Teknoloji
Roblox ne zaman açılacak? Türkiye erişim yasağında son durum

BAKAN URALOĞLU’NDAN ROBLOX AÇIKLAMASI
Türkiye’de erişime kapalı olan çevrim içi oyun platformu Roblox’un açılması konusunda yeni bir gelişme olup olmadığının sorulması üzerine yanıt veren Bakan Uraloğlu, gençlerle temas ettiklerinde, ülke ziyaretlerinde ve Ramazan Bayramı’nda bu konuya ilişkin sorularla karşılaştıklarını söyledi.
Uraloğlu, MHP Kahramanmaraş Milletvekili Zuhal Karakoç Dora ve kızının, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’yi ziyaretinde de konunun gündeme geldiğini aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Orada bizim, doğrudan Bakanlık ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu olarak kendi yetkimizde olan bir durum değil, hukuki bir süreç sonucunda erişim engeli getirilmişti. Discord ve Roblox ile görüşmeler devam ediyor, belirli içeriklerin çıkarılıp düzenlenmesi noktasında bir adım atıldı ama nihayete varmadı, nihayete erdiğinde tekrar aynı hukuki süreçle bunların açılması söz konusu olacak. Süreci ve kamuoyunda bu anlamda gelen talepleri takip ediyoruz. Umuyorum kısa zamanda o içerikleri çıkarırlar, biz de gereken işlemi yaparız.”
Teknoloji
Microsoft’ta sansür iddiası: “Filistin” ve “soykırım” kelimelerini engelliyor!

Amerikan teknoloji devi Microsoft, “Filistin”, “Gazze” ve “soykırım” terimlerini içeren şirket e-postalarının alıcılara ulaşmasını engellemeye başladı.
The Verge internet sitesinde yer alan habere göre Microsoft çalışanları, bazı e-postalarının alıcılara ulaşmadığını fark etti.
Bunun üzerine gönderdikleri e-postalarda inceleme yapan çalışanlar, şirketin “Filistin”, “Gazze” ve “soykırım” gibi çeşitli terimler içeren e-postaların şirket içindeki ve dışındaki alıcılara gönderilmesinin engellendiğini oraya koydu.
Öte yandan Microsoft, şirket içinde “siyasi içerikli e-postaları” azaltmak için böyle bir uygulamaya gittiğini doğruladı.
ÇALIŞANLAR TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Bazı Microsoft çalışanları, 50. yıl dönümü partisinde şirketin İsrail’e sağladığı hizmetlere tepki göstermişti.
Microsoft AI’ın üst düzey yöneticisi (CEO) Mustafa Süleyman’ın, şirketin 50. yıl dönümü partisinde yaptığı konuşma, Microsoft’un İsrail ile anlaşmalarını protesto eden çalışanlar tarafından yarıda kesilmişti.
Seyircilerin arasından sahneye yaklaşan Microsoft çalışanı İbtihal Aboussad, sahnedeki Süleyman’a seslenerek “Yapay zekayı iyilik için kullanmayı önemsediğini iddia ediyorsun ama Microsoft, İsrail ordusuna yapay zeka silahları satıyor. 50 bin insan öldü ve Microsoft, bölgemizdeki bu soykırımı destekliyor.” ifadelerini kullanmıştı.
Associated Press tarafından 2025’in başlarında yapılan araştırma, Microsoft ve OpenAI’ın yapay zeka modellerinin, Gazze ve Lübnan’da bombalama hedeflerini seçmek için İsrail askeri programının parçası olarak kullanıldığını ortaya çıkarmıştı.
Teknoloji
Yapay zeka destekli “fetva robotu” hizmete girdi

Suudi Arabistan, yapay zeka destekli “fetva robotu”nun hizmete girdiğini ve Mescid-i Haram’daki kalabalıkları gözlemleyip organize edecek teknolojilerin geliştirildiğini duyurdu.
Suudi Arabistan resmi ajansı SPA’nın haberine göre, Mescid-i Haram ile Mescid-i Nebevi İşleri Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Mescid-i Haram’daki hacı adaylarının dini sorularını yanıtlamak üzere yapay zeka destekli “Menarat el-Haremeyn Robotu”nun ikinci versiyonunun hizmete sokulduğu belirtildi.
Bu adımla, akıllı dijital dönüşümlere ayak uydurmak ve hacı adaylarının Kabe’ye yaptıkları dini ziyaretleri zenginleştirmek için modern teknolojiler ve yapay zekayı geliştirmek amaçlanıyor.
DİNİ SORULARA YANIT VERECEK
Robot, dini sorulara ve taleplere yanıt vermek için akıllı, yapay zeka tabanlı bir kaynak olarak hizmet vermesi amacıyla Mescid-i Haram ile Mescid-i Nebevi İşleri Başkanlığı’na özel olarak tasarlandı.
Robot, entegre bir veri tabanından cevaplar vermesinin yanı sıra önceden kaydedilmiş bir soru yoksa, görüntülü görüşme yoluyla müftülerle doğrudan iletişim kurma imkanı sağlıyor.
HAC DÖNEMİNDE İLERİ TEKNOLOJİLER KULLANILACAK
Başkanlık, bu hac döneminde ileri teknolojilerden yararlanacak.
Kabe’nin ana giriş ve çıkışlarında kalabalığı yönetmek ve izlemek için zemin sensörleri ve giriş okuyucularından yararlanılıyor, kalabalığın akış yönü izlenerek ve iyileştirilerek operasyonel verimlilik artırılıyor.
Bu ileri teknolojiler, içeri ve dışarı hareketleri algılayan gelişmiş akıllı kameralar aracılığıyla çalışıyor ve bu sayede hacı adaylarının akışı anında izlenebiliyor ve sıkışıklık noktaları daha doğru bir şekilde tespit edilebiliyor.
Bu arada, hacı adayları da hac mevsimine hazırlık ve Mekke’ye gitmek amacıyla Zülhuleyfe Mikatı’na (Mikat Mescidi) gelmeye başladı.
Teknoloji
Dijital detoksun etkileri: Gerçekten kaygıyı azaltıyor mu?

DİJİTAL DETOKSUN FAYDALARI
Dijital detoksun uyku ve ruh sağlığı üzerindeki olumlu etkileri, bilimsel olarak da destekleniyor.
Mavi ışık, melatonin üretimini baskılayarak kaliteli uykuyu engelliyor. Dijital cihazları akşam saatlerinde kullanmayı bırakmak, bu etkiyi azaltarak daha verimli bir uyku sürecine katkı sağlıyor.
-
Gündem6 gün önce
ABD’den Tartışmalı Adım: Gazze’den 1 Milyon Filistinliyi Libya’ya Taşıma Planı
-
Gündem1 hafta önce
Osmaniye’de Evlat Dehşeti: Suriye Uyruklu Oğul, Annesi Nura Zemzem’i Dövüp Boğarak Öldürdü
-
Gündem1 hafta önce
“Küçük Yürekleri Yaralayan Skandal: Ağrı’da 17 Yaşındaki Şüpheli Anaokulunda Gözaltına Alındı”
-
Gündem2 gün önce
Kocaeli’de Solaryum Kabininde Unutulan Kadın 22 Dakika Boyunca Yanıklarla Hastanelik Oldu: Hukuki Süreç Başladı
-
Gündem1 hafta önce
Hamitler Barınağı’nda Skandal: “T61” Zehriyle Katliam ve Çuvallara Atılan Canlar
-
Gündem1 hafta önce
Ceyhan Devlet Hastanesi’ndeki ‘Bıçak Parası’ Skandalı: Ortopedi Doktoru A.E. Gözaltında
-
Magazin1 hafta önce
Metin Arolat’ın Otopsi Raporu Bomba Gibi Düştü: Kalp Krizi Ortaya Çıkardı, “Sarı Serum” Spekülasyonu Çürüdü
-
Gündem6 gün önce
İsrail’in “Gideon’un Arabaları” Operasyonu: Gazze’yi Tamamen İşgal Girişimi ve 36 Saatte 250’den Fazla Şehit