Sağlık
Kalın bağırsak kanserine neden oluyor: En sık tüketilen besinlerden biri

Dünya genelinde en yaygın kanser türlerinden biri olan kolon kanseri, Amerika Birleşik Devletleri’nde kansere bağlı ölümlerde ikinci sırada yer alıyor. Uzmanlar, özellikle obezite ve alkol tüketiminin genç yetişkinler arasında görülen vaka artışında belirleyici rol oynadığını belirtiyor.
ABD ve Avrupa’da yapılan son araştırmalar, genç yaşta başlayan kolon kanseri vakalarındaki yükselişin alarm verici boyutlara ulaştığını ortaya koydu. Araştırmacılara göre genetik faktörler ve tarama eksiklikleri etkili olsa da, en değişken risk faktörü günlük beslenme alışkanlıkları.
Sağlık
Efe Leo ilik bekliyor

AİLE KAMPANYA BAŞLATTI
Aile, çocuklarına uygun donör bulabilmek ve onun gibi olan çocuklara umut olmak için adına sosyal medya hesabı oluşturdu.
Efe Leo’nun kemik iliği bağışı çağrısında bulunduğu videolar ile hastanede yemek yiyip, oyunlar oynarken çekilen videolarının yayınlandığı sosyal medya hesabı, kısa sürede 10 bin takipçi sayısına ulaştı.
Efe Leo’nun “Kan vererek kahramanlarım olursunuz.” videosu çok sayıda görüntülenme alırken, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu, Galatasaray Spor Kulübü oyuncuları Eren Elmalı, Metehan Baltacı, Yunus Akgün, Abdülkerim Bardakcı, Günay Güvenç ile Gaziantep Futbol Kulübü Teknik Direktörü Burak Yılmaz ve eski milli futbolcular Ümit Karan ve Semih Şentürk ile Manisa Barosu Başkanı Sevgi Başak Yeşil de sosyal medya paylaşımlarıyla Efe Leo’nun kemik iliği bağışı kampanyasına destek oldu.
Sağlık
Süper besin: Kalp dostu, bağışıklık güçlendirici

Dev tarla kabakları, genellikle oyma için tercih edilse de çorbalarda veya turtalarda kullanılabilir; etleri sulu ve liflidir. Yemek için daha küçük ve yoğun çeşitler öneriliyor:
KABAK ÇEKİRDEĞİ: KÜÇÜK AMA ETKİLİ
Balkabağının çekirdekleri, mineraller açısından oldukça zengin. Özellikle çinko, magnezyum ve selenyum, bağışıklık sistemi, bağırsak sağlığı ve hormon dengesinde kritik rol oynuyor. Çinko eksikliği enfeksiyonlara yatkınlığı artırabilir, selenyum iltihaplanmayı azaltır, magnezyum ise kas gevşemesi ve uyku kalitesine katkı sağlar.
Sağlık
Doğanın en güçlü magnezyum kaynakları: Vücudun sessiz kahramanı

Ulusal Sağlık Enstitüleri’ne göre magnezyum, bitkisel ve hayvansal gıdalarda yaygın olarak bulunuyor. Ancak rafine ve işlenmiş ürünlerin sık tüketimi, bu minerali beslenmeden uzaklaştırıyor. Dolayısıyla modern beslenme düzenlerinde magnezyum eksikliği şaşırtıcı değil.
Genellikle ıspanak, badem ve tam tahıllar gibi bilinen kaynaklar akla geliyor. Oysa, günlük beslenmede daha az bilinen ama magnezyum açısından zengin pek çok doğal kaynak bulunuyor. Bu yiyecekleri keşfetmek, mineral alımını artırmakla kalmıyor; beslenmeyi daha çeşitli ve lezzetli hale getiriyor.
-
Gündem6 gün önceCumhuriyet’in 102. yılı Ankara’da yürüyüş ve konserlerle kutlanacak
-
Teknoloji1 hafta önceAB Komisyonu, Meta ve TikTok’u DSA Şeffaflık Yükümlülüklerini İhlal Etmekle Ön İncelemede Buldu
-
Teknoloji7 gün önceAMERİKAN “YARASA” UÇAĞI: San Diego’lu Shield AI, yeni yapay zekâlı savaş uçağı X-BAT’in “Çin’in ilk saldırısını alt edebileceğini” ve 2029’a kadar savaşa hazır olacağını açıkladı
-
Gündem1 hafta önceYüzyılın Konut Projesi’nin detayları belli oldu — FatihDoğanMedya
-
Sanat1 hafta önceDeniz sahile sürüklüyor, o topluyor: Adeta bir sanat eserine dönüştürüyor
-
Magazin5 gün önceSoykırımı dünyaya gösteren fotoğrafçıya büyük ödül
-
Ekonomi4 gün önceMerkez Bankası, Papara Elektronik Para A.Ş.’nin faaliyet iznini iptal etti
-
Magazin5 gün önce“Güller ve Günahlar” setinde kriz: Çalışanlar ücretlerini alamadı, çekimler durdu
