Teknoloji
Roblox ne zaman açılacak? Türkiye erişim yasağında son durum

BAKAN URALOĞLU’NDAN ROBLOX AÇIKLAMASI
Türkiye’de erişime kapalı olan çevrim içi oyun platformu Roblox’un açılması konusunda yeni bir gelişme olup olmadığının sorulması üzerine yanıt veren Bakan Uraloğlu, gençlerle temas ettiklerinde, ülke ziyaretlerinde ve Ramazan Bayramı’nda bu konuya ilişkin sorularla karşılaştıklarını söyledi.
Uraloğlu, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Zuhal Karakoç Dora ve kızının, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi ziyaretinde de konunun gündeme geldiğini aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Orada bizim, doğrudan Bakanlık ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak kendi yetkimizde olan bir durum değil, hukuki bir süreç sonucunda erişim engeli getirilmişti. Discord ve Roblox ile görüşmeler devam ediyor, belirli içeriklerin çıkarılıp düzenlenmesi noktasında bir adım atıldı ama nihayete varmadı, nihayete erdiğinde tekrar aynı hukuki süreçle bunların açılması söz konusu olacak. Süreci ve kamuoyunda bu anlamda gelen talepleri takip ediyoruz. Umuyorum kısa zamanda o içerikleri çıkarırlar, biz de gereken işlemi yaparız.”
Teknoloji
Geleceğin modası: Akıllı küpe ve kolyeler yolda

Tüm teknoloji endüstrisi yapay zekayı kitlelere ulaştıracak yeni tür elektronik cihazlar yaratmaya odaklanırken Samsung da yapay zekalı küpe ve kolyeler geliştirmeyi düşünüyor.
Samsung’un mobil deneyim bölümünün genel müdürü Won-joon Choi CNN’e yaptığı açıklamada, yapay zekaya sahip yeni bir cihaz dalgasının, kullanıcıların telefonlarını ceplerinden çıkarmak zorunda kalmadan iletişim kurmalarına ve işleri daha hızlı yapmalarına olanak sağlayacağını söyledi.
Samsung’a göre bu tür yeni cihazlar kullanıcının boynuna taktığı, kulağına ya da parmağına taktığı bir şey olabilir. Won-joon, “Yani taktığınız bir şey, gözlük, küpe, saat, yüzük ve bazen de bir kolye olabilir” dedi.
Teknoloji devleri, bazılarının internetin kendisi kadar büyük bir etkiye sahip olacağını söylediği bir teknoloji olan yapay zeka etrafında yeni ürünler geliştirme fırsatı görüyor.
GÖZLÜKLERLE BAŞLADI
OpenAI’nin ChatGPT’si ve Google’ın Gemini’si gibi yapay zeka hizmetleri, temel metin mesajlaşmasının ötesine geçti ve artık karmaşık görevlerin üstesinden gelmede daha iyi hale geliyor.
Bu durum teknoloji şirketlerini, kullanıcının büyük ölçüde yazmaya zorlandığı akıllı telefonlardan daha az manuel veri girişi gerektirecek cihazlar aramaya yöneltti.
Bu arayış akıllı gözlüklerle başlayarak tüm hızıyla devam ediyor.
Teknoloji
Grok geri döndü ama yanıtları değişmedi

Grok haftasonundan bu yana skandal niteliğinde çeşitli ifadeleriyle gündemdeydi.
Hem Türkiye’de hem de dünya çapında kullanıcıların yanıt taleplerine küfürlü cevaplar veren sohbet botu, son olarak Hitler övgüsünde bulununca XAI alarma geçmiş ve hizmeti geçici olarak durdurmuştu.
Türkiye’de de hakaret, dini değerleri alenen aşağılama ifadeleri kullanmasının ardından erişimi engellenmişti.
Elon Musk’ın yapay zeka şirketi xAI, yapay zeka modeli Grok 4’ü piyasaya sürdü.
Yapılan güncellemenin ardından Grok, yeniden etkinleştirildi ancak verdiği yanıtların değişmediği görüldü.
Teknoloji
Çin’in yeni silahı: Uzaktan kumandalı casus arılar

Çin‘de bilim insanları, arıların beyinlerine kontrol cihazları yerleştirdiklerini duyurdu.
Bir tutam tuzdan daha hafif olan cihaz, işçi arının sırtına yerleştiriliyor ve küçük iğneler aracılığıyla böceğin beynine bağlanıyor.
Araştırmacılar, cihazın yapılan testlerde 10 denemeden 9’unda başarılı olduğunu ve arıların sola veya sağa dönme talimatlarına uyduğunu söyledi.
NERELERDE KULLANILACAK?
Sibernetik arılar kurtarma görevlerinde veya askeri keşif amacıyla gizli operasyonlarda kullanılabilir.
Küçük cihazın, bilgi toplayıp kaydetmesini sağlayacak kameralar, dinleme cihazları ve sensörlerle donatılabileceği de belirtildi.
Öte yandan küçük boyutları nedeniyle, küçük alanlara erişim sağlamak gibi gizli askeri veya güvenlik operasyonları için de kullanılabilirler.
Teknolojinin geliştirilmesine Pekin Teknoloji Enstitüsü’nden Profesör Zhao Jieliang öncülük etti.
Böceğin görsel işlem merkezi olan optik lobuna elektrik darbeleri göndererek çalışan bu sistem, araştırmacıların böceğin uçuşunu yönlendirmesini sağlıyor.
ÜLKELERİN BÖCEK İSTEĞİ
ABD ve Japonya başta olmak üzere birçok ülke sibernetik böcekler üretmek için yarışıyor.
Japonya’daki bilim insanları daha önce güneş enerjisiyle çalışan ‘sırt çantası’ taşıyan, uzaktan kumandalı bir hamamböceğini raporlamışlardı.
Hamam böceğinin tehlikeli bölgelere girmesi, çevreyi izlemesi veya yeniden şarj edilmeye ihtiyaç duymadan arama kurtarma görevi üstlenmesi amaçlanmıştı.
-
Gündem4 gün önce
“DAĞ Plakalı Lüks Araç Çetesi Çökertildi: Aksaray ve Laleli’de 50 Milyar TL’lik Sahte-Siren Operasyonu”
-
Gündem1 hafta önce
Pençe‑Kilit’te Metan Gazı Faciası: 5 Kahraman Askerimiz Şehit Oldu
-
Gündem5 gün önce
Çanakkale’de Kabinde Gizli Çekim Skandalı: Uygunsuz Fotoğrafları Çeken Meslektaşı Olarak Görev Yapan Doktor Tutuklandı
-
Ekonomi1 hafta önce
Kredi Kartıyla Altın Alıp Nakit Çevirene Kötü Haber: Hapis ve Dev Para Cezası Kapıda!
-
Gündem9 saat önce
Ankara’da Kahreden Konteyner İnfazı: Anne Hayatını Kaybetti, 12 Yaşındaki Oğlu Ölü Numarasıyla Kurtuldu
-
Gündem6 gün önce
“Pençe‑Kilit’te Metan Faciası: 12 Kahraman Askerimiz Memleketlerinde Son Yolculuklarına Uğurlanıyor”
-
Gündem6 gün önce
Pençe‑Kilit Harekatı’nda Metan Gazı Faciası: Şehit Sayısı 12’ye Yükseldi
-
Teknoloji2 gün önce
Meta’dan Apple’ın Yıldız Mühendisi Ruoming Pang’a 200 Milyon Dolarlık Rekor Teklif