Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Sağlık

Harvard’ın sağlıklı beslenme tabağı: Dengeli ve besleyici öğünlere rehberiniz

Yayımlandı

üzerinde

KALİTEYE ODAKLANIN

Karbonhidrat türü, miktardan daha önemlidir. Sebzeler (patates hariç), meyveler, tam tahıllar ve baklagiller, rafine tahıllardan veya şekerli yiyeceklerden daha sağlıklıdır. Boş kalorilerin önemli bir kaynağı olan şekerli içeceklerden kaçının. Esansiyel yağ asidi alımını destekleyen sağlıklı yağları katı sınırlamalar olmadan tüketin. Düşük yağlı kısıtlamalar yerine beslenme kalitesine öncelik vermek, sürdürülebilir ve uzun vadeli sağlık sağlar.

Sağlıklı Beslenme Tabağı’nı kullanmak, öğünlerin besin açısından zengin, dengeli ve doyurucu olmasını sağlar. Tabağınızın yarısını sebze ve meyvelerle, dörtte birini tam tahıllarla ve dörtte birini sağlıklı proteinle doldurun. Öğünlerinizi su veya şekersiz içeceklerle eşleştirin, sağlıklı yağlar kullanın ve optimum sağlık için aktif kalın. Bu görsel rehber, sağlıklı beslenmeyi herkes için pratik, esnek ve ulaşılabilir kılıyor.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sağlık

Karaciğer sağlığını destekleyen 6 en iyi besin

Yayımlandı

üzerinde

NIH’de yayınlanan bir meta-analiz , yağlı balıklardan elde edilen omega-3 çoklu doymamış yağ asitlerinin, NAFLD’li kişilerde karaciğer yağ içeriğini azaltmada ve karaciğer enzim seviyelerini iyileştirmede etkili olduğunu bulmuştur. Somon, uskumru ve sardalya gibi yağlı balıklar, karaciğerdeki oksidatif stresi azaltabilen anti-inflamatuar bileşikler açısından zengindir.

Somon, uskumru veya sardalya gibi balıklar, haftada en az iki porsiyon tüketilmesi önerilen balıklarla birlikte beslenmenize dahil edilebilir.

Okumaya Devam Et

Sağlık

Bir arada alınmaması gereken gıda takviyeleri: Uzmanı tehlikeyi açıkladı

Yayımlandı

üzerinde

Walpole’a göre birlikte alınmaması gereken takviyeler şunlar:

1. Kalsiyum ve demir

Walpole, kalsiyumun, sindirim sisteminde demirin emilmesini zorlaştıran bir bariyer oluşturduğunu açıkladı.

Bu durumun özellikle bitkisel kaynaklı demir (non-heme demir) için geçerli olduğunu belirten uzman isim, “Kalsiyum ve demir takviyelerini aynı anda almak, vücudun demiri emme yetisini ciddi şekilde azaltabilir. Bu da özellikle demir eksikliği riski taşıyan vejetaryenler ile adet gören kadınlar için zararlı olabilir” dedi.

Health.com uzmanları da aynı görüşte: “Kalsiyum, demir emilimini azaltabileceği için bu iki takviye birlikte alınmamalıdır.”

Uzmanlar, demir takviyesinin yemekten bir saat önce, kalsiyumun ise yemekten sonra alınmasını öneriyor.

Okumaya Devam Et

Sağlık

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü’nden veri sızıntısı iddialarına açıklama

Yayımlandı

üzerinde

Ankara İl Sağlık Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, bazı sosyal medya hesaplarında, aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına ait kişisel bilgilerin üçüncü kişilerle paylaşıldığı yönünde iddialara yönelik inceleme yapıldığı belirtildi. 

Müdürlüğün sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Konuya ilişkin Müdürlüğümüzce yapılan ilk inceleme neticesinde, söz konusu veri paylaşımının kurum içi bilgilendirme e-postasının sehven yanlış bir dağıtım listesine gönderilmesi sonucu gerçekleştiği anlaşılmıştır. İlgili personel, e-postayı kurumsal e-posta adresi üzerinden gönderdiğini beyan etmiş; yapılan incelemede durumun kasıtlı bir paylaşım olmayıp teknik bir hata sonucu gerçekleştiği tespit edilmiştir. Olayın öğrenilmesinin ardından derhal idari süreçler başlatılmış, sehven paylaşımı yapan personel hakkında disiplin soruşturması açılmıştır. Ankara İl Sağlık Müdürlüğü olarak kişisel verilerin korunması hususunda en yüksek hassasiyeti göstermekteyiz. Bu tür bir paylaşımın yaşanmasından üzüntü duyuyor, olayın tüm yönleriyle titizlikle incelendiğini ve gerekli idari-teknik önlemlerin ivedilikle alındığını kamuoyuna saygıyla bildiriyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar