Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Ekonomi

Güney Asya’da nükleer gerilim | Ekonomiyi nasıl etkileyecek?

Yayımlandı

üzerinde

İki nükleer güç, ve arasında gerilim sürüyor.

ordusu, Hindistan’ın kısa bir süre önce Pakistan topraklarına üç ayrı bölgeden füze saldırısı düzenlediğini duyurdu.

Yapılan açıklamada, Hindistan’ın saldırılarında 26 sivilin hayatını kaybettiği, 46’sının yaralandığı belirtildi.

Uzmanlara göre, askeri gerginliğin son yıllarda büyük zorluklarla karşılaşan Pakistan ekonomisini tehdit etmesi muhtemel.

Birçok büyük havayolu şirketi, Pakistan üzerinden uçmaktan kaçınıyor.

Air France, CNN’e yaptığı açıklamada, “Hindistan ve Pakistan arasındaki son gerginliğin artması” nedeniyle Güney Asya ülkesi üzerindeki uçuşlarını ikinci bir duyuruya kadar askıya aldığını duyurdu.

Reuters’ın haberine göre, Moody’s’in bir raporunda, “Hindistan ile gerginliğin devam etmesi, Pakistan’ın büyümesini olumsuz etkileyecek ve hükümetin devam eden mali konsolidasyonunu sekteye uğratarak Pakistan’ın makroekonomik istikrara ulaşma yolundaki ilerlemesini geriye götürecektir” denildi.

IMF BORCU NE OLACAK?

Raporda, “Gerginliğin sürekli artması, Pakistan’ın dış finansmana erişimini de olumsuz etkileyebilir ve döviz rezervlerine baskı yapabilir” ifadelerine yer verildi.

Moody’s, Hindistan’ın Pakistan ile “asgari düzeyde ekonomik ilişkileri” olması nedeniyle ekonomisinde büyük aksamaların yaşanmasının beklenmediğini belirtti.

Öte yandan Hindistan’ın, 9 Mayıs 2025’te yapılacak Uluslararası Para Fonu (IMF) Yönetim Kurulu toplantısında Pakistan’a önerilen 2 milyar dolarlık yardım paketine karşı güçlü itirazlarını dile getirmesi ve oy kullanması bekleniyor.

IMF, 25 Mart’ta Pakistan ile 28 aylık Dayanıklılık ve Sürdürülebilirlik Fonu (RSF) kapsamında personel düzeyinde bir anlaşma imzalandığını duyurmuştu ve bu anlaşmayla İslamabad’a 1,3 milyar dolarlık kaynak sağlanmıştı.

Pakistan, geçitğiiz yıl temmuz ayında yıllar süren müzakerelerin ardından Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) 7 milyar dolarlık kurtarma paketi almıştı.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomi

Patates Alarmı: İthal 2 223 Ton Tohumluk Patates Virüslü Çıktı, Sevkiyatlar Geri Gönderildi

Yayımlandı

üzerinde

Açıklaması
Mersin Limanı’na gelen 2 223 ton 150 kg ithal tohumluk patateste Yaprak Kıvırcıklığı ve Tütün Çıngırak virüsleri tespit edildi; tüm sevkiyatlar kaynak ülkelere iade edildi, yerli üretim ise iç talebi %103,6 karşılıyor.

Özet
Mersin Limanı’na son iki ayda gelen 2 223 ton 150 kilogramlık ithal tohumluk patateste “Potato leafroll polerovirus” (Yaprak kıvırcıklığı virüsü) ve “Tobacco rattle tobravirus” (Tütün çıngırak virüsü) tespit edildi . Tespit edilen tüm sevkiyatlar, bulaş riskini önlemek adına kaynak ülkelere iade edildi . Türkiye, yıllık patates üretimini son beş yılda 1 milyon ton arttırarak 6 milyon tona yaklaştırmış ve iç talebi %103,6 oranında karşılar hale gelmiştir . Dünya sıralamasında 15. sırada yer alan ülkemiz, güçlü yerli üretimi sayesinde sofralara kesintisiz lezzet sunuyor .

Virüs Tespiti ve İade Süreci

Mersin Limanı’nda Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü denetçilerince yapılan kontrollerde, İskoçya menşeli 850 ton, Hollanda menşeli 1 152 ton 150 kilogram ve Almanya menşeli 150 ton patateste zararlı virüsler belirlendi . Virüs tespit edilen toplam 2 223 ton 150 kilogramlık sevkiyat, anında kaynak ülkelere geri gönderildi.

Türkiye’nin Patates Üretim Durumu

Türkiye, son beş yılda üretimini 1 milyon ton artırarak yıllık hasadını 6 milyon tona yaklaştırdı . İç talebi %103,6 oranında karşılayan ülkemiz, düşük miktarda da olsa ihraç gerçekleştiriyor . Dünya genelinde 15. sırada yer alan Türkiye, her iklimde yetişebilen patateste kendine yeten nadir ülkelerden biridir

Bitki Sağlığı ve Denetimlerin Önemi

Bitki sağlığı denetimleri, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nün uzman personeli tarafından titizlikle yürütülüyor . Sıkı denetimler sayesinde bulaşıcı virüslerin diğer bölgelere yayılması önleniyor .

Tüketici ve Sektörel Önlemler

  • İthal tohumluk alımlarında, yalnızca virüs taramasından geçmiş sertifikalı ürünlerin tercih edilmesi öneriliyor .

  • Çiftçiler, yerli tohumluk üretimini artırarak dışa bağımlılığı azaltmayı teşvik ediyor .

  • Bakanlık, patates tüketiminde farkındalığı artırma kampanyaları düzenleyerek iç üretimin önemine vurgu yapıyor .

Sonuç ve Öneriler

Yerli patates üretiminin gücü, sofralarımızı kesintisiz beslerken, ithal tohumluk kontrolleri de bitki sağlığını koruyor. Tüm paydaşların; çiftçi, ithalatçı ve tüketicilerin, sertifikalı ve denetlenmiş ürünlere öncelik vermesi, tarımsal güvenliği artıracak en etkili adım olacaktır.

Okumaya Devam Et

Ekonomi

OECD Bölgesi’nde enflasyon 4 yılın dibinde

Yayımlandı

üzerinde

Küresel ekonomide oranları baz etkisi ya da alınan tedbirler kapsamında gerilemeye devam ediyor.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü, bölgede bulunan enflasyon oranının düşüş gösterdiğini ve 2021 yılı Temmuz ayından bu yana en düşük seviyesine geldiğini açıkladı.

OECD’nin açıkladığı rapora göre, Şubat ayında yüzde 4.5 olan tüketici fiyatları, Mart ayında yüzde 4.2’ye geriledi.

Gıda ve enerji hariç olarak hesaplanan çekirdek enflasyon yıllık yüzde 4.7’den yüzde 4.5’e indi.

Enerji fiyatlarında bir önceki ay yüzde 3.8 olan artış hızı, geçen ay yüzde 3’e geldi.

GIDA FİYATLARI YÜKSELDİ

Gıda fiyat artış hızı ise yüzde 4.4’den yüzde 4.8’e çıktı.

Okumaya Devam Et

Ekonomi

Kurban Bayramı ikramiyesi ne zaman yatacak? Emekli bayram ikramiyesi ne kadar, kimler ikramiye alır?

Yayımlandı

üzerinde

SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı emeklileri,
Malullük, vazife malullüğü, yaşlılık ve ölüm aylığı alanlar,
Şehit yakınları ve gaziler,
Güvenlik korucuları, terörden zarar gören siviller ve şampiyon sporcular,
Sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm aylığı alanlar.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar