Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Teknoloji

Google, Teksas’la anlaştı

Yayımlandı

üzerinde

Teksas Başsavcısı Ken Paxton yaptığı açıklamada, ‘ın kullanıcı veri gizliliğini ihlal ettiği iddialarına ilişkin olarak Texas eyaletiyle 1.375 milyar dolarlık bir prensip anlaşmasına vardığını duyurdu.

Anlaşma, şirketin Teksas tüketici koruma yasalarını ihlal ettiği iddia edilen üç ürünü kapsayan iki davayı sonuçlandırıyor.

Paxton, yaptığı açıklamada, “Teksas’ta büyük şirketleri yasanın üstünde değildir. Google yıllarca ürün ve hizmetleri aracılığıyla insanların hareketlerini, özel aramalarını, hatta ses ve yüz biyometrilerini gizlice takip etti. Ben mücadele ettim ve kazandım” ifadelerini kullandı.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji

Sanatçılardan yapay zeka isyanı:  “Eserlerimiz sizin değil”

Yayımlandı

üzerinde

Elton John, Dua Lipa ve aralarında birçok tanınmış müzisyenin bulunduğu 400’den fazla İngiliz sanatçı, İngiltere hükümetine seslenerek yapay zekâya karşı telif haklarının korunmasını talep etti.

Hafta sonu yayımlanan açık mektupta, sanatçılar Başbakan Keir Starmer’dan, yapay zekâ şirketlerinin telifli içerikleri kullanmasına sınırlamalar getirecek yasa değişikliğini desteklemesini istedi. Mektup, Lordlar Kamarası üyesi Beeban Kidron tarafından sunulan değişikliği gündeme taşıdı.

Mektupta, “çalışmalarımızı teknoloji devlerinin emrine verirsek büyüme fırsatını kaçırırız” ifadeleri yer aldı. Sanatçılar, hükümetin gerekli adımları atmaması durumunda eserlerinin teknoloji şirketlerine “bedavaya verilmiş” olacağını ifade etti.

Mektup, parlamenterlere şu çağrıyla sona eriyor: “Bizi desteklemek, geleceğin yaratıcılarını desteklemektir. Çalışmalarımız sizin başkalarına vermeniz için değildir.”

İngiltere Bilim, Yenilik ve Bakanlığı ise konuya ilişkin henüz bir açıklama yapmadı.

YASADA NE DEĞİŞİYOR? 

İngiltere hükümeti, OpenAI ve Google gibi yapay zekâ tekonolojilerinin telifli içerikleri eğitim verisi olarak kullanmasına olanak tanıyacak bir düzenlemeyi geçen yıl tartışmaya açmıştı. Taslak öneriye göre, içerik üreticileri eserlerinin yapay zekâ tarafından taranmasını istemiyorsa bunu aktif olarak engellemek zorunda kalacak.

Sanatçılar ve sektör temsilcileri, bu durumun içerik üreticilerine haksız bir yük getirdiğini ve emeklerinin izinsiz kullanılmasıyla sonuçlanacağını savunuyor.

Şubat ayında Annie Lennox ve Damon Albarn gibi sanatçılar, hükümetin telif yasasında önerdiği değişiklikleri protesto etmek için sessiz bir albüm yayınlamıştı.

Okumaya Devam Et

Teknoloji

ABD-Çin anlaşması teknoloji hisselerini yükseltti

Yayımlandı

üzerinde

ABD-Çin arasındaki gümrük vergilerinin gerilemesi piyasalarda hareketliliğe neden oldu.

Küresel teknoloji ve çip hisselerinde pazartesi günü yükselişler yaşandı.

Anlaşma, yatırımcılar arasında büyük bir rahatlama yarattı. Özellikle Çin’e yüksek düzeyde bağımlı olan teknoloji devleri Amazon ve Apple’ın hisseleri hızlı şekilde prim yaptı.

Apple hisseleri yüzde 7’nin üzerinde değer kazanırken, Amazon’da artış yüzde 8’i geçti. Apple, iPhone üretiminin yüzde 90’ını hala Çin’de sürdürüyor ve bu ayki kazanç raporunda tarifelerin çeyrek bazda 900 milyon dolarlık ek maliyet yaratacağını açıklamıştı.

ÇİP DEVİ HİSSELERİNDE GÜÇLÜ SIÇRAMA 

Nvidia ve TSMC gibi büyük çip hisselerinde de sıçrama yaşandı.

Nvidia hisseleri yüzde 5, AMD yüzde 4, Broadcom ve Qualcomm ise yaklaşık yüzde 5 yükseldi. Tedarik zincirinde yer alan Marvell, geçen hafta belirsizlik nedeniyle ertelediği yatırımcı gününe rağmen yüzde 7,5 değer kazandı.

Dünyanın en büyük çip üreticisi TSMC’nin ABD’de işlem gören hisseleri yüzde 4 artış gösterdi. Avrupa’da ise  ASML ile Infineon hisseleri yüzde 4,5 civarında yükseldi.

Okumaya Devam Et

Teknoloji

Yapay zeka sohbet botları yanıtladı: Dünyayı Musk mı, Altman mı kurtarsın?

Yayımlandı

üzerinde

Yapay zekanın hızla geliştiği günümüzde, liderlik yarışında ile Sam Altman birçok kez karşı karşıy geliyor.  OpenAI CEO’su Sam Altman, geçtiğimiz Cuma günü bu yarışmayı bizzat sohbet robotu Grok’a sordu. Ancak aldığı yanıt beklediği gibi olmadı: Grok, tercihini Elon Musk’tan yana kullandı.

Musk’ın sahibi olduğu Grok, X platformunda verdiği yanıtta, “Altman’ın erişilebilirliği hayati önem taşısa da, insanlığın hayatta kalması için kritik olan güvenlik vurgusu nedeniyle Musk’a yönelirim,” ifadelerini kullandı. Grok’un açıklamasında, “İdeal olan, güçlü yönlerin birleşmesiyle yapay zekanın tüm insanlığa fayda sağlamasıdır,” denildi.

Grok, xAI tarafından geliştirilerek Musk’ın sosyal medya platformuna entegre edilmişti. Musk da dahil birçok kullanıcı, Grok’u tartışmalarda tarafsız bir hakem olarak kullanıyor. Ancak xAI, Grok’un kamuya açık bilgilerle eğitildiğini ve bu nedenle zaman zaman yanıltıcı yanıtlar verebileceğini açıkça belirtiyor.

Business Insider, bu ilginç soruyu diğer yapay zekâ botlarına da yöneltti: “Eğer yapay zekayı geliştirmek için Sam Altman’ı mı yoksa ’ı mı seçmek zorunda olsaydınız – ve insanlığın geleceği tehlikede olsaydı – kimi seçerdiniz?”

Yanıtlar büyük ölçüde benzerdi: Grok hariç herkes Altman dedi.

ChatGPT, Altman’ın “güvenlik, uyum ve küresel faydaya” verdiği önemi vurgularken, Musk’ın “vizyoner ama dürtüsel” yaklaşımına dikkat çekti.

Claude ise “zorunda kalırsak Altman” diyerek etik ve güvenliğe verdiği önceliği gerekçe gösterdi.

Copilot, ilk etapta diplomatik kalsa da, baskı altında Altman’a yöneldiğini belirtti.

Gemini, iş birliği çağrısı yapsa da seçimini Altman’dan yana kullandı.

Meta AI ve Perplexity de benzer şekilde Altman’ın “iş birlikçi” ve “pratik başarıları” nedeniyle öne çıktığını ifade etti.

Tek istisna Grok oldu. Musk’ın “ilk prensipler düşüncesi” ve “uzun vadeli hayatta kalma” vizyonu nedeniyle tercihini kurucusundan yana kullandı.

Altman’ın sorusunun ardından X’te başka bir kullanıcı daha farklı bir soru yöneltti: “Sam Altman ve Elon Musk bir gün yeniden arkadaş olabilir mi?” Grok’un yanıtı açıktı: “yüzde 1 ihtimal.”

Geçmişte OpenAI’nin kurucuları olarak birlikte çalışan ikili, şimdilerde kamuoyundaki sert anlaşmazlıklar ve hukuki mücadelelerle gündeme geliyor. Grok, mevcut gerilimin 2025’te de süreceğini öngörüyor.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar