Magazin

Zekayı ve bilişsel işlevi artıran en iyi yağlar: Hafızayı geliştiriyor

Yayımlandı

üzerinde

Yağlar denildiğinde çoğumuzun aklına obezite, kolesterol ve yüksek tansiyon gibi olumsuz durumlar gelir. Ancak bildiğimiz gibi yağlar ikiye ayrılır: iyi yağlar ve kötü yağlar. Sağlıklı bir yaşam için önemli olan, bu iki tür arasında denge kurmak; iyi yağları artırırken kötü yağları mümkün olduğunca azaltmaktır. Bu sayede kolesterol seviyemizi de kontrol altında tutabiliriz.

Yağlar, vücudumuzun tüm organları için, özellikle de beynimiz için hayati öneme sahiptir. Çünkü yağlar, zihinsel keskinliği artırır ve bilişsel fonksiyonların düzgün çalışmasına katkıda bulunur.
Omega-3 yağ asitleri, özellikle DHA ve EPA, beyin sağlığı için çok önemlidir. Hafızayı ve öğrenmeyi iyileştirir, depresyon ve anksiyete riskini azaltır, bilişsel gerileme ve Alzheimer hastalığına karşı korur. Omega-3’leri somon, sardalya ve uskumru gibi yağlı balıklarda bulabilirsiniz. Bitkisel kaynaklar arasında chia tohumları, keten tohumları, ceviz ve kenevir tohumları bulunur.
Tekli doymamış yağlar (MUFA’lar) stres hormonlarını düşürmeye yardımcı olur ve mutluluk ve iyi uyku için önemli bir kimyasal olan serotonin üretimini destekler. Bu yağlar ayrıca beyne giden kan akışını artırır, bu da odaklanma ve zihinsel keskinliğe yardımcı olur. Kaynaklar arasında Avokado, Zeytinyağı, Badem ve diğer kuruyemişler bulunur.
Çoklu doymamış yağlar hem omega-3 hem de omega-6 yağ asitlerini içerir. Omega-3’ler yıldız olsa da, beyin hücresi yapısı ve işlevi için az miktarda omega-6 da gereklidir. Kaynaklar arasında yağlı balıklar, tohumlar (keten, chia, kenevir), ceviz vb. bulunur. Bu yağlar beyin hücrelerinizin esnek kalmasına yardımcı olur ve öğrenmeyi ve hafızayı destekler.
Tüm doymuş yağlar zararlı değildir. Otla beslenmiş tereyağı, hindistancevizi yağı ve merada yetiştirilmiş etler gibi yüksek kaliteli kaynaklardan gelenler beyin enerjisini destekleyebilir ve iltihabı azaltabilir. Örneğin hindistancevizi yağı, beyin hücreleri için hızlı yakıt sağlayan orta zincirli trigliseritler (MCT’ler) içerir. Ancak bu yağları ölçülü kullanın.
Beyin sağlığınız için trans yağlardan (işlenmiş ve kızartılmış gıdalarda bulunur), omega-6 açısından zengin endüstriyel tohum yağlarından (soya fasulyesi, mısır ve kanola yağı gibi) uzak durmalısınız. Bu yağlar iltihaplanmayı artırır ve hafıza sorunları ve ruh hali bozukluklarıyla bağlantılıdır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çok Okunanlar

Exit mobile version