Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Teknoloji

Yarım asırlık yolculuk bitti: Sovyet uzay aracı Dünya’ya düştü

Yayımlandı

üzerinde

Soğuk Savaş döneminde fırlatılan Kosmos 482’nin “Lander” sondası, bugün atmosfere yeniden girdi.

Roscosmos, yaptığı yazılı açıklamada, Kosmos-482 uzay aracının akıbetine ilişkin bilgilere yer verdi.

HİNT OKYANUSUNA ÇAKILDI

Kosmos-482’nin bugün TSİ 09.24’te atmosfere girdiği belirtilen açıklamada, uzay aracının Endonezya’nın batısında Hint Okyanusu’na düştüğü kaydedildi.

aracı fırlatıldığı dönemde Venüs’e ulaşması amaçlanmıştı, ancak alçak Dünya yörüngesinden çıkmayı başaramadı ve bunun yerine dört parçaya ayrıldı.

“ALIŞILMADIK BİR DURUM”

University College London’da profesör olan Marek Ziebart, durumun alışılmadık olduğunu, yörüngeden çıkan uyduların sürüklenme nedeniyle gezegenin atmosferinde yanma eğiliminde olduğunu aktardı.

Venüs’ün asidik atmosferi ve aşırı sıcaklığı gibi aşırı koşullara dayanacak şekilde tasarlanmış olan uzay aracı, çok yüksek ihtimalle tek parça olarak Dünya yüzeyine indi.

BAŞKA BİR PARÇASI DAHA DÜNYA’YA İNMİŞTİ

Kosmos 482’nin fırlatma sırasında dğaılan parçalarından biri, kısa bir süre sonra Yeni Zelanda’ya indi. ‘ya göre iniş aracı, inişine yardımcı olmak için bir ısı kalkanı ve bir paraşüt içeriyordu.

SUYA DÜŞMESİ BEKLENİYORDU

NASA, iniş sondasının 52 derece kuzey ve 52 derece güney enlemleri arasında herhangi bir yere düşebileceğini tahmin ediyordu. Çarpma ihtimali olan konumlar arasında Türkiye’nin de olduğu açıklanmıştı.

İniş aracının hem ağır hem de yüksek hızda hareket etmesi nedeniyle “yıkıcı kabiliyete sahip olması” bekleniyordu. 

Uzmanlar uzay aracının denize düşme ihtimalinin Dünya’nın yüzde 72’sinin sularla kaplı olmasındna dolayı çok yüksek olduğunu belirtmişti.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji

Uzay aracı bugün Dünya’ya düşecek: Türkiye de risk altında!

Yayımlandı

üzerinde

Soğuk Savaş döneminde fırlatılan Kosmos 482’nin “Lander” sondasının bugün atmosfere yeniden girmesi bekleniyor.

Ancak uzmanlar, aracın nereye ineceğinden hala emin değil. aracıu fırlatıldığı dönemde Venüs’e ulaşması amaçlanmıştı, ancak alçak Dünya yörüngesinden çıkmayı başaramadı ve bunun yerine dört parçaya ayrıldı.

“ALIŞILMADIK BİR DURUM”

University College London’da profesör olan Marek Ziebart, durumun alışılmadık olduğunu, yörüngeden çıkan uyduların sürüklenme nedeniyle gezegenin atmosferinde yanma eğiliminde olduğunu aktardı.

Venüs’ün asidik atmosferi ve aşırı sıcaklığı gibi aşırı koşullara dayanacak şekilde tasarlanmış olan uzay aracı, çok yüksek ihtimalle tek parça olarak Dünya yüzeyine inecek.

İniş aracının Dünya atmosferinden geçebilecek kadar sağlam olması bekleniyor.

BAŞKA BİR PARÇASI DAHA DÜNYA’YA İNMİŞTİ

Kosmos 482’nin fırlatma sırasında dğaılan parçalarından biri, kısa bir süre sonra Yeni Zelanda’ya indi. ‘ya göre iniş aracı, inişine yardımcı olmak için bir ısı kalkanı ve bir paraşüt içeriyordu.

Uzay aracının yüksekliği giderek azalırken, Dünya’ya ne zaman çarpacağı henüz belli değil. NASA, 9-10 Mayıs arasında Dünya atmosferine yeniden girmesinin beklendiğini duyurdu.

İNECEĞİ KONUM GİZEMİNİ KORUYOR

Çarpacağı yerin konumu hala bir gizem. Şu anda NASA, iniş sondasının 52 derece kuzey ve 52 derece güney enlemleri arasında herhangi bir yere düşebileceğini tahmin ediyor. Çarpma ihtimali olan konumlar arasında Türkiye de var.

İniş aracının hem ağır hem de yüksek hızda hareket etmesi nedeniyle “yıkıcı kabiliyete sahip olması” bekleniyor.

Uzmanlar, uzay aracının yerleşim yerlerine isabet edebileceğini ancak Dünya yüzeyinin yaklaşık yüzde 72’sinin suyla kaplı olduğunu belirterek, “Suya çarpma ihtimalinin çok yüksek olduğunu” aktarıyor.

Okumaya Devam Et

Teknoloji

Bakan yardımcısından Spotify’a tepki

Yayımlandı

üzerinde

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu, “Spotify gibi uluslararası dijital platformlar Türkiye pazarında ciddi bir kullanıcı kitlesine sahip olmasına rağmen ne bir temsilcilik açmış ne de yerli müzik kültürüne karşı sorumluluk üstlenmiş durumda.” ifadesini kullandı.

Mumcu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye’de sanatçıların dijital mecralarda muhatap bulamamasının yapıcı bir diyalog ve somut adımlarla çözülmesi gereken ciddi bir sorun olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Spotify gibi uluslararası dijital platformlar Türkiye pazarında ciddi bir kullanıcı kitlesine sahip olmasına rağmen ne bir temsilcilik açmış ne de yerli müzik kültürüne karşı sorumluluk üstlenmiş durumda.

Vergisel yükümlülüklerin yerine getirilmemesi bir yana, içerik algoritmalarında nitelikten çok sansasyona öncelik verilmesi; argo, şiddet ve yasaklı madde kullanımını özendirici içeriklerin listelerde öne çıkarılması kabul edilemez bir tercihtir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bizler, Türkiye’de nitelikli müzik üreten sanatçılarımızın her zaman yanındayız. Ancak dijital platformların da bu hassasiyeti paylaşması şarttır. İş birliği ve sürdürülebilirlik açısından bu sorumlulukların yerine getirilmesi büyük önem arz etmektedir.”

Okumaya Devam Et

Teknoloji

Kaçak yıldız bulundu: 6 bin ışık yılı uzakta alışılmadık olay

Yayımlandı

üzerinde

Şili’deki Avrupa Güney Gözlemevi’nde bulunan VLT teleskobundan elde edilen göz kamaştırıcı yeni bir görüntü, Ophi takımyıldızında Dünya’dan 6 bin ışık yılı uzaklıktaki Yılancı takımyıldızında ortaya çıkan alışılmadık bir kozmik hikâyeyi gözler önüne serdi.

Fotoğrafta, Gum 80 olarak da bilinen kırmızı renkli bulutsu Sh2-46’nın, kalbinde yuvalanmış parlak mavi-beyaz bir yıldızdan gelen yoğun radyasyon nedeniyle ateşli bir renk tonuyla aydınlandığı görülüyor.

Uzmanlar bu dev yıldızın, evrendeki en nadir ve en parlak yıldızlardan biri olduğunu ve çevresi üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu söylüyor. Gökbilimciler bu yıldızın, yeni yıldızların doğduğu yakınlardaki bir bulutsu doğum bölgesinden kaçan bir yıldız olduğuna inanıyor.

Avrupa Güney Gözlemevi’nden yapılan açıklamada, “Bu yıldız burada olmamalıydı. Uzayda her şey göründüğü gibi değildir” denildi.

Yıldızın göçebe geçmişine dair ipucu, yıldızın yanında gözlemlenen belirgin bir kavisli kozmik yapı şeklinde ortaya çıkıyor. Bu, yıldızın nebulanın içinden geçerek gaz ve tozu sıkıştırdığını gösteren bir işaret.

Gökbilimciler HD 165319 olarak adlandırılan yıldızın bir zamanlar, Kartal Nebulası’ndaki genç bir yıldız kümesinin parçası olduğundan şüpheleniyor.

Gökbilimciler galaksimizde genellikle kaçak yıldızlar olarak adlandırılan düzinelerce benzer kavisli kozmik yapı gözlemledi.

Bu gözlemler, yoğun, genç yıldız kümelerinde, çoğunlukla üç veya daha fazla yıldız arasındaki karmaşık yerçekimi etkileşimlerinin bir yıldıza yüksek hız kazandırdığını ve onları kümeden uzaklaştırarak uzayda seyahat etmeye zorladığını öne sürdü.

Bu yıldız sürgünleri, Sh2-46’da olduğu gibi bir nebulanın içinde son bulmadan önce yıldızlararası boşlukta yüzyıllarca seyahat edebilir.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar