Teknoloji
Dijital dünya, zihinsel gücü koruyor: Teknoloji kullanımı demansa kalkan olabilir

ABD’nin Texas eyaletinden araştırmacılar, 50 yaş üstü 411 binden fazla kişinin yer aldığı 57 farklı çalışma incelendi. Çalışma sonuçları, düzenli teknoloji kullanımının bilişsel bozulma riskini yüzde 58 oranında azalttığını gösterdi.
Ayrıca, bu bireylerde zamanla gözlemlenen zihinsel gerileme oranının yüzde 26 ila yüzde 34 arasında daha düşük çıktığı kaydedildi. Her çalışmada farklı dijital alışkanlıklar incelendi. Kimileri akıllı telefon kullanımına, kimileri ise sosyal medya etkileşimlerine odaklandı. Ancak meslek, eğitim seviyesi ve sosyoekonomik durum gibi faktörler kontrol edildiğinde bile, teknolojiyle temas halinde olmanın koruyucu etkisinin sürdüğü görüldü.
Texas’taki Baylor Üniversitesi’nden psikolog ve sinir bilimci Michael Scullin araştırmayla ilgili yaptığı açıklamada, “Her gün teknolojilerin bizi nasıl etkilediğine dair olumsuz yorumlar duyuyoruz. Dijital bunama gibi kavramlar gündeme geliyor. Ancak veriler, bu tür genellemelerin her zaman doğru olmadığını gösteriyor” dedi.
Texas Üniversitesi’nden nöropsikolog Jared Benge ise “Verilerimiz, yaşlı bireylerin teknoloji aracılığıyla bağ kurmalarının ve zihinsel faaliyetlerini sürdürmelerinin, bilişsel sağlık açısından büyük faydalar sağlayabileceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Uzmanlara göre, teknoloji özellikle yeni cihaz ve uygulamaların öğrenilmesi yoluyla beyni uyarabilir, sosyal medya ve görüntülü görüşmeler sayesinde yalnızlık hissini azaltarak zihinsel sağlığı destekleyebilir. Ayrıca, ilaç hatırlatıcıları ve takvim uygulamaları gibi araçlarla bağımsız yaşam süresini de uzatabilir.
Teknoloji
iOS 18.1’in yayınlanmasıyla Apple oyunun kurallarını değiştiriyor: Kaçırmamanız gereken 10 akılalmaz özellik

Apple, iOS 18.1 güncellemesiyle sadece teknik geliştirmeler yapmakla kalmadı, aynı zamanda kullanıcı alışkanlıklarını yeniden şekillendirdi. Fotoğraf düzenlemeden metin işlemeye, arayüzden yapay zekaya kadar her alanda gelen bu yenilikler Apple kullanıcılarını oldukça şaşırtacak. İşte yeni iOS 18.1’in öne çıkan 10 özelliği.
Teknoloji
“Gök Sarayı” için yeni görev: Çinli taykonotlar çölden fırlatıldı

Çin‘in Dünya yörüngesinde kurduğu Tiengong (Gök Sarayı) Uzay İstasyonu’nda görev yapacak sekizinci taykonot ekibi yola çıktı.
Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansından (CMSA) yapılan açıklamaya göre, taykonotlar Çın Dong, Çın Congrui ve Vang Cie’yi taşıyan Şıncou-20 uzay mekiği, Long March 2F roketiyle Gobi Çölü’ndeki Ciuçüen Uydu Merkezi’nden fırlatıldı.
Taykonotlar, Şıncou-19 mekiğiyle 30 Ekim 2024’te istasyona gönderilen ve 6 aydır görev yapan taykonot ekibinden görevi devralacak.
Seferin komutanlığını üstlenecek 46 yaşındaki Çın Dong, 2016’da katıldığı “Şıncou-11” seferinde Tiengong-2 uzay laboratuvarında 33 gün geçirmiş, 2022’deki “Şıncou-14” seferinde ise Tiengong uzay istasyonunda 6 ay görev yapan taykonot ekibi içinde yer almıştı.
Taykonotlar Çın Congrui ve Vang Cie ise ilk kez insanlı uzay görevinde yer alacak.
Çın’ın daha önce Çin Hava Kuvvetleri’nde pilotluk, Vang’ın ise Çin Havacılık ve Uzay Bilimi ve Teknolojisi Şirketi’nde mühendislik yaptığı kaydedildi.
Teknoloji
Dünyanın ilk etkileşimli 3D hologramı geliştirildi

Navarra Üniversitesi’nden (UPNA) Bilim insanları, kullanıcıların havada asılı duran üç boyutlu görüntülerle fiziksel olarak etkileşime girmesine olanak tanıyan devrim niteliğinde bir holografik sistem geliştirdi. Bu yenilikçi teknoloji, elastik malzemeler ve gerçek zamanlı görüntü düzeltme kullanarak, hologramların dokunulmasını, manipüle edilmesini ve yeniden konumlandırılmasını mümkün kılıyor.
Araştırma, UPNA bünyesindeki Akıllı Şehirler Enstitüsü’nden Dr. Elodie Bouzbib, Iosune Sarasate, Unai Fernandez, Manuel Lopez-Amo, Ivan Fernandez, Inigo Ezcurdia ve Asier Marzo’nun ortak çalışmasıyla gerçekleştirildi. Geliştirilen cihaz, klasik hologramların ötesine geçerek kullanıcıların özel bir gözlük takmasına gerek kalmadan 3 boyutlu grafiklerle doğrudan ve sezgisel şekilde etkileşime girmesini sağlıyor. Dr. Bouzbib, filmlerde sıkça rastlanan hologramların aslında hacimsel gösterimler olduğunu belirterek, “Bunlar havada beliren ve farklı açılardan izlenebilen grafiklerdir. Gerçek 3 boyutlu grafikler olarak adlandırılırlar ve özellikle kullanıcıyla doğal bir etkileşime izin verdikleri için oldukça ilgi çekicidirler” dedi.
Bouzbib, bu tür teknolojilerin ‘gel ve etkileşime gir’ yaklaşımını desteklediğini ve kullanıcıların yalnızca cihazın yanına gelerek etkileşime başlayabildiğini ifade etti. UPNA ekibinin geliştirdiği bu sistemin, sanal ve fiziksel dünya arasındaki sınırları daha da bulanıklaştırarak gelecekte eğitimden sağlığa, mühendislikten eğlenceye kadar pek çok alanda yenilik yaratabilecek potansiyele sahip olduğu kaydedildi.
-
Ekonomi2 gün önce
Eskişehir’de Ormanlık Alanda Yakılarak Öldürülen 30 Yaşındaki Kadın Dehşeti: Sadece Saç ve Kemik Kaldı
-
Son Dakika1 hafta önce
Yasak Aşk Skandalında Yeni Gelişme: Kayınvalide ve Damat Esra Erol Programında Canlı Yayında Gözaltına Alındı!
-
Gündem3 saat önce
Şanlıurfalı Genç İşçi 3 Günlük Korkunç İşkenceyle Yüzleşti: Dişleri Kırıldı, Hamam Böceği Yedirildi
-
Gündem1 hafta önce
Ünlü İsimlerden Sırrı Süreyya Önder’e Destek: “Sakın Ölme Sırrı Abi… Benimle Yine Dalga Geç!”
-
Son Dakika1 hafta önce
Son Dakika: Şakir Paşa Ailesi Konakta Yangın! 1 Ölü – Tüm Detaylar
-
Gündem1 hafta önce
Kayınvalidesini hamile bırakmıştı! Arsız damadın babası konuştu: Oğlum sapıktır
-
Gündem17 saat önce
“Silivri’de 6,2’lik Depremin Derinden Gelen Uğultusu: Sismik Kayıtların Ardındaki Gerçek”
-
Son Dakika5 gün önce
Oyuncu Sevil Akdağ Arkadaşını Öldürdü: Fatih İskenderpaşa’daki Cinayet Olayının Tüm Detayları