Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Ekonomi

Almanya’da fabrika siparişleri arttı

Yayımlandı

üzerinde

‘da fabrika siparişleri, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergisi politikasının da etkisiyle martta yüzde 3,6 yükseldi.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), fabrika siparişlerine ilişkin mart ayı geçici verilerini açıkladı.

Buna göre, ülkede yurt içinde üretilen ürünler için siparişler, martta bir önceki aya kıyasla yüzde 3,6 yükseldi. Fabrika siparişleri geçen yılın aynı ayına göre de yüzde 3,8 arttı.

Fabrika siparişlerine ilişkin piyasa beklentisi, aylık bazda yüzde 1,3 artması yönündeydi. Fabrika siparişlerinde ocaktaki yüzde 5,5’lik düşüşün ardından şubatta da durgunluk görülmüştü.

Almanya’da martta yurt içi siparişler aylık yüzde 2, yabancı siparişler yüzde 4,7 artış kaydetti.

Söz konusu dönemde, Avro Bölgesi’nden yeni siparişler yüzde 8 ve diğer ülkelerden gelen siparişler yüzde 2,8 arttı.

Ülkede martta aylık bazda ara malı üreticilerinin siparişleri yüzde 2,5, tüketici malı üreticilerinin siparişleri yüzde 8,7 artış kaydetti. Sermaye malı siparişleri de yüzde 5,7 yükseldi.

Destatis açıklamasında, başta aylık yüzde 14,5 artan elektrikli ekipman imalatı, yüzde 5,3 artan makine ve ekipman imalatı ve yüzde 17,3 artan ilaç sektörü olmak üzere birçok sektörün Mart 2025’te imalatta yeni siparişlerin artmasına katkıda bulunduğu belirtildi.

ABD GÜMRÜK TARİFELERİ ETKİLİ OLUYOR

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığından yapılan açıklamada “Martta fabrika siparişlerdeki artışın kısmen ABD’nin açıkladığı gümrük vergisi artışlarına tepki olarak ortaya çıkan beklentisel etkilerden kaynaklanması muhtemeldir.” değerlendirmesi yer aldı.

Yüksek seviyedeki ticaret politikası belirsizliğine ve son zamanlarda zayıflayan iş beklentilerine rağmen, sanayideki iş durumunun yılın ilk çeyreğinde genel olarak oldukça sağlam kaldığı aktarılan açıklamada, “Bununla birlikte, açıklanan ve bazı durumlarda geçici olarak askıya alınan ABD gümrük vergisi artışları ve buna bağlı olarak daha kötümser iş görünümü göz önüne alındığında, yılın geri kalanında sanayide daha da zayıflama olasılığı göz ardı edilemez.” ifadeleri kullanıldı.

Analistler, ABD’nin gümrük vergisi politikasının geleceğine ilişkin belirsizliklerin muhtemelen bazı siparişleri geri çekeceğini belirterek, bunun da Almanya’da yeni kurulan hükümetin iş dünyası dostu yapısal reformları hızla hayata geçirmesini daha da önemli hale getirdiğini vurguladı.

ALMAN EKONOMİSİ BÜYÜMEDE ZORLANIYOR

Bu arada, tarife savaşları ve Trump’ın bazı açıklamaları küresel ticaret üzerindeki olumsuz etkilere ilişkin endişeleri körüklerken, çoğu analist, Trump’ın gümrük vergisi politikasını Alman ekonomisinin büyümesinde “özel risk” olarak görüyor.

Trump’ın agresif gümrük vergisi politikası küresel ekonomik görünümü gölgelerken, bölgedeki diğer ülkelere kıyasla daha büyük oranda imalat sektörüne bağımlı olan Alman ekonomisi, üretimdeki kalıcı zayıflık nedeniyle kırılganlığını koruyor.

Ülke ekonomisi, 2024’ün tamamında bir önceki yıla göre yüzde 0,2 geriledi. Böylece Çin ile artan rekabet ve yapısal sorunların ekonomiyi frenlemesiyle art arda ikinci yıl küçülme yaşandı. Ekonomi, 2023’te de yüzde 0,3 daralmıştı.

Almanya, son iki yıldır büyüyemeyen tek G7 ekonomisiydi. Almanya’da hükümet, 24 Nisan’da bu yıl için daha önce yüzde 0,3 olarak açıklanan büyüme beklentisini ABD Başkanı Donald Trump’ın politikalarının ardından küresel ticari gerginliklerin etkisiyle yüzde 0’a düşürmüştü.

Hükümetin son tahmini gerçekleşir ve Alman ekonomisi bu yıl da büyümezse, art arda üçüncü yıldır büyümemiş olacak. Öte yandan, Alman ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde hane halkı tüketim harcamaları ve yatırımlar sayesinde yüzde 0,2 büyüyerek, resesyona girmekten kurtulmuştu.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomi

İstanbul’da konut fiyatlarının en ucuz olduğu ilçe belli oldu

Yayımlandı

üzerinde

İstabul’da yaşanan deprem, en çok Beylikdüzü, Esenyurt ve Avcılar’da hissedildi.

Rakamlar da bu ilçelerde konut metrekare fiyatının daha düşük olduğunu ortaya koyuyor.

Türkiye gazetesinin haberine göre, Esenyurt’ta konut metrekare fiyatı 26 bin 700 lira, Beylikdüzü’nde 37 bin 100 lira, Silivri’de 37 bin 800 lira, Avcılarda ise 38 bin 100 lira.

Fiyatlar Küçükçekmece’de 43 bin 300, Büyükçekmece’de 45 bin lira düzeyine çıkıyor.

Marmara Denizi’ne kıyısı olan Bakırköy’de fiyat 94 bin 700 lira, Zeytinburnu’nda 60 bin 300 lira, Fatih’te 38 bin 300 lira.

Kadıköy’de 128 bin 900 lira, Maltepe’de 67 bin, Kartal’da 59 bin 100, Pendik’te 49 bin 400 lira seviyesinde.

FAY HATTINA UZAK İLÇELER

İstanbul’un fay hattına daha uzak, Karadenize sahili olan 6 ilçesi bulunuyor.

Bu ilçelerden en pahalısı 124 bin 700 liralık metrekare fiyatı ile Sarıyer. Onu 85 bin 200 lira ile Beykoz, 74 bin 100 lira ile Şile takip ediyor.

Fiyatlar Eyüpsultan’da 59 bin lira, Çatalca’da 44 bin 300 lira, Arnavutköy’de 34 bin 100 lira olarak belirlendi.

Okumaya Devam Et

Ekonomi

Trump duyurdu, vadeli işlemler 300 puan yükseldi

Yayımlandı

üzerinde

ABD Başkanı ‘ın ile “tam ve kapsamlı” anlaşma sağlamalarını açıklamasının ardından hisse senedi vadeli işlemleri yükseldi.

Yatırımcılar, ABD ile İngiltere arasında yaklaşan ticaret anlaşması haberlerini ve Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell’ın faiz oranı yorumlarını değerlendiriyor.

Dow Jones Endüstriyel Ortalamasına bağlı vadeli işlemler 352 puan ya da yüzde 0,9 değer kazandı. S&P 500 ve Nasdaq-100 vadeli işlemleri sırasıyla yüzde 1,1 ve yüzde 1,4 oranlarında yükseldi.

Megacap teknoloji şirketlerinin hisseleri ön piyasada yükselişe öncülük etti. Apple ve Nvidia yüzde 1′den fazla kazanırken, Meta Platforms yüzde 2 yükseldi. Tesla ve Amazon da yüzde 1′den fazla yükseldi.

ABD Başkanı Donald Trump, Truth Social hesabından İngiltere ile yapılacak anlaşma ile ilgili açıklama yaptı.

Trump “Birleşik Krallık ile yapılan anlaşma, Amerika Birleşik Devletleri ile Birleşik Krallık arasındaki ilişkiyi önümüzdeki uzun yıllar boyunca pekiştirecek tam ve kapsamlı bir anlaşmadır” ifadelerini kullandı.

Trump, anlaşmayı duyurmak için saat 10.00′da bir basın toplantısı düzenleyeceğini söyledi.

Okumaya Devam Et

Ekonomi

Patates Alarmı: İthal 2 223 Ton Tohumluk Patates Virüslü Çıktı, Sevkiyatlar Geri Gönderildi

Yayımlandı

üzerinde

Açıklaması
Mersin Limanı’na gelen 2 223 ton 150 kg ithal tohumluk patateste Yaprak Kıvırcıklığı ve Tütün Çıngırak virüsleri tespit edildi; tüm sevkiyatlar kaynak ülkelere iade edildi, yerli üretim ise iç talebi %103,6 karşılıyor.

Özet
Mersin Limanı’na son iki ayda gelen 2 223 ton 150 kilogramlık ithal tohumluk patateste “Potato leafroll polerovirus” (Yaprak kıvırcıklığı virüsü) ve “Tobacco rattle tobravirus” (Tütün çıngırak virüsü) tespit edildi . Tespit edilen tüm sevkiyatlar, bulaş riskini önlemek adına kaynak ülkelere iade edildi . Türkiye, yıllık patates üretimini son beş yılda 1 milyon ton arttırarak 6 milyon tona yaklaştırmış ve iç talebi %103,6 oranında karşılar hale gelmiştir . Dünya sıralamasında 15. sırada yer alan ülkemiz, güçlü yerli üretimi sayesinde sofralara kesintisiz lezzet sunuyor .

Virüs Tespiti ve İade Süreci

Mersin Limanı’nda Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü denetçilerince yapılan kontrollerde, İskoçya menşeli 850 ton, Hollanda menşeli 1 152 ton 150 kilogram ve Almanya menşeli 150 ton patateste zararlı virüsler belirlendi . Virüs tespit edilen toplam 2 223 ton 150 kilogramlık sevkiyat, anında kaynak ülkelere geri gönderildi.

Türkiye’nin Patates Üretim Durumu

Türkiye, son beş yılda üretimini 1 milyon ton artırarak yıllık hasadını 6 milyon tona yaklaştırdı . İç talebi %103,6 oranında karşılayan ülkemiz, düşük miktarda da olsa ihraç gerçekleştiriyor . Dünya genelinde 15. sırada yer alan Türkiye, her iklimde yetişebilen patateste kendine yeten nadir ülkelerden biridir

Bitki Sağlığı ve Denetimlerin Önemi

Bitki sağlığı denetimleri, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün uzman personeli tarafından titizlikle yürütülüyor . Sıkı denetimler sayesinde bulaşıcı virüslerin diğer bölgelere yayılması önleniyor .

Tüketici ve Sektörel Önlemler

  • İthal tohumluk alımlarında, yalnızca virüs taramasından geçmiş sertifikalı ürünlerin tercih edilmesi öneriliyor .

  • Çiftçiler, yerli tohumluk üretimini artırarak dışa bağımlılığı azaltmayı teşvik ediyor .

  • Bakanlık, patates tüketiminde farkındalığı artırma kampanyaları düzenleyerek iç üretimin önemine vurgu yapıyor .

Sonuç ve Öneriler

Yerli patates üretiminin gücü, sofralarımızı kesintisiz beslerken, ithal tohumluk kontrolleri de bitki sağlığını koruyor. Tüm paydaşların; çiftçi, ithalatçı ve tüketicilerin, sertifikalı ve denetlenmiş ürünlere öncelik vermesi, tarımsal güvenliği artıracak en etkili adım olacaktır.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar