Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Sağlık

Chia tohumu ve süt tüketmenin etkisi: Vücuda 5 zararı var

Yayımlandı

üzerinde

Beslenme uzmanlarına göre, chia tohumları ve süt doğru tüketildiğinde çoğu insan için güvenli olabilir, ancak aşırı tüketim veya kötü hazırlama sağlık sorunlarına yol açabilir.

Dikkat edilmesi gereken başlıca yan etkiler şunlardır:

1. SİNDİRİM SAĞLIĞI VE ŞİŞKİNLİK

Chia tohumları, sıvıyı emen ve jel benzeri bir forma dönüşen çözünür lif açısından son derece zengindir. Sütle birleştirildiğinde, bu durum sindirim sistemini aşırı yükleyebilir ve şişkinlik, gaz, kramp veya kabızlığa neden olabilir. Nutrients dergisinde yayınlanan bir inceleme, diyet lifindeki ani artışların, özellikle irritabl bağırsak sendromu (IBS) olan kişilerde gastrointestinal rahatsızlığa yol açabileceğini doğrulamaktadır.

2. YEMEK BORUSU TIKANIKLIĞI

Chia tohumları, ağırlıklarının 10-12 katına kadar sıvı emer ve bu, kuru olarak tüketilip sütle birleştirildiğinde tehlikeli olabilir. Annals of Allergy, Asthma and Immunology dergisinde yayınlanan bir vaka raporunda, kuru chia tohumlarının tüketildikten sonra şişmesi nedeniyle yemek borusu tıkanıklığı bildirilmiştir. Bu riski önlemek için uygun şekilde ıslatma şarttır.

3. LAKTOZ İNTOLERANSI REAKSİYONLARI

Laktoz intoleransı olan kişilerde süt zaten ishal, şişkinlik ve kramplara neden olur ve chia tohumunun lifleri bu etkileri şiddetlendirebilir. Ulusal Diyabet, Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü (NIDDK), dünya nüfusunun yaklaşık %65’inin bir dereceye kadar laktoz emilim bozukluğuna sahip olduğunu ve bu kombinasyonun birçok kişi için sorunlu olduğunu tahmin ediyor.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sağlık

Karpuz yemek faydalı mı? Sıcak yaz günlerinin vazgeçilmezi

Yayımlandı

üzerinde

Karpuz, lif ve su kombinasyonu sayesinde sindirimi kolaylaştırıyor ve bağırsak sağlığını destekliyor. Bir fincan karpuz (yaklaşık 154 gram) A vitamini, C vitamini, magnezyum, potasyum ve kas sağlığı için gerekli amino asitleri içeriyor. Bu besinler, karpuzun düşük kalorili olmasına rağmen besin değeri yüksek bir seçenek olmasını sağlıyor.

KARPUZ NASIL TÜKETİLMELİ?

Faydalarına rağmen karpuzun tüketiminde bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor:

Diyabet hastaları, doğal şeker içeriğini göz önünde bulundurmalı.

Nadir de olsa bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar (kurdeşen, kaşıntı) görülebilir.

Çoğu kişi için ölçülü tüketim güvenli ve oldukça faydalıdır.

Okumaya Devam Et

Sağlık

Amerikan Kalp Derneği açıkladı: Kalbi güçlendiren besin listesi

Yayımlandı

üzerinde

Haftalık menülere bitki bazlı yemeklerin eklenmesi, hem kalp sağlığına hem de sindirime katkı sağlıyor. Uzmanlar, mercimek, fasulye ve mantar gibi baklagillerin et yerine kullanılabileceğini belirtiyor.

Ayrıca tam tahıllar ve lif açısından zengin sebzeler, kötü kolesterol (LDL) seviyelerini düşürerek kalp damarlarını koruyor. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek, beyaz pirinç yerine esmer pirinç veya kinoa tüketilmesi öneriliyor.

Okumaya Devam Et

Sağlık

Nijerya’da Lassa ateşi vakaları artıyor: Ölenlerin sayısı 162’ye yükseldi

Yayımlandı

üzerinde

Hastalık Kontrol Merkezinden yapılan açıklamada, ülkede başkent Abuja’nın yanı sıra 21 eyalette daha Lassa ateşi vakalarının artmaya devam ettiği belirtildi.

Ülkede 25-31 Ağustos’ta 10 yeni Lassa vakasının görüldüğü aktarılan açıklamada, böylece 1 Ocak-31 Ağustos tarihlerindeki Lassa vaka sayısının 871’e çıktığı kaydedildi.

Açıklamada, söz konusu dönemde Lassa ateşinden yaşamını yitirenlerin sayısının 162’ye yükseldiği ifade edildi.

Ülkede şüpheli ve teyit edilmiş vakaların toplam sayısının, geçen yılın aynı dönemine kıyasla daha düşük olduğu belirtilen açıklamada, kalıcı riskler konusunda uyarıda bulunuldu.

Lassa virüsü nedeniyle ülke genelinde geçen yıl 190 kişi yaşamını yitirmişti.

NEDİR?

Nijerya hükümeti, 23 Ocak 2019’da Lassa ateşi nedeniyle acil durum ilan etmişti.

Mali, Togo, Gana, Liberya, Sierra Leone gibi birçok Afrika ülkesinde görülen Lassa ateşine, Nijerya’da ilk olarak 1969’da ülkenin kuzeydoğusundaki Borno eyaletinde rastlanmıştı.

Fare dışkısıyla temas sonucu bulaşan hastalık, insandan insana geçebiliyor ve ölümcül kanamalı ateşe yol açıyor.

Yetkililer, halkı fare ve diğer kemirgenlerle temas etmemeleri konusunda uyarıyor.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar