIĞI YÜZDE 47”

Marmara Bölgesi’nde kesin deprem beklendiğini söyleyen Görür, şöyle devam etti:

“Onu hiç tartışmıyoruz bile. Bütün veriler Marmara Denizi’nde 7’den büyük deprem olacağını gösteriyor. ABD’li Parsons ve arkadaşları çalışma yaptılar deprem ne zaman olabilir diye tarihi depremleri inceledi ve 99’dan itibaren her an olmak kaydıyla Marmara’da 7’den büyük deprem olma olasılığı önce yüzde 64 dediler geçen sene revize ettiler yüzde 47. Demek ki bu bölgede depremin olma olasılığı 30 yıl içerisinde yüzde 47. Bu çok büyük olasılık. Bu işin şakası yok. Bu bölgeyi derhal depreme hazırlıyor olmamız lazım.”

“DEPREME HAZIRLIK BAKANLIĞI KURULMALI”

Bölgede yapı stoğunun yüzde 60’tan fazlasının deprem dirençli olmadığının söylendiğini belirten Naci Görür, “Bu bölge çökerse ‘nin yüzde 60’a yakın gayri safi milli hasılasını sağlayan yer çökerse bütün Türkiye diz üstü çöker. Ne ekonomik ne siyasi bağımsızlık kalır gerçek beka meselesi budur. Depremi unutmayın. 24 saat durmadan tercihen bir bakanlık kurarak depreme hazırlanırsak ve deprem bölgelerinden işe başlarsak 20 senede bütün Türkiye’yi depreme dirençli yaparız. Az yol köprü yaparız ama konsantre olarak deprem hazırlığına insanlarımızın can güvenliğine yöneliriz.” diye konuştu.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gündem

SON DAKİKA | Canik’te Heyelan Faciası: Enkaz Altında Kalanlar Var, Kurtarma Ekipleri Zamanla Yarışıyor

Yayımlandı

üzerinde

Açıklaması

27 Nisan 2025’te Samsun-Canik’te meydana gelen heyelanda, dağdan kopan kaya ve toprak, bir akaryakıt istasyonuna düştü. Enkaz altında kalanlar için kurtarma çalışmaları devam ediyor

Özet

27 Nisan 2025 Pazar gecesi Samsun’un Canik ilçesinde Samsun-Ordu karayolunda meydana gelen heyelanda, dağdan kopan toprak ve dev kaya parçaları, yol kenarındaki bir AVM’nin yanındaki akaryakıt istasyonunun araç yıkama bölümüne düştü. İlk belirlemelere göre enkaz altında kalanlar bulunuyor, 1 kişi yaralı olarak kurtarıldı ve bölgeye çok sayıda arama-kurtarma, sağlık ve belediye ekibi sevk edildi; çalışmalar titizlikle sürüyor .


Olayın Detayları

Meydana Geldiği Yer ve Zaman

  • Tarih & Saat: Olay, 27 Nisan 2025 Pazar gecesi saat 23:39–23:46 arasında gerçekleşti .

  • Konum: Heyelan, Canik ilçesindeki Samsun-Ordu karayolunda, bir alışveriş merkezinin (AVM) yanındaki akaryakıt istasyonunun araç yıkama bölümünde meydana geldi.

  • Meydana Gelen Hasar: Dağ yamacından kopan toprak ve dev kaya parçaları istasyonun dar bir bölümüne düşerek, araç ve altyapıda ciddi hasar oluşturdu .

Oluşum Sebepleri

  • İlk incelemelere göre, yoğun yağış sonrası toprak zemin doygunluğunun artması, kaya ve toprağın yerinden koparak heyelana yol açmış olabilir

  • Bölgedeki dik yamaçlar ve istinat duvarı eksiklikleri de heyelan riskini tetiklemiş olabilir


Yaralılar ve Enkaz Altındakiler

  • Yaralı Kurtarılanlar: Olayda bir kişi, enkaz altından çıkarılarak sağlık ekiplerine teslim edildi; yaralının durumu “stabildir” şeklinde bildirildi

  • Enkaz Altında Kalanlar: İlk belirlemelere göre enkaz altında bir kadın çıkarılırken, ayrıca araç içinde bulunduğu düşünülen eşi ve çocuğunun da kurtarılması için çalışmalar devam ediyor

  • Diğer Vatandaşlar: Olay anında istasyonda bulunan toplam 3 kişi (1’i çocuk) için AFAD ve itfaiye ekipleri kurtarma faaliyeti yürütüyor .


Kurtarma ve Müdahale Çalışmaları

  • Sevk Edilen Ekipler: AFAD, jandarma, itfaiye ve 112 sağlık ekiplerinden oluşan çok sayıda arama-kurtarma ve sağlık personeli bölgeye intikal etti

  • Yerel Yönetim: Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ve Canik Belediyesi ekipleri, kurtarma ve yol güvenliğini sağlamak için çalışmalarını sürdürüyor .

  • Son Durum: Ekipler, gece boyunca kullandıkları jeneratörler ve hidrolik ekipmanlarla enkaz altındakilere ulaşmaya gayret ediyor; çalışmaların sabaha kadar süreceği belirtiliyor


Uzman Görüşü ve Resmi Uyarılar

  • Meteoroloji Uyarısı: Orta Karadeniz Bölge Meteoroloji Müdürlüğü, bölgede son 1 haftadır görülen “çok kuvvetli gök gürültülü sağanak” yağışların heyelan riskini artırdığını duyurdu .

  • Vali Tavlı’nın Açıklaması: Samsun Valisi Orhan Tavlı, “Yağışların yoğunluğu göz önünde bulundurularak, özellikle riskli alanlardaki istinat duvarlarının ve altyapının yeniden gözden geçirilmesi talimatını verdik” dedi

  • AFAD Uyarıları: AFAD, heyelan riski bulunan bölgelerde yaşayan vatandaşları, acil durum çantası hazırlamaya ve tehlike anında yükseltilmiş alanlara yönelmeye çağırdı .


Güvenlik Önerileri ve Tedbirler

  1. Riskli Bölgelerden Uzak Durun
    • Dağ etekleri ve dere kenarları gibi heyelan riski yüksek alanlardan mümkün olduğunca uzak durulmalı.

  2. Acil Durum Çantası
    • Su, uzun ömürlü gıda, temel ilk yardım malzemeleri ve önemli evrakların bulunduğu çanta, her evde hazır bulundurulmalı .

  3. Yetkilileri Bilgilendirin
    • Şüpheli zemin hareketleri fark edenler, 112 veya AFAD (222 372 20 00) hattını arayarak yetkililere ihbarda bulunmalı .

  4. Yapısal Önlemler
    • Ev ve iş yerlerindeki istinat duvarlarının kontrolü, su tahliye kanallarının temizliği gibi basit önlemler heyelan riskini azalabilir

Okumaya Devam Et

Gündem

Samsun’da akaryakıt istasyonunun üstüne kaya düştü

Yayımlandı

üzerinde

, Canik ilçesi -Ordu yolunda meydana geldi. Dağdan kopan toprak ve dev kaya parçaları, yol kenarında bir AVM’nin yanındaki akaryakıt istasyonunun araç yıkama kısmına düştü. Olayda toprak altında kalanlar olduğu belirtilirken, 1 kişinin yaralı olarak kurtarıldığı öğrenildi.

Bölgeye çok sayıda arama-kurtarma ve sağlık ekibi sevk edilirken, çalışmalar devam ediyor.

Okumaya Devam Et

Gündem

Bakan Yumaklı: 50 ton eritme peynirini imha ettik

Yayımlandı

üzerinde

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ‘da insan sağlığını tehdit eden 50 ton eritme paynirin imha edildiğini açıkladı.

Bakan Yumaklı, “Vatandaşımızın sofrasına ulaşacak her ürün bizim için emanettir. Konya’da bir işletmede tespit ettiğimiz uygunsuzluk sonucu yaklaşık 50 ton eritme peynirini imha ettik, firmanın üretim iznini iptal ettik ve suç duyurusunda bulunduk. Gıda güvenilirliğinden asla taviz vermiyor, denetimlerimizi aralıksız sürdürüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar