Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Gündem

33 dakika arayla katliam kazaların TIR şoförlerine 15’er yıl hapis istemi

Yayımlandı

üzerinde

Mardin’de 21 kişinin öldüğü kazaya ilişkin davada savcı mütalaasını sundu.

Mütalaada, TIR şoförleri Yunus Şataflı ile Umut Gündüz’ün iniş eğimli yolda ilerlerken araçların teknik özellikleri, yükü ve yol yapısını dikkate alarak uygun vites ve hızla sürdürmeye yeterli özeni göstermedikleri, sık fren kullanımı ile aracının fren sisteminin ısınmasına ve fren etkisinin zayıflamasına sebebiyet verdiklerine dikkat çekildi.

Şoförler, asli derecede kusurlu bulundu.

33 dakika arayla katliam kazaların TIR şoförlerine 15'er yıl hapis istemi - 1

Sanıkların yüksek eğimli yolda hatalı vites kullanımı ve fren aşınmasını göz ardı ettiklerine dikkat çekilen mütalaada, sanıkların sevk ve idarelerindeki araçlar ile ilerlerken hız sınırlarını ve trafik levhalarını dikkate almadıkları ifade edildi.

Mütalaanın devamında, TIR şoförleri Yunus Şataflı ile Umut Gündüz hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 85/2 maddesi gereğince “Birden fazla kişinin taksirle ölümüne sebep olma” suçlaması ile 2 yıldan 15’er yıla kadar hapis ile cezalandırılmasını istedi.

33 dakika arayla katliam kazaların TIR şoförlerine 15'er yıl hapis istemi - 2

BERAAT TALEP EDİLDİ

Mütalaada, firma sahipleri K.G., M.A. ve K. M. G. hakkında ise beraat kararı verilmesi talep edildi.

NE OLMUŞTU?

Kaza, 20 Ağustos 2022’de Derik ilçe merkezi Bahçelievler Mahallesi’ndeki bir akaryakıt istasyonunun yakınında meydana geldi. Yunus Şataflı yönetimindeki, gübre taşıyan TIR, 2 araca ve yayalara çarpıp, devrildi. Kazada, marketten çikolata alıp evlerine dönen Şervan (6) ve Mihriban Tanrısever (11) ile İbrahim Halil Has (80) ve İnan Berk (35) yaşamını yitirdi. İhbarla kaza yerine polis, jandarma, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi.

Çevredekiler de bölgede toplanıp, ekiplerin çalışmasını izlemeye başladı.

33 DAKİKA SONRA İKİNCİ KAZA

Bu kazadan 33 dakika sonra yine gübre yüklü olan Umut Gündüz yönetimindeki TIR, kaza yerindeki kalabalığın arasına daldı. Kalabalıktakiler sağa sola kaçışırken TIR, çok sayıda kişiyi ezip, bir apartmana çarparak durdu. Bu kazada da olaya müdahale edenler arasındaki polis memuru Yahya Ergin (33) şehit oldu.


33 dakika arayla katliam kazaların TIR şoförlerine 15'er yıl hapis istemi - 3

Bessi Bağlayan (57), İrfan Aktaş (45), Mülkiye Acar (56), Ünal Ekinci (24), Baran Açan (28), Hamit Akkoyun (82), Ahmet Aktay (30), Sıtti Abul (84), Fesih Dağ (61), Velat Dağ (45), Kemal Dağ (60), Hatip Denk (66), Necla Arda (27), İsa Ayebe (42), Baver Babur (17), Nofa Çelik (84) yaşamını yitirdi. Her iki kazada yaralanan 47 kişi hastaneye kaldırıldı. Kazalarda 11 araç ile 3 iş yerinde de büyük hasar oluştu.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gündem

Anadolu Üniversitesi açıkladı: Temel Eğitim Antrenörlük sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

Yayımlandı

üzerinde

, 27 Nisan 2025 tarihinde gerçekleştirilen Temel Antrenörlük sınav sonuçlarının, 9 Mayıs 2025 Cuma günü açıklanacağını duyurdu.

TEMEL EĞİTİM ANTRENÖRLÜK SINAV SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLİR?

Sınav sonuçlarına, Anadolu Üniversitesi Aday İşlemleri Sistemi üzerinden erişilebilecek. Adaylar, sistemde kayıtlı e-posta adresleri ve şifreleriyle giriş yaparak sonuçlarını görüntüleyebilecekler.

İTİRAZ SÜRECİ HAKKINDA

Sonuçların açıklanmasının ardından, adaylar belirlenen süre içinde itirazda bulunabilecekler. İtiraz süreci ve detayları, Anadolu Üniversitesi’nin resmi duyurularında belirtilecek.

Sınav sonuçları açıklandığında, adaylar Anadolu Üniversitesi Aday İşlemleri Sistemi üzerinden sonuçlarına ulaşabilirler.​

Okumaya Devam Et

Gündem

“Şükrü Genç, Emir Sarıgül ve Hayri İnönü Hakkında İddianame Hazırlandı: DHKP-C’ye Belediyeler Üzerinden Finansman İddiası”

Yayımlandı

üzerinde

açıklaması

İstanbul’da DHKP-C terör örgütüne belediye ihaleleri üzerinden finansman sağlandığı iddiasıyla eski başkanlar Şükrü Genç, Emir Sarıgül ve Hayri İnönü’nün de aralarında olduğu 25 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı. Detaylar, deliller ve dava süreci için tıklayın.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturmada, DHKP-C terör örgütüne belediye ihaleleri üzerinden finansman sağlandığı iddiaları üzerine hazırlanan iddianame, 28 Nisan 2025 itibarıyla 25 şüpheli için tamamlandı . Aralarında eski Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, eski Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve eski Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Emir Sarıgül’ün de bulunduğu 25 kişi, “terörizme finansman sağlamak” suçlamasıyla 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak . Soruşturmada, 2014–2016 yılları arasında DHKP-C bünyesindeki sözde kurumların ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan İKOM adlı yapı üzerinden finansal destek talepleri gerçekleştirildiği belirlendi .

Detaylar

Soruşturmanın başlangıcı ve kapsamı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, belediyelere yönelik terör soruşturmasını DHKP-C’ye finansman sağlandığı iddiasıyla 2024 son çeyreğinde başlattı  Soruşturma, Ataşehir, Maltepe, Sarıyer ve Şişli belediyeleri ihaleleri üzerinden örgüte kaynak aktarıldığı şüphesiyle yürütüldü . AA’nın aktardığı ifadelere göre, örgüt içinde faaliyet yürüten bir şüphelinin etkin pişmanlık kapsamında verdiği ifade, soruşturmanın temelini oluşturdu .

Suçlamalar ve sanıklar

25 şüpheli hakkında düzenlenen iddianamede, “terörizme finansman sağlamak” suçlaması yer aldı . Sanık listesinde eski Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, eski Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve eski Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Emir Sarıgül bulunuyor . Diğer 22 şüpheli ise İKOM içinde farklı görevlerde yer alan üyeler ile belediye personelinden oluşuyor

İddianamenin hazırlanma süreci

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonucunda toplanan deliller, finansal belgeler ve şüpheli beyanları bir araya getirilerek iddianame kaleme alındı . Sonuca ilişkin karar, 28 Nisan 2025 tarihinde ilgili mahkemeye teslim edildi .

İddianamenin içeriği ve dayanaklar

İKOM yapılanması

Soruşturmada, DHKP-C’ye bağlı sözde kurumların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla İKOM adı verilen bir yapının kurulduğu tespit edildi . Bu yapı üzerinden örgüte yönlendirilmek üzere mali kaynak talepleri ve fon transferleri gerçekleştirildiği iddia ediliyor .

Görüşmeler ve finansal talepler

2014–2016 yılları arasında Doğan K. ve Yunus B. adlı şüphelilerin, Ataşehir, Maltepe, Sarıyer ve Şişli belediyeleri ile görüşerek finansal destek talebinde bulundukları belirlendi . İddianamede, bu görüşmelerin tutanakları ve ilgili iletişim kayıtları delil olarak sunuldu .

Deliller ve ifadeler

Soruşturma kapsamında elde edilen banka kayıtları, ihale dokümanları ve şüpheli beyanları iddianamenin temelini oluşturuyor . Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan bir sanığın ifadesi, örgütün finansman yapısına dair kritik bilgileri içeriyor .

Olası sonuçlar ve etkileri

DHKP-C’ye finansman sağlamak suçlaması, Türk Ceza Kanunu’nda ağır yaptırımları öngörüyor. Mahkemenin vereceği karar, siyasi arenada ve yerel yönetimlerde güven bunalımına yol açabilir . Ayrıca, benzer soruşturmaların önünü açarak, belediye ihalelerinde daha sıkı denetim mekanizmalarının gündeme gelmesi bekleniyor

Okumaya Devam Et

Gündem

İBB yolsuzluk soruşturmasındaki kamera görüntüleri: Kameraların bantlanması rutin bir uygulama

Yayımlandı

üzerinde

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, tutuklanmasının ardından İBB Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan ‘nun da aralarında bulunduğu zanlılar hakkında “suç örgütü yöneticisi olmak”, “suç örgütüne üye olmak”, “irtikap”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek” ve “ihaleye fesat karıştırmak” suçlarından yürütülen yolsuzluk soruşturması devam ediyor.

Operasyon kapsamında gözaltı sayısı 52’ye yükseldi.

KORUMADAN BANT AÇIKLAMASI

Gözaltına alınan şüpheliler arasında 12 Ekim 2024 tarihli görüntülerde yer alan ve güvenlik kamerasının görüntü almasını engellediği tespit edilen Ekrem İmamoğlu’nun koruması Çağlar Türkmen de yer alıyor.

Ekrem İmamoğlu’nu İBB Başkanı olmasından dolayı tanıdığını, ticari faaliyetleri hakkında bilgi sahibi olmadığını savunan Türkmen’e, Beşiktaş’taki bir otelden temin edilen ve 8-12 Ekim 2024’de kaydedilen güvenlik kamera kayıtlarıyla ilgili bazı sorular yöneltildi.

Türkmen’e, iki kişinin toplantı salonu katındaki güvenlik kamerasına bant çektiği görüntüler gösterilip, “Görüntüyü karartan iki erkek şahıs kimdir?”, “Görüntülerde bulunan şahıslardan biri siz misiniz?” “Bahse konu bant ne amaçla çekilmiştir?”, “Kameraları ne amaçla ve kimin talimatıyla 4 gün boyunca kapalı tuttunuz?” soruları yöneltildi.

Kamera görüntülerinde yer alan iki kişiyi tanımadığını savunan Türkmen, “Görüntülerde bulunan şahıslardan biri ben değilim. Bant çekildikten sonra kamera açısından kimlerin geçtiği hakkında bilgi sahibi değilim. Kamera görüntülerini kapatan ben olmadığım için ne amaçla ve kimin talimatıyla kapatıldığını bilmiyorum. Kamera görüntülerini kapatan şahıslar arasında yer almadığım için bu görüntülere dair herhangi bir bilgim yoktur.” ifadelerini kullandı.

“RUTİN OLARAK YAPILIR”

Şüpheli Çağlar Türkmen, “12 Ekim 2024’te beyaz renkli 34 EEC 632 plakalı araçtan, üzerinde siyah ceket bulunan ve elinde çekçekli valiz olan bir kişinin otele giriş yapması”yla ilgili görüntüler de soruldu.

Türkmen, aracın İBB bünyesinde kullanıldığını, sahibinin kim olduğu konusunda emin olmadığını belirterek, “Araç belediyeye ait veya kiralanmış olabilir. Aracı kimlerin kullandığını bilmiyorum. Görüntülerde elinde valiz taşıyan kişi benim. Valizin içerisinde jammer cihazı bulunmaktadır. Genelde bu cihazın bir yere götürülmesini ekip şefleri söyler. Fakat o zaman bana kimin söylediğini bilmiyorum ve neden götürüldüğü hakkında da bir bilgim yoktur.” dedi.

Bu iş rutin olarak, önlem amaçlı yapıldığına dikkat çeken Çağlar, “Bana valiz verildi. ben de götürdüm. Ayrıntısını sorgulamadım. Cihazın bahse konu yere getirildiği hakkında da bilgim yoktur.” beyanını verdi.

“KENDİM KAMERA GÖRÜNTÜLERİNİ BANTLANDIM”

Oteldeki toplantı salonunu gören kameralara bant çekilmesine ilişkin görüntü kayıtları gösterilip, “Toplantı katında bulunan kameralara bant çeken şahıs kimdir?”, “Kameranın görüş açısı kapatılmak suretiyle bant çekilmesinin sebebi nedir?” soruları yöneltilen Türkmen, şunları söyledi:

“Toplantı katında bulunan kameralara bant çeken kişi benim. Ekrem İmamoğlu buraya geleceğinden dolayı kamera görüntüleri kapatılmıştır. Çünkü Balıkçı Kahraman isimli restoranda İmamoğlu’nun görüntülerinin basına sızdırılması sebebiyle, daha sonra İmamoğlu’nun gideceği yerlerdeki kamera görüntüleri bantlanır ve kameranın görüntü alması engellenir. Bu karar, Ekrem İmamoğlu’nun koruma ekibi tarafından alınmış bir karardır. Rutin olarak yapılan bir işlem olduğu için bana kimse talimat vermedi. Ben kendim kamera görüntüleri bantladım.”

“VALİZDE JAMMER CİHAZI BULUNMAKTADIR”

Türkmen’e söz konusu güne ait güvenlik kamerası görüntüleriyle ilgili, “Valizle çıktığı kameralara yansımış şahıs kimdir?”, “Otelden ne amaçla valizle çıkmıştır?”, “Valizlerin içerisinde ne bulunmaktadır?”, “Burada Ekrem İmamoğlu herhangi bir görüşme ya da toplantı yapmış mıdır?” ve “Yaptıysa kim katılmıştır?” soruları da yöneltildi.

Şüpheli Türkmen, cevabında, “Elinde 2 adet valizle otelden ayrılan şahıs benim. Elimdeki valizlerde jammer cihazı bulunmaktadır. Valizlerin 34 EEC 632 plaka sayılı araçla otelden ayrılmasının herhangi bir anlamı yoktur. Belediye hizmetlerinde kullanılan bir araçtır. O gün bu aracın kullanılması tamamen tesadüftür. Toplantı katında kimlerin bulunduğunu bilmiyorum. Ekrem İmamoğlu’nun görüşme yapıp yapmadığını bilmiyorum. İmamoğlu’nun hiçbir toplantısında yer almadım. Yapılan her görüşmede lüzum görüldüğü takdirde rutin olarak kameralar bantlanırdı.” savunmasını yaptı.

“EKİPÇE ALINAN KARAR”

“Eski İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ikametinde bulunan kamera kayıt cihazını siz mi söktünüz, söktüyseniz kimden talimat aldınız, kayıt cihazını nerede muhafaza ettiniz?” sorusunu Türkmen, “Ekrem İmamoğlu’nun ikametinde bulunan kamera kayıt cihazını ben almadım. Kimin aldığı hakkında bilgim yoktur. Kamera görüntülerinin bantlanması olayı ekipçe alınan bir karar nedeniyle yapılan rutin bir işlemdir. Valiz içerisindeki şey jammer cihazıdır. Bunun haricinde başka bir şey yoktur.”şeklinde yanıtladı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar