Sağlık
“Sağlıklı yaşlanma” genlerden çok yaşam faktörlerine bağlı

Oxford Üniversitesi tarafından yürütülen çalışma kapsamında İngiltere’de yaklaşık yarım milyon kişi incelendi. Araştırmacılar, katılımcıların 22 hastalık için genetik risklerini belirleyerek, obezite ve yüksek tansiyon gibi yaygın sağlık sorunlarını takip etti. Ayrıca insanların biyolojik olarak ne kadar hızlı yaşlandığını ölçmek için katılımcıların kanlarından alınan protein kullanıldı.
Çalışmada, başlangıçta 164 çevresel faktöre odaklanıldı. Fakat bunlar hem ölüm hem de biyolojik yaşlanma ile ilişkili 25 temel ölçüme indirgendi. Bu faktörler eğitim seviyesi, hane geliri, istihdam, uyku seviyeleri, egzersiz, sigara kullanımı, sosyal destek, zihinsel refah, 10 yaşındaki vücut ağırlığı ve kişinin doğduğu sırada annesinin sigara içip içmediğine kadar her şeyi kapsıyordu. Bu faktörlerin tek başına erken ölme riskinde küçük bir rol oynadığı ancak yaşam boyu bir araya geldiklerinde riski artırdığı belirlendi.
Araştırmaya göre, genetik riskler demans, meme, prostat ve kolorektal kanserler için daha büyük bir etkenken; akciğer, kalp ve karaciğer hastalıkları söz konusu olduğunda çevresel faktörlerin daha önemli olduğu tespit edildi.
Sağlık
Uzmanı açıkladı: Kahve içince neden tuvalete gitme ihtiyacı hissedersiniz?

BAĞIRSAKLARI KORUYOR
Kahvenin bağırsaklara olan faydası burada bitmiyor. İçeriğinde bol miktarda bulunan polifenoller (özellikle klorojenik asit), bağırsak bakterileri tarafından kinik aside dönüştürülerek antioksidan etkiler sağlıyor. Uzmanlar, bu bileşiklerin bazı kanser türlerine karşı koruyucu etkiler taşıyabileceğini de vurguluyor.
Polifenollerin ayrıca prebiyotik özellikler taşıdığı ve faydalı bağırsak bakterilerinin büyümesini teşvik ettiği biliniyor. Bu bakteriler sindirimi kolaylaştırıyor ve bağışıklık sistemini destekliyor. Gastroenteroloji Profesörü Dr. David M. Poppers, “Çeşitli bir bağırsak mikrobiyomu, genel sağlık ve iltihapla savaş açısından oldukça önemli. Hatta bazı çalışmalar uzun ömürle bile ilişkilendiriyor,” diyor.
Sağlık
Vücuttaki eksikliği 7 ciddi hastalık nedeni: Hayati önem taşıyan vitamin

1- SKORBÜT
Skorbüt, C vitamini eksikliğinden kaynaklanan en yaygın hastalıktır, ancak artık nispeten nadirdir. Genellikle çok düşük C vitamini alımından birkaç ay sonra gelişir. Semptomlar arasında yorgunluk, güçsüzlük, diş eti kanaması, kolay morarma ve eklem ağrısı bulunur.
Tedavi edilmezse, iskorbüt ciddi diş eti hastalığına, diş kaybına ve hatta vücudun içinde kanamaya neden olabilir. Bunun nedeni, kan damarlarını ve dokuları sağlıklı tutan güçlü kolajen yapmak için C vitaminine ihtiyaç duyulmasıdır.
Sağlık
Yanıklara buz koyuyor musunuz? Bu tehlikesi çok az biliniyor

Yüzyıllardır süregelen ev reçetelerinde tuz, yumurta akı ya da yağ gibi maddelerin kullanıldığı biliniyor. Günümüzde ise çoğu kişi, yanan bölgeye buz uygulamanın serinletici etkisiyle rahatlama sağlayacağını düşünüyor. Ancak sağlık uzmanlarına göre, bu alışkanlıklar ciddi sonuçlara yol açabiliyor.
-
Son Dakika1 hafta önce
Stuttgart’ta Dehşet Sahnesi: Araç Kalabalığa Daldı, 3 Kişi Yaralandı
-
Ekonomi1 hafta önce
Denizli Sarayköy’de Vahşet: 2 Yaşındaki Bebek Öldüresiye Dövüldü – Bakanlıktan “Devlet Koruması” Açıklaması
-
Magazin1 hafta önce
“Engin Polat ve Babası 5 Yıl 2 Ay 15 Gün Hapis Cezası: Vergi Suçu Davasında Kritik Karar”
-
Gündem3 gün önce
“Eski Sevgilisini Barışmak İçin Çağırdı, Duşta 2 Erkeği Görünce Dehşete Düştü: ‘Videoyu Aileme Göndeririz!’ Tehdidiyle Kâbus Gecesi”
-
Gündem1 hafta önce
1 Mayıs’ta İstanbul ve Ankara’da Trafiğe Kapalı Yollar: Saatler, Güzergâhlar ve Alternatif Rotalar
-
Gündem1 hafta önce
“Kilis’te Yürek Yakan Kaza: Uzman Çavuş, 5 Aylık Hamile Eşini Yanlışlıkla Ezdi”
-
Gündem1 hafta önce
Tekirdağ’da 14 Yaşındaki Çocuk, Çamaşır Makinesi Yardımı İçin Çağırdığı Komşusunu Boğazından Bıçakladı
-
Gündem1 hafta önce
Mattia Ahmet Minguzzi Davasında Şok Gelişme: Bilirkişi Raporu 2 Yeni Şüpheliyi Ortaya Çıkardı, Gözaltı Kararı Verildi