Magazin
12. Uluslararası Balkan Ülkeleri Tiyatro Festivali’ne geri sayım
Devlet Tiyatrolarının (DT) 12. Uluslararası Balkan Ülkeleri Tiyatro Festivali 7-16 Nisan tarihleri arasında Bursa’da sanatseverlerle buluşacak.
Devlet Tiyatrolarının 11 bölgeden 28 oyunla ev sahipliği yaptığı festivalde, 10 gün boyunca 12 sahnede, 35 oyun ve toplamda 78 temsil sahnelenecek. Kosova, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Bosna Hersek, Bulgaristan ve Romanya’dan gelen 7 oyunla Balkan coğrafyasının kültürel derinliği ve sahne sanatlarındaki çeşitliliği tiyatroseverlere aktarılacak. Etkinlikte ayrıca çocuk oyunları ve atölyeler de düzenlenecek. Kentteki bir otelde düzenlenen basın toplantısında konuşan Bursa Devlet Tiyatrosu Müdürü Sezai Yılmaz, festivale 12’nci kez ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi. Festivalin amacının, tiyatronun birleştirici gücünü kullanarak Balkanlar ve Bursa arasındaki kültürel köprüleri güçlendirmek ve aynı zamanda izleyicileri Balkan ülkelerinin sahne sanatlarıyla buluşturmak olduğunu belirten Yılmaz, şöyle konuştu: “Şehrimiz hem ticari hem de sosyal açıdan Balkan ülkeleriyle köklü bağlara sahip. Bu festival, Bursa’nın uluslararası tiyatro sahnesindeki yerini pekiştirecek ve kültürel etkileşimi daha da derinleştirecektir. Sahnelenecek oyunlar Bursa’nın her köşesinde sanatsal çeşitliliği yansıtacak ve şehri kültürle buluşturacaktır.” Yılmaz, tiyatroyu şehre yayma politikalarını bu yıl da sürdüreceklerini ve gelecek sezonda festivali sadece şehir merkezinde değil çevre ilçelere de taşıyarak daha büyük kitlelere ulaşmayı planladıklarını aktardı. Her yaştan tiyatroseverin festivali deneyimleyebilmesi için çocuk tiyatro oyunlarına ve atölye çalışmalarına yer verdiklerini dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti: “Doğal bir merak duygusuyla dünyayı anlamaya ve yorumlamaya çalışan çocukların derin, dolaysız ve nesnel sorularına yanıt bulmalarını destekleyen, düşünme becerilerini tiyatro yoluyla zenginleştirmeyi amaçlayan ve aynı zamanda yaratıcılıklarını geliştirip sorun çözme yetilerini de perçinleyen ‘Filozof Çocuklar Projesi’ kapsamında 6 oyunumuz çocuklarımızla buluşmaya hazırlanıyor. Beden ritmi, kukla oynatma, iş yaşamında storytelling, Hacivat Karagöz gölge oyunu tasvir yapım ve oynatımı, Hadi Birlikte Susalım Pandomim gibi zengin içeriklerle atölye katılımcılarımıza farklı deneyimler sunmayı hedefliyoruz.” Yılmaz, bu sene ilk kez hayata geçirecekleri “Ortak üretim masası” projesi kapsamında Bulgaristan Drama Kukla Tiyatrosu-Vratsa ile işbirliği yaparak karşılıklı yaratıcı süreçleri ve ortak projeleri hayata geçirmek amacıyla bir araya geleceklerini dile getirerek, Bulgar ve Türk sanatçıların birlikte çalışarak kültürel zenginlikleri paylaşacaklarını anlattı. Yılmaz, festival kapsamında tiyatro dünyasına uzun yıllar emek veren isimleri onurlandırmak amacıyla verilen “Emek Ödülü”nün bu yıl Ayşe Emel Mesci’ye takdim edileceğini sözlerine ekledi.
Magazin
Tarkan annesini kaybettikten sonra ilk kez sahnede: Gözyaşlarına boğuldu
Geçen hafta annesi Neşe Tevetoğlu’nu toprağa veren Tarkan, Avrupa turnesine Stuttgart konseriyle devam etti. Megastar, annesinin vefatının ardından çıktığı ilk konserde gözyaşlarına boğuldu.
Magazin
Hande Erçel’in Maldivler tatili: Dalış yaptığı anları paylaştı
Son dönemin popüler isimlerinden Hande Erçel, yaz sezonunu Maldivler’de açtı. Sıcak havanın tadını çıkaran ünlü isim, keyifli anlarını takipçileriyle paylaştı.
Magazin
Liman kenti Nyon turistlerin odak noktası
İsviçre’nin Cenevre kentine 25 kilometre uzaklıktaki Nyon, yüzyıllardır bozulmamış tarihi yapısı ve Cenevre Gölü’nün kıyısındaki sakinliğiyle turistlerin ilgisini çekiyor.
Vaud kantonuna bağlı, yaklaşık 23 bin kişinin barındığı Nyon, kalesi ve Prangins Şatosu gibi önemli yapılarının yanı sıra Roma kalıntılarıyla tarih meraklılarını bir araya getiriyor. Tarihi milattan önce 50 yılına dayanan ve 2. yüzyıl başlarında Roma İmparatoru Julius Ceaser tarafından kurulduğu kabul edilen Nyon, aynı zamanda liman kenti olmasıyla da biliniyor. Bölgede 1996 yılında yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan amfi tiyatro ve yerin altında bulunan Roma Müzesi, turistlerin ziyaretlerinde ilk sırayı alıyor. Müze, envanterinde bulunan yaklaşık 20 bin eserin yanı sıra dönemin Roma şehrindeki günlük yaşamdan izler sunuyor.
“SADECE İLGİNÇ TARİHİ ESERLERİ SERGİLİYORUZ”
Roma Müzesi sorumlusu Malika Bossard, kentin Romalılar tarafından kurulduğunu ve bulundukları yerde Roma’ya ait yapılar olduğunu söyledi. Bossard, müzede dönemin Roma yaşamına dair izler sunulduğunu belirterek “Müzede yaklaşık 400 obje sergiliyoruz. Fakat depoda çok daha fazlası var. 20 bine yakın nesne burada sunulabilmek için çok fazla, sadece ilginç tarihi eserleri sergiliyoruz. Müzenin içinde bulunan duvarlar, Roma döneminde şehrin yönetim merkezi olan bazilikanın temelini oluşturuyor.” dedi. Müze küçük olmasına rağmen geçen yıl 18 bin turisti misafir ettiklerini aktaran Bossard, “Roma müzesini ziyaret etmenizi bekliyoruz. Çok özel bir müze, yerin altında, duvarlar nedeniyle burada çok özel bir atmosfer var. Gerçek otantik Roma duvarları, bu da çok özel bir atmosfer veriyor.” diye konuştu.
-
Ekonomi5 gün önce
Eskişehir’de Ormanlık Alanda Yakılarak Öldürülen 30 Yaşındaki Kadın Dehşeti: Sadece Saç ve Kemik Kaldı
-
Gündem3 gün önce
Şanlıurfalı Genç İşçi 3 Günlük Korkunç İşkenceyle Yüzleşti: Dişleri Kırıldı, Hamam Böceği Yedirildi
-
Gündem4 gün önce
“Silivri’de 6,2’lik Depremin Derinden Gelen Uğultusu: Sismik Kayıtların Ardındaki Gerçek”
-
Son Dakika1 hafta önce
Oyuncu Sevil Akdağ Arkadaşını Öldürdü: Fatih İskenderpaşa’daki Cinayet Olayının Tüm Detayları
-
Son Dakika4 gün önce
İstanbul’da 6.2 Büyüklüğünde Korkutan Deprem: Vatandaşlar Panikle Sokağa Döküldü Medyatava +4
-
Gündem1 hafta önce
Adana’daki Güzellik Merkezi Sahibi Sinem Çekinmez Yüzlerce Kişiyi Dolandırdı, Yurt Dışına Kaçtı
-
Gündem2 gün önce
Konyaaltı’nda Kan Donduran Vahşet: Polisten Kaçarken Saklandığı Odunlukta Kız Arkadaşını Vuran Sezer Bozkurt
-
Gündem4 gün önce
İstanbul’da 6.2’lik Deprem Korkuttu: Aynısı Anadolu’da Meydana Gelse Sonuçlar Nasıl Olurdu?