Teknoloji
Büyük veri hırsızlığı ortaya çıktı: 19 milyar şifre çalındı!

Siber güvenlik araştırmacıları, 19 milyardan fazla parolanın kötü niyetli herkesin erişebileceği şekilde internette serbestçe dolaştığını keşfetti.
Araştırmacılar, Nisan 2024 ile Nisan 2025 arasında meydana gelen 200’den fazla veri ihlalini analiz ederek sızdırılan kimlik bilgilerinin büyük çoğunluğunun zayıf veya tekrarlanan şifreler olduğunu tespit etti.
ŞİFRELERİN SADECE YÜZDE 6’SI BENZERSİZDİ
Cybernews araştırma ekibine göre, çalınan şifrelerin yalnızca yüzde altısı benzersizdi. Geriye kalan yüzde 94’ü ya kopyaydı ya da birden fazla hesapta tekrar kullanılıyordu.
Araştırmacılar, bunun “şifre yeniden kullanımı salgını” olduğunu ve kullanıcıları savunmasız bıraktığını söylüyor.
YAYGIN KELİMELERDEN TAHMİN AĞI
Bu saldırılar, bilgisayar korsanlarının yaygın olarak kullanılan kelime ve ifadelerden oluşan bir listeyi tarayarak bir parolayı tahmin etmeye çalışmasıyla gerçekleşiyor. Uzmanlara göre güvenlik, eğer etkinse, iki faktörlü kimlik doğrulamaya bağlı.
Ayrıca sızdırılan parolaların neredeyse üçte birinin (yüzde 27) yalnızca küçük harf ve rakamlardan oluştuğu, yüzde 42’sinin ise çok kısa olduğu (sadece 8 ila 10 karakter uzunluğunda) bulundu.
“ŞİFRE, YÖNETİCİ VE 123456”
Ve güvenilir olmamalarıyla bilinmelerine rağmen “şifre, yönetici ve 123456” gibi “tembel” şifreler hala yaygın olarak kullanılıyor.
Siber güvenlik uzmanları uzun zamandır zayıf parolaları kullanmanın ve tekrarlamanın tehlikeleri konusunda uyarılarda bulunuyordu. Ancak bu yeni rapor, çabalarının boşuna olduğunu gösteriyor.
EN POPÜLER ŞİFRE AMA ASLA KULLANILMAMALI
2011’den bu yana en popüler şifreler “Şifre” ve “123456” oldu.
“Şifre” kelimesinin kullanıldığı 56 milyon örnek ve “yönetici” kelimesi için 53 milyon giriş bulunması, bu tür varsayılan şifrelerin hala yaygın olarak kullanıldığını gösteriyor.
Ekip, “1234”ün 727 milyondan fazla parolada, yani tüm parolaların yaklaşık yüzde dördünde kullanıldığını buldu. Biraz daha uzun olan “12345” dizisi 338 milyon parolada bulundu.
ŞİFRELERİ KORUMAK İÇİN NE YAPMALIYIZ?
Araştırmacılar, hesaplarınızı koruyacak güçlü parolalar oluşturmaya yönelik yönergeleri paylaştı.
Öncelikle, aynı şifreyi asla tekrar kullanmamanızı ve her şifrenin en az 12 karakter uzunluğunda olmasını, hem büyük hem küçük harf, rakam ve en az bir özel sembol içermesini öneriyorlar.
Birden fazla benzersiz parola oluşturmak zor olabileceğinden, araştırmacılar bunları saklamak için güvenli bir parola yöneticisi kullanmanızı öneriyor.
Teknoloji
Yarım asırlık yolculuk bitti: Sovyet uzay aracı Dünya’ya düştü

Soğuk Savaş döneminde fırlatılan Kosmos 482’nin “Lander” sondası, bugün atmosfere yeniden girdi.
Roscosmos, yaptığı yazılı açıklamada, Kosmos-482 uzay aracının akıbetine ilişkin bilgilere yer verdi.
HİNT OKYANUSUNA ÇAKILDI
Kosmos-482’nin bugün TSİ 09.24’te atmosfere girdiği belirtilen açıklamada, uzay aracının Endonezya’nın batısında Hint Okyanusu’na düştüğü kaydedildi.
Uzay aracı fırlatıldığı dönemde Venüs’e ulaşması amaçlanmıştı, ancak alçak Dünya yörüngesinden çıkmayı başaramadı ve bunun yerine dört parçaya ayrıldı.
“ALIŞILMADIK BİR DURUM”
University College London’da profesör olan Marek Ziebart, durumun alışılmadık olduğunu, yörüngeden çıkan uyduların sürüklenme nedeniyle gezegenin atmosferinde yanma eğiliminde olduğunu aktardı.
Venüs’ün asidik atmosferi ve aşırı sıcaklığı gibi aşırı koşullara dayanacak şekilde tasarlanmış olan uzay aracı, çok yüksek ihtimalle tek parça olarak Dünya yüzeyine indi.
BAŞKA BİR PARÇASI DAHA DÜNYA’YA İNMİŞTİ
Kosmos 482’nin fırlatma sırasında dğaılan parçalarından biri, kısa bir süre sonra Yeni Zelanda’ya indi. NASA‘ya göre iniş aracı, inişine yardımcı olmak için bir ısı kalkanı ve bir paraşüt içeriyordu.
SUYA DÜŞMESİ BEKLENİYORDU
NASA, iniş sondasının 52 derece kuzey ve 52 derece güney enlemleri arasında herhangi bir yere düşebileceğini tahmin ediyordu. Çarpma ihtimali olan konumlar arasında Türkiye’nin de olduğu açıklanmıştı.
İniş aracının hem ağır hem de yüksek hızda hareket etmesi nedeniyle “yıkıcı kabiliyete sahip olması” bekleniyordu.
Uzmanlar uzay aracının denize düşme ihtimalinin Dünya’nın yüzde 72’sinin sularla kaplı olmasındna dolayı çok yüksek olduğunu belirtmişti.
Teknoloji
Uzay aracı bugün Dünya’ya düşecek: Türkiye de risk altında!

Soğuk Savaş döneminde fırlatılan Kosmos 482’nin “Lander” sondasının bugün atmosfere yeniden girmesi bekleniyor.
Ancak uzmanlar, aracın nereye ineceğinden hala emin değil. Uzay aracıu fırlatıldığı dönemde Venüs’e ulaşması amaçlanmıştı, ancak alçak Dünya yörüngesinden çıkmayı başaramadı ve bunun yerine dört parçaya ayrıldı.
“ALIŞILMADIK BİR DURUM”
University College London’da profesör olan Marek Ziebart, durumun alışılmadık olduğunu, yörüngeden çıkan uyduların sürüklenme nedeniyle gezegenin atmosferinde yanma eğiliminde olduğunu aktardı.
Venüs’ün asidik atmosferi ve aşırı sıcaklığı gibi aşırı koşullara dayanacak şekilde tasarlanmış olan uzay aracı, çok yüksek ihtimalle tek parça olarak Dünya yüzeyine inecek.
İniş aracının Dünya atmosferinden geçebilecek kadar sağlam olması bekleniyor.
BAŞKA BİR PARÇASI DAHA DÜNYA’YA İNMİŞTİ
Kosmos 482’nin fırlatma sırasında dğaılan parçalarından biri, kısa bir süre sonra Yeni Zelanda’ya indi. NASA‘ya göre iniş aracı, inişine yardımcı olmak için bir ısı kalkanı ve bir paraşüt içeriyordu.
Uzay aracının yüksekliği giderek azalırken, Dünya’ya ne zaman çarpacağı henüz belli değil. NASA, 9-10 Mayıs arasında Dünya atmosferine yeniden girmesinin beklendiğini duyurdu.
İNECEĞİ KONUM GİZEMİNİ KORUYOR
Çarpacağı yerin konumu hala bir gizem. Şu anda NASA, iniş sondasının 52 derece kuzey ve 52 derece güney enlemleri arasında herhangi bir yere düşebileceğini tahmin ediyor. Çarpma ihtimali olan konumlar arasında Türkiye de var.
İniş aracının hem ağır hem de yüksek hızda hareket etmesi nedeniyle “yıkıcı kabiliyete sahip olması” bekleniyor.
Uzmanlar, uzay aracının yerleşim yerlerine isabet edebileceğini ancak Dünya yüzeyinin yaklaşık yüzde 72’sinin suyla kaplı olduğunu belirterek, “Suya çarpma ihtimalinin çok yüksek olduğunu” aktarıyor.
Teknoloji
Bakan yardımcısından Spotify’a tepki

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, “Spotify gibi uluslararası dijital platformlar Türkiye pazarında ciddi bir kullanıcı kitlesine sahip olmasına rağmen ne bir temsilcilik açmış ne de yerli müzik kültürüne karşı sorumluluk üstlenmiş durumda.” ifadesini kullandı.
Mumcu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye’de sanatçıların dijital mecralarda muhatap bulamamasının yapıcı bir diyalog ve somut adımlarla çözülmesi gereken ciddi bir sorun olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:
“Spotify gibi uluslararası dijital platformlar Türkiye pazarında ciddi bir kullanıcı kitlesine sahip olmasına rağmen ne bir temsilcilik açmış ne de yerli müzik kültürüne karşı sorumluluk üstlenmiş durumda.
Vergisel yükümlülüklerin yerine getirilmemesi bir yana, içerik algoritmalarında nitelikten çok sansasyona öncelik verilmesi; argo, şiddet ve yasaklı madde kullanımını özendirici içeriklerin listelerde öne çıkarılması kabul edilemez bir tercihtir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bizler, Türkiye’de nitelikli müzik üreten sanatçılarımızın her zaman yanındayız. Ancak dijital platformların da bu hassasiyeti paylaşması şarttır. İş birliği ve sürdürülebilirlik açısından bu sorumlulukların yerine getirilmesi büyük önem arz etmektedir.”
-
Gündem4 gün önce
“Eski Sevgilisini Barışmak İçin Çağırdı, Duşta 2 Erkeği Görünce Dehşete Düştü: ‘Videoyu Aileme Göndeririz!’ Tehdidiyle Kâbus Gecesi”
-
Son Dakika1 hafta önce
Stuttgart’ta Dehşet Sahnesi: Araç Kalabalığa Daldı, 3 Kişi Yaralandı
-
Gündem4 gün önce
“İzmir Bergama’da Çifte Trajedi: Murat Paçalı ve Sevgilisi Ağaçta Asılı Bulundu”
-
Gündem9 saat önce
Kan Donduran Cinayet: Kütahya’da 1 Yıldır Kayıp Nagihan, Dayısı Tarafından Öldürülüp Betona Gömüldü
-
Gündem1 hafta önce
Tekirdağ’da 14 Yaşındaki Çocuk, Çamaşır Makinesi Yardımı İçin Çağırdığı Komşusunu Boğazından Bıçakladı
-
Gündem1 hafta önce
Mattia Ahmet Minguzzi Davasında Şok Gelişme: Bilirkişi Raporu 2 Yeni Şüpheliyi Ortaya Çıkardı, Gözaltı Kararı Verildi
-
Son Dakika1 hafta önce
Selanik’te Elindeki Bomba Patladı: 38 Yaşındaki Kadın Hayatını Kaybetti
-
Magazin1 hafta önce
“Sırrı Süreyya Önder’in Vefatı Sosyal Medyayı Yasa Boğdu: Hastaneye Gidenler ve Veda Paylaşımlarıyla Ünlülerden Duygusal Destek”