Gündem

Konya’da Özel Bankada 34 Milyon Liralık Dev Vurgun: Borçları Ödendi, Kripto Borsasında Kaybedildi, Nişanlıya Aktarıldı

Yayımlandı

üzerinde

Açıklaması
Konya Ereğli’de bir banka çalışanı, 49 müşterinin hesabından 34 milyon TL’yi zimmetine geçirdi. Paranın bir kısmıyla borçlar ödendi, bir bölümü kripto borsasında kaybedildi, 11 milyon TL de nişanlısına gönderildi. Dava süreci ve detaylar bu haberde.

Giriş

Konya’nın Ereğli ilçesindeki özel bir banka şubesinde memur olarak görev yapan Perihan Yazar (38), Mart–Haziran 2024 döneminde 49 farklı müşterinin hesabından tam 34 milyon TL’yi izinsiz olarak kendi ve nişanlısı Settar Arslan’ın (37) hesaplarına aktarmakla suçlanıyor . MASAK ve banka denetçileri tarafından yürütülen ön incelemede zimmete geçirilen tutarın büyük bir bölümünün kripto borsasında kaybedildiği, bir kısmının borç ödemelerinde, 11 milyon TL’nin ise nişanlıya transferde kullanıldığı ortaya çıktı .

Soruşturmanın Başlangıcı

Bankanın avukatları, şüpheli işlemleri fark ederek Ereğli İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne suç duyurusunda bulundu. Yapılan teknik ve mali incelemelerde Yazar’ın, 2024 yılı Mart ayında hesaplara para aktarma eylemine başladığı, Haziran sonunda ise toplam 34 milyon TL’yi kendi hesaplarına yönlendirdiği tespit edildi. Soruşturma kapsamında Yazar ve paranın bir kısmını aktardığı tespit edilen Settar Arslan, Temmuz 2024’te gözaltına alındı ve her iki şüpheli de çıkarıldıkları sulh ceza hakimliği tarafından tutuklandı .

Vurgunun Şekli ve Kapsamı

İddianamede Perihan Yazar’ın, 49 müşteri hesabından 43’ünün parasını doğrudan kendi hesaplarına, geriye kalanını ise 25 farklı yakınının banka dışı hesaplarına aktardığı belirtiliyor . Banka teftiş kurulu raporu, altı müşteriden zimmetlenen 2,5 milyon TL’nin soruşturma öncesi yerine konduğunu, geri kalan meblağın ise usulsüz işlemle el konulduğunu kaydetti .

Paranın Kullanım Alanları

Perihan Yazar ifadesinde “Bu işlemleri hem kendi borçlarımı, hem de nişanlımın borçlarını ödemek amacıyla yaptım” derken, 1,5 milyon TL’yi borç kapatmada kullandığını, 20,7 milyon TL’lik kısmını ise kaldıraçlı kripto işlemlerinde kaybettiğini belirtti . İddianameye göre, yaklaşık 11,2 milyon TL ise nişanlı Settar Arslan’ın hesabına aktarıldı ve buradan farklı hesaplara dağıtıldı .

Yakalanma ve Tutuklama

Banka avukatlarının şikâyeti üzerine harekete geçen savcılık, MASAK’tan gelen rapor doğrultusunda operasyon düzenledi. Yazar ve Arslan, 2024 Temmuz’unda gözaltına alındı ve tutuklanarak cezaevine gönderildi . İfadelerinde birbirlerini suçlamalarına rağmen, her iki kişiye de “5411 Sayılı Bankacılık Kanununa Aykırılık” suçu isnat ediliyor .

Dava Süreci ve Cezai Yaptırım

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, Yazar ve Arslan hakkında ayrı ayrı 21’er yıla kadar hapis cezası talep ediliyor . Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanan dava kapsamında, savcılık “nitelikli zimmet” ve “bankacılık kanununa muhalefet” suçlarını işaret ediyor. İlk duruşma tarihi henüz kesinleşmedi

Olayın Siyasi ve Finansal Yansımaları

Bu skandal, bankacılık sektöründe güven krizine neden olurken, regülasyon ve denetim mekanizmalarının gözden geçirilmesini gündeme taşıdı. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) süreçlerinin hızlandırılması ve bankaların iç kontrol birimlerinin güçlendirilmesi talepleri sıkça dile getiriliyor . Ayrıca halk nezdinde bankalara yönelik şüphe ve tedirginlik artarken, müşteriler hesap hareketlerini daha dikkatli takip etmeye başladı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çok Okunanlar

Exit mobile version