Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Ekonomi

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin araç başına maliyeti belli oldu

Yayımlandı

üzerinde

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin araç başına maliyeti belli oldu

Darphane, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin araç başına maliyetini açıkladı. Kullanılan çiplerin 5 lira olduğu yönündeki iddiaları yalanlayan Darphane, üretim maliyetinin 16-18 dolar civarında olduğunu duyurdu.

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Projesi’ne ilişkin iddialara yönelik açıklama yaptı. Açıklamada, “Genel Müdürlüğümüz tarafından yürütülen UTTS projesine yönelik olarak gerek bazı basın yayın organlarında gerekse sosyal medyada yer alan gerçek dışı ve hayal mahsulü haber, yorum ve paylaşımlarla ilgili olarak kamuoyunu doğru şekilde bilgilendirmek adına aşağıdaki hususlarda bir açıklama yapılması zarureti hasıl olmuştur.” ifadelerine yer verildi. Darphane, çiplerin maliyetinin 5 lira olduğu yönündeki ithamların kasıtlı, yanlı ve yanlış olduğunu ifade etti. “UTTS, SADECE ÇİPTEN İBARET DEĞİLDİR” Açıklamada, daha önce de müteaddit defalar ifade edildiği üzere, UTTS’nin sadece taşıtlara takılan çipten ibaret bir sistem olmadığı vurgulandı. Bugün itibarıyla utts.gov.tr üzerinden gerçekleştirilen Taşıt Tanıma Birimi siparişi sayısının 5 milyonu geçtiği, 700 bini aşkın taşıtın montaj işlemleri tamamlandığı bildirildi. ÇİPLERİN MALİYETİ NE KADAR? UTTS’de kullanılan çiplerin maliyeti ile ilgili ortaya atılan iddiaların da bütünüyle gerçeğe aykırı olduğu bildirildi. Sosyal medyada yer alan 5 liralık çiplerin otomotiv sektöründe kullanılmayan, normal devre, tekil çipler olduğu aktarıldı. Taşıt Tanıma Birimleri’nde kullanılan tekil çiplerin fiyatı 8-10 dolar seviyesinde, diğer parçaların 7-8 dolar civarında olduğu belirtildi. Sadece Taşıt Tanıma Birimi üretim maliyetlerinin toplamda 16-18 dolar civarında olduğu bilgisi verildi. Açıklamada UTTS’nin yatırım, lojistik, stok, finansman, satış, bakım, onarım, garanti ve işletme giderlerinin de bu bedele dahil olmadığı bildirildi. Darphane’nin açıklamasında “UTTS kapsamında Taşıt Tanıma Birimi (çip) satış fiyatı 1.413 lira+Montaj+KDV tutarında olduğu aktarılırken, Taşıt Tanıma Birimlerinin montaj bedeli 912 lira olup, bu bedel montaj konusunda yetkilendirilmiş 3 bin 385 firma tarafından aynı şekilde uygulanmaktadır.” denildi. Açıklamada, Türkiye’de özel sektörde satılan benzeri çiplerin bedelinin 1800 lira civarında olduğu ve bu çiplerin 25 yılı aşkın bir süredir 2,5 milyon araçta halihazırda kullanıldığı ifade edildi.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomi

Halk arasında “sarı altın” deniliyor: Hasat başladı, kilosu 90 lira

Yayımlandı

üzerinde

Mersin’de ise en çok Tarsus ve Erdemli ilçelerinde üretilen malta eriğinin diğer ürünler gibi üreticiye ciddi bir ekonomik kazanç sağladığı ifade edildi.

Hasatta çalışan işçilerden Miktat Demirşen sabah erkenden mesaiye başladıklarını belirterek, özenli bir şekilde topladıkları ürünleri sepetlere koyup paketlemeye gönderdiklerini söyledi. Paketleme işini yaptığını aktaran Zehra Demirşen ise, kalitesine göre ayırıp satışa gönderdiklerini anlattı.

Okumaya Devam Et

Ekonomi

PEGASUS’TAN YURT İÇİ UÇUŞLAR İÇİN TAVAN BİLET AÇIKLAMASI

Yayımlandı

üzerinde

Açıklaması:
Deprem sonrası Pegasus Hava Yolları, İstanbul kalkışlı/varışlı iç hat uçuşlarında 25 Nisan 2025’e kadar 1 750 TL, 30 Nisan’a kadar 2 850 TL tavan bilet fiyatı ve ücretsiz değişiklik hakları sundu.

Özet

23 Nisan 2025’te İstanbul’da yaşanan depremin ardından Pegasus Hava Yolları, İstanbul kalkışlı ve varışlı tüm yurt içi uçuşlarında bilet tavan fiyatlarını iki aşamada sabitledi. Cuma günü (25 Nisan 2025) sonuna kadar tavan fiyat 1 750 TL, 30 Nisan’a kadar ise 2 850 TL olarak belirlendi. Seyahat planı değişen yolcular için ücretsiz “açığa alma” ve bir hafta içinde ücretsiz değişiklik hakkı tanındı.

Neden Tavan Fiyat Uygulandı?

Deprem Etkisi

İstanbul’da 23 Nisan 2025’te meydana gelen deprem sonrası ulaşımda yaşanabilecek fiyat artışlarının önüne geçmek amacıyla Pegasus, tavan fiyat uygulamasına gitti .

Tavan Fiyat Detayları

25 Nisan 2025 Cuma Günü Sonuna Kadar

  • Tavan bilet fiyatı: 1 750 TL

  • Kapsam: İstanbul kalkışlı ve varışlı tüm yurt içi seferler

30 Nisan 2025’e Kadar

  • Tavan bilet fiyatı: 2 850 TL

  • Geçerlilik: 30 Nisan 2025 tarihine kadar İstanbul çıkışlı/varışlı iç hat uçuşlar

Yolculara Sunulan Ek Haklar

  • Ücretsiz açığa alma: 25 Nisan Cuma gününe kadar biletli misafirler ücretsiz olarak bileti “açığa alma” hakkı kullanabilir

  • Ücretsiz tarih değişikliği: Biletli misafirler, alınan biletlerini bir hafta (7 gün) içinde ücretsiz olarak farklı bir tarihe erteleyebilir

Nasıl Yararlanılır?

  1. Çağrı Merkezi: 0850 250 67 02 numarasını arayarak işlemlerinizi ücretsiz gerçekleştirebilirsiniz

  2. Online İşlemler: Pegasus’un resmi internet sitesinde ve mobil uygulamasında “Bilet İşlemleri” menüsünden açığa alma veya tarih değişikliği talebinde bulunabilirsini

Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

S: Tavan fiyat uygulaması tüm iç hat uçuşları için mi geçerli?
A: Uygulama yalnızca İstanbul kalkışlı ve varışlı iç hat seferlerinde devrede

S: 30 Nisan’dan sonra fiyatlar nasıl olacak?
A: 1 Mayıs 2025 itibarıyla normal fiyatlandırma politikasına geri dönülecektir; özel kampanya veya indirimler duyurulmadıkça tavan fiyatlar kalkar

Sonuç

Pegasus’un deprem sonrası aldığı tavan fiyat kararı, ulaşım maliyetlerini öngörülebilir kılarak yolculara finansal güvence sunuyor. 25 Nisan’a kadar 1 750 TL, 30 Nisan’a kadar 2 850 TL tavan fiyatı ve ücretsiz haklar, acil durum dönemindeki yolculuk ihtiyaçlarına destek sağlıyor.

Okumaya Devam Et

Ekonomi

ABD’de işsizlik maaşı başvuruları arttı

Yayımlandı

üzerinde

‘de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 19 Nisan ile biten haftada 222 bine çıkarak piyasa beklentilerine paralel gerçekleşti.

ABD Çalışma Bakanlığı, işsizlik maaşı başvurularına ilişkin haftalık verileri açıkladı.

Buna göre, ülkede ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 19 Nisan ile biten haftada önceki haftaya kıyasla 6 bin kişi artarak 222 bine çıktı.

Bu dönemde işsizlik maaşına başvuranların sayısı piyasa beklentilerine paralel gerçekleşti.

İşsizlik maaşı başvuru sayılarına ilişkin önceki haftanın verisi 215 binden 216 bine revize edildi.

Geçen hafta itibarıyla 4 haftalık ortalama işsizlik maaşı başvuru sayısı, 750 kişi azalarak 220 bin 250’ye indi.

Devam eden işsizlik maaşı başvuru sayısı ise 12 Nisan ile biten haftada 37 bin azalışla 1 milyon 841 bine geriledi.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar