Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Gündem

Ünlü İsimlerden 6.2’lik İstanbul Depremi Sonrası Duygu Dolu Tepkiler: Korku, Dayanışma ve Geçmiş Olsun Mesajları

Yayımlandı

üzerinde

 

Açıklaması:
23 Nisan 2025’te Silivri merkezli 6.2 büyüklüğündeki İstanbul depreminin ardından İbrahim Tatlıses, Ajda Pekkan, Didem Özdemir ve daha birçok ünlü isim sosyal medya hesaplarından paylaşımlarda bulundu. İşte deprem anı, korku dolu anekdotlar ve ünlülerin duygusal “geçmiş olsun” mesajları.

Özet

23 Nisan 2025 Çarşamba günü saat 13:25’te Silivri açıklarında kaydedilen 6.2 büyüklüğündeki deprem, İstanbul ve çevresindeki milyonlarca vatandaşı derinden sarstı  Depremin ilk dakikalarında birçok ünlü isim, yaşadıkları korku ve endişeyi sosyal medya hesapları üzerinden samimi paylaşımlarla dile getirirken; “geçmiş olsun” mesajları ve dayanışma çağrıları da öne çıktı


Depremin Arka Planı

23 Nisan 2025’te saat 13:25’te Silivri merkezli kaydedilen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Kandilli Rasathanesi verilerine göre pek çok ilçede hissedildi . İlk üç saat içinde 47 artçı sarsıntı meydana gelirken, bunların en büyüğü 4.9 büyüklüğündeydi . İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, AFAD ve ilgili kurumların sahada arama-kurtarma çalışmalarına hızlıca başladığını açıkladı


Ünlü İsimlerin Sosyal Medya Paylaşımları

Destek ve Geçmiş Olsun Mesajları

  • İbrahim Tatlıses: “İstanbul ve çevre illerden hissedilen deprem hepimizi derinden etkiledi. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Umarım herhangi bir can ya da mal kaybı yaşanmamıştır.”

  • Hayko Cepkin: “Çok acı bir gerçek, hatta acısı çok taze bir gerçeğimiz. Aslolan gerçek gündemimiz. Herkese çok çok geçmiş olsun.”

  • Ajda Pekkan: “Geçmiş olsun benim gözbebeğim, memleketim canım İstanbul’um.”

  • Şevval Sam: “Geçmiş olsun İstanbul. Umuyorum deprem gerçeği çok daha acı tablolar yaratmadan gerekli önlemler hızla alınır.”

  • Defne Samyeli: “Çok geçmiş olsun hepimize.”

  • Feyyaz Şerifoğlu: “Beşik gibi sallandık desem abartmış olmam. Geçmiş olsun İstanbul. Geçmiş gitmiş olsun inşallah.”

Korku Dolı Anlatımlar ve Tedbir Çağrıları

  • Gonca Vuslateri: “Sarıyer’de yakalandık. Korkunçtu. Ailecek ev yakınında açık alana geçtik. İnternet çok çekmiyor.”

  • Sıla Türkoğlu: “Çok geçmiş olsun depremi hisseden herkese… Umarım kimseye zarar gelmemiştir. Endişesi üzerimizde; imkânı olan artçı sarsıntılara karşı güvenli bir yerde, tedbirli olsun lütfen.”

  • Didem Özdemir: “Çok korktuk. Lütfen güvenli yerlerde kalın. Ben iyiyim soranlar için, ulaşamayanlar için. Telefonlar verimli değil. Herkes lütfen dikkat etsin kendine.”

  • Aydilge: “Uçakta olduğumuz için şimdi duyduk. Çok geçmiş olsun İstanbul. Annemi babamı aradım ben de hemen. Çok şükür iyiler. Umarım herkes iyidir. Of çocuklar çok korkmuştur. Ona çok üzülüyorum.


Uzmanlardan Hatırlatma

Yer bilimci Prof. Dr. Ahmet Ercanlar, bu sarsıntıyı “öncü deprem” olarak nitelendirdi ve vatandaşları artçı sarsıntılara karşı dikkatli olmaya çağırdı . Ercanlar’a göre, İstanbul’da gelecekteki olası depremler için yapı stokunun güçlendirilmesi elzem.


Sonuç

23 Nisan’daki 6.2’lik deprem, hem gündelik hayatı duraklattı hem de ünlülerin duygu yüklü paylaşımlarıyla kamuoyunda dayanışma ruhunu pekiştirdi. “Geçmiş olsun” mesajları, korku anekdotları ve uzman uyarıları, deprem gerçeğinin hafızalardan silinmeyeceğinin altını çizdi. Tüm İstanbul’a ve bölgedeki komşu illere geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor; yetkililerin ve vatandaşların tedbiri elden bırakmaması gerektiğini yineliyoruz.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gündem

“Yoshinori Moriwaki Uyardı: İstanbul’da 30 Yılda Yüzde 60 Deprem Riski ve 1 Hafta Sürebilecek Artçılar!”

Yayımlandı

üzerinde

Açıklaması

“Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki’ye göre Marmara’da 30 yıl içinde büyük deprem olasılığı yüzde 60. Silivri’deki 6.2’lik depremin ardından artçı sarsıntılar bir hafta sürebilir. Bina güçlendirme, erken uyarı sistemleri ve acil durum planlarıyla nasıl hazırlıklı olacağınızı öğrenin.”

İstanbul Silivri Açıklarında Yaşanan 6.2’lik Depremin Ardından Japon Uzman Moriwaki’den Kritik Uyarılar

Bugün (24 Nisan 2025) Silivri açıklarında yaşanan 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından Japon deprem uzmanı Prof. Dr. Yoshinori Moriwaki, Marmara Bölgesi’ndeki riskin önümüzdeki 30 yıl içinde yüzde 60 olduğunu ve artçı sarsıntıların bir hafta kadar sürebileceğini açıkladı. İstanbul’un yer bilimci gözüyle kritik değerlendirmeleri, hem kısa hem de uzun vadeli deprem hazırlık stratejilerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

Depremin Arka Planı ve Marmara’nın Özellikleri

İstanbul’un batısındaki Silivri açıklarında dün 13 saniye süren 6.2 büyüklüğündeki deprem, Marmara Denizi’ndeki Orta Marmara Çukuru’nda meydana geldi .
Marmara Bölgesi, kuzey ve güney olmak üzere iki ana fay koluna sahip; güney kolu Düzce’den başlıyor ve Çanakkale’ye kadar uzanıyor. Bu hatta ortalama 100 yılda bir büyük deprem kaydediliyor, ancak son kırılma 200 yıl önce gerçekleştiğinden “200 yıllık gecikme” yaşanıyor .
Kuzey kolu ise Gebze’den geçerek Orta Marmara Fayı’nı oluşturuyor; yumuşak zeminli Anadolu Yakası ilçeleri, sarsıntıları daha yoğun hissediyor .

30 Yıl İçinde Yüzde 60 Olasılıkla Büyük Deprem

Moriwaki’ye göre Marmara Denizi’nde 30 yıl içinde büyük bir depremin gerçekleşme olasılığı yüzde 60 .
“İstanbul için büyük deprem riski var; bu süre zarfında mutlaka hazırlıklı olunmalı” uyarısını yapan uzman, bölgedeki fay hatlarının dolu olduğunu vurguladı .
Posta Gazetesi’nde yer alan habere göre, 30 yıl içinde yüzde 60 olasığın yeniden değerlendirilmesi gerektiği belirtiliyor .

Artçı Sarsıntılar ve Süresi

Moriwaki, “Bu depremin ardından önümüzdeki bir hafta boyunca artçı sarsıntılar devam edebilir” diyerek halkın temkinli davranmasını önerdi .
Artçılar, özellikle yumuşak zeminli Avcılar, Büyükçekmece ve Yeşilköy gibi denize yakın ilçelerde daha şiddetli hissedilebiliyor .
Sarsıntı sonrası tsunami riskinin de göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten uzman, binaların zemin etüdünün hayati önem taşıdığını vurguladı .

Bireysel ve Kurumsal Alınabilecek Tedbirler

  1. Bina Güçlendirme: Riskli ilçelerde yılda bir kez zemin etüdü ve yapısal analiz yaptırılmalı .

  2. Acil Durum Planı: Aileler ve iş yerleri için toplanma alanları, iletişim ve acil durum çantaları hazırlanmalı .

  3. Erken Uyarı Sistemleri: AFAD ve Kandilli Rasathanesi gibi kurumların uygulamaları cep telefonlarına yüklenmeli .

  4. Eğitim ve Tatbikat: Okullarda ve iş yerlerinde deprem tatbikatları düzenlenerek bilinç düzeyi yükseltilmeli .

Sonuç ve İleriye Dönük Bakış

Marmara’da beklenen büyük depreme karşı riskin yüzde 60 olması, İstanbul’un bir an önce kapsamlı bir hazırlık dönemi başlatmasını zorunlu kılıyor. Uzun vadeli kentsel planlamada zemin iyileştirme, yapı denetimi ve halk eğitiminin eş zamanlı yürümesi gerekiyor. Artçı sarsıntı alarmı ise kısa vadede halkın sokaklarda değil, güvenli iç alanlarda kalmasını şart koşuyor

Okumaya Devam Et

Gündem

Mağdurdan işkence isyanı: “Telefonunda fotoğrafların ne işi var?”

Yayımlandı

üzerinde

6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesinde dört sanığın yargılandığı davanın son duruşmasında, 22 yaşındaki Vedat Kurt’un görüp görmediğine yönelik İstanbul Adli Tıp Kurumu tarafından hazırlanan raporlar mahkemeye sunuldu.

Adli Tıp Kurumunun Vedat Kurt hakkında yaptığı değerlendirmede; vücudunda bazı yara izlerinin tespit edildiği ancak olayla ilgili doğrudan tıbbi belge bulunmadığı için bu izlerin işkenceden kaynaklanıp kaynaklanmadığının kesin tespitinin yapılamadığı kaydedildi.

YARA İZLERİNİN NE ZAMANA AİT OLDUĞU BİLİNMİYOR

12 duruşma görüldüğünü ve bir sonuç alınamadığını belirten Kurt, “Beş yıldır bu işkence davası devam ediyor. Bana yapılan bu zulüm öyle sıradan bir suç değil. Ağzına hamam böceği penseyle koyulurken dişi kırılmış bir insanım. Adli Tıp Kurumuna sevkim verilmişti. Şanlıurfa Adli Tıp Kurumuna gittim, detaylı inceleme yapıldı ve olaydan sonra kalan yaralarıma bakıldı. Duruşmada tekrar İstanbul Adli Tıp Kurumuna sevk edildim. Yeni alınan adli tıp raporunda, bedenimde ciddi hasarlar ve yara izlerinin olduğu saptandı. Fakat bu izlerin ne zamana ait olduğuna karar verilemedi.” dedi.

“VİDEO KAYITLARININ SANIKLARIN TELEFONUNDA NE İŞİ VAR?”

Tüm delillerin ispatlı olduğunu belirten Vedat Kurt, “Madem görmedim, işkence ile ilgili fotoğrafların, video kayıtlarının sanıkların telefonlarında ne işi var? Bunca delil ve mantıklı açıklama olmasına rağmen 12 duruşma oldu ama bir karar yok. Tek umudumuz adaletin var oluşuna inanmaktır. Adalet Bakanlığına ve ilgili birimlere çağrıda bulunuyorum.” diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Vedat Kurt, yaşadığı Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinden, çalışmak için 2020 yılında ‘nın Kepez ilçesindeki sanayi sitesine geldi.

Burada yaklaşık 10 ay çalışan Kurt, iddiaya göre, maaşını eksik almaya başladı. Maaşını istediği patronundan her seferinde olumsuz dönüş alan Kurt, birikmiş alacağı 70 bin liraya karşılık iş yerindeki masada patronuna ait 15 bin lirayı alıp, İstanbul’a gitti.

Vedat Kurt’a ulaşamayan iş yeri sahipleri, ailesine ulaştı. Bunun üzerine Kurt’un ağabeyleri, aldığı parayı geri götürmesini söyledi.

Antalya’ya dönüp aldığı 15 bin lirayı iş yeri sahiplerine teslim eden Vedat Kurt, iddiasına göre A.T., O.T., S.T. ve A.A. tarafından sandalyeye bağlanıp depoya kilitlendi.

3 gün farklı işkencelere maruz kalan Kurt’un dişleri kırıldı, vücudunda kesikler oluştu, elleri ve kolları bağlı şekilde yatırıldı, ağzı açık tutularak hamam böceği yedirildi.

Şüpheliler, yaptıklarını da cep telefonuyla kaydetti. Depoda kilitli tuttukları Vedat Kurt’un durumunun kötüye gittiğini fark eden şüpheliler, iddiaya göre yaralarının iyileşmesini bekledi.

Aynı iş yerinde çalışmayı sürdüren Kurt, şüphelilerin cep telefonundan kendisine işkence yapılırken kaydedilen fotoğrafları alarak kaçtı. Vedat Kurt, daha sonra şüphelilerden şikayetçi oldu.

Okumaya Devam Et

Gündem

“Depremin Ardından İstanbul’da Nöbet: Camiler, Spor Salonları ve Parklarda Birlik Ruhu”

Yayımlandı

üzerinde

Açıklaması:

  • “23 Nisan 2025’te Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem sonrası İstanbullular, korkuyla geceyi camilerde, spor salonlarında ve park bahçelerinde geçirdi. Valilikten gelen ‘tesisler halka açık’ açıklaması, AFAD ve Kızılay’ın hızlı müdahalesiyle toplum dayanışması zirveye çıktı.”

  • İstanbul Silivri açıklarında 23 Nisan 2025’te meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından, korku ve tedirginlik yaşayan İstanbulluların önemli bir bölümü geceyi camilerde, spor salonlarında ve parklarda geçirdi. Valilik tarafından yapılan açıklamayla camiler, okul bahçeleri ve spor tesisleri, deprem korkusuyla evlerine girmek istemeyen vatandaşların kullanımına açıldı. AFAD ve Kızılay ekipleri de temel ihtiyaçları karşılamak üzere sokakta kalanlara çadır, battaniye, yiyecek ve içecek desteği sağladı. Bu makalede; yaşananları detaylıca ele alıyor, yetkililerin açıklamalarını aktarıyor ve toplumsal dayanışmanın nasıl ortaya konduğunu inceliyoruz.

    Depremin Şiddeti ve Toplanma Alanları

    İstanbul Silivri açıklarında saat 12:49’de gerçekleşen 6,2 büyüklüğündeki deprem, pek çok ilçede güçlü şekilde hissedildi ve artçı sarsıntılar sürdü .
    Valilikten yapılan açıklamada, “Okul bahçeleri, spor salonları ve camilerimiz, deprem korkusu nedeniyle geceyi evlerinde geçirmek istemeyen vatandaşlarımızın kullanımına açılmıştır” denildi .
    Aynı açıklamada, okulların lavabolarının da ikinci bir talimata kadar halka açık tutulacağı vurgulandı .

    Camilerde Gece

    Fatih Camii başta olmak üzere birçok camide onlarca kişi caminin içi ve avlusunda sabahlad
    Bazı vatandaşlar cami bahçesine çadır kurarken, kimileri de bank ve halıların üzerine battaniye sererek uyudu
    Ayasofya’da bulunan yerli ve yabancı turistler de deprem anında panikle dışarı çıkıp geceyi tarihi yapı çevresinde geçirdi

  • Spor Salonları ve Halı Sahalar

    Beyoğlu’ndaki spor salonları ve halı sahalar, deprem korkusuyla evlerine dönmek istemeyenlerle doldu
    Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı tesislerin tamamı, barınma imkânı sunmak üzere açıldı; bakan Osman Aşkın Bak da sosyal medyadan destek mesajı paylaştı .
    Şişli Maçka Parkı’ndaki spor salonlarında da bazı vatandaşlar geceleri spor ekipmanlarının yanında uyuyarak sabahı bekled

  • Parklar ve Açık Alanlar

    Mahalle parkları ve bahçeler, çadır kuran ve halı-serip yastık getiren vatandaşlarla doldu .
    Esenyurt’taki Dr. Mimar Kadir Topbaş Parkı’nda belediye ekipleri çay ve çorba dağıtarak halkın yanında olduğunu gösterdi .
    Bahçelievler Kuleli Parkı’nda da aileler çocuklarıyla sabahladıklarını ifade ederken, sosyal medyada paylaşılan videolar büyük ilgi gördü .

  • Yetkililerin Açıklamaları ve Yardım Çalışmaları

    İstanbul Valiliği, vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılamak için Kızılay ve AFAD’ın tüm imkânlarını seferber ettiğini duyurdu .
    AFAD Başkanı Münir Karaloğlu başkanlığında Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında kriz masası oluşturuldu ve gelişmeler anlık olarak takip edildi .
    Belediyeler de mobil aşevi ve ikram tırlarıyla sabaha kadar sıcak çorba, ekmek ve su dağıtımı gerçekleştirdi .

    Toplumsal Dayanışma ve Birlik Mesajları

    Deprem korkusuna rağmen vatandaşlar birbirine destek oldu; yardıma muhtaç yaşlı ve engellilere öncelik tanındı
    Sosyal medyada “İstanbul’u birlikte inşa edeceğiz” mesajları paylaşılırken, gönüllü ekipler malzeme toplama ve dağıtımda aktif rol aldı
    Sivil toplum kuruluşları da psikososyal destek hatları kurarak, deprem sonrası paniğe karşı rehberlik hizmeti sundu

    Sonuç

    Bu zor gecede İstanbullular, camilerde, spor salonlarında ve park bahçelerde bir araya gelerek hem korkularını paylaştı hem de dayanışmanın önemini bir kez daha gösterdi. Yetkililerin hızlı müdahalesi ve toplumun kenetlenmesi, yaşanan panik atmosferinde moral kaynağı oldu. Gelecek günlerde artçı sarsıntılar ve kontroller sürerken, İstanbul’da hayat bir an önce normale dönmeye çalışıyor.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar