Sağlık
Yağlı karaciğer hastalığını tersine çevirmek mümkün: 5 yaşam tarzı değişikliği

5. GÜNDE BİR FİNCAN KAHVE
Bilimsel çalışmalar, sade kahve tüketiminin karaciğeri oksidatif stresten koruyabileceğini gösteriyor. Kahvede bulunan klorojenik asit gibi antioksidanlar, karaciğer enzimlerini düşürerek iltihaplanmayı azaltabiliyor. 2021 yılında yapılan bir araştırma, günde bir fincan kahve tüketmenin NAFLD riskini %20, karaciğer hastalıklarına bağlı ölüm riskini ise %49 oranında azaltabileceğini ortaya koydu.
Alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı, zamanında müdahale ile önlenebilir ve hatta tersine çevrilebilir bir durum. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, bilinçli kilo yönetimi ve basit günlük alışkanlıklarla karaciğer sağlığını korumak mümkün. Uzmanlar, risk altındaki bireylerin mutlaka düzenli sağlık kontrollerinden geçmesini ve yaşam tarzlarını gözden geçirmesini öneriyor.
Sağlık
Her yönüyle “süper besin”: Lif, antioksidan ve vitamin deposu

RUH HALİ ÜZERİNDE OLUMLU ETKİ
Kuşkonmaz, serotonin ve dopamin üretiminde görevli folat açısından zengin olması sayesinde, ruh halini düzenleyici etki gösterebiliyor. Düşük folat seviyeleri ile depresyon arasında kurulan bağ, bu sebzeyi ruh sağlığını destekleyen doğal bir alternatif haline getiriyor.
Sindirimi, bağışıklığı, hormonları ve kemik gücünü destekleyen kuşkonmaz; buharda pişirme, ızgara, kızartma ya da çorba içinde kullanılarak kolayca tüketilebiliyor. Uzmanlar, vitamin kaybını önlemek için hafif pişirme yöntemlerini ve sağlıklı yağlarla birlikte tüketimi öneriyor.
Her yönüyle bir “süper besin” olan kuşkonmaz, sofralarda sağlıklı ve doğal bir destekçi olarak öne çıkıyor.
Sağlık
Alzheimer hastalığının erken belirtisi: Nasıl önlenebilir?

HASTALIK BEYİNDE YILLAR ÖNCESİNDEN BAŞLIYOR
Alzheimer belirtileri genellikle 65 yaş sonrası ortaya çıksa da, hastalık beyinde çok daha önce gelişmeye başlıyor. Araştırmalar, Alzheimer’a yol açan biyolojik süreçlerin semptomlardan yıllar önce başladığını ortaya koyuyor. ABD’de 6 milyondan fazla kişinin Alzheimer’la yaşadığı, bu sayının önümüzdeki on yıllarda katlanarak artacağı tahmin ediliyor.
Uzmanlara göre bu artış, hastalığın önlenmesi ve erken teşhisinin önemini daha da artırıyor.
Yaş, Genetik, Travmalar… Risk Faktörleri Neler?
Hastalığın bilinen tek bir nedeni yok. Genetik yatkınlık, yaş ve beyin travmaları gibi faktörlerin yanı sıra kalp-damar hastalıkları, diyabet, sigara kullanımı ve düşük fiziksel aktivite de riski artırıyor.
Sağlık
Yeni varyantlar ortaya çıktı: Corona virüs vakalarında artış

Son günlerde corona virüs vakalarında artış yaşanmaya başladı.
Yeni varyantlar ortaya çıkarken, Türkiye’de şu anda varyant analizi yapılmıyor.
Ancak Avrupa‘daki tespitlere göre şu sıralarda “Stratus” ve “Nimbus” varyantları etkili olurken, yaz mevsiminin de etkisiyle birçok kişide bağırsak enfeksiyonlarıyla birlikte görülüyor.
“VAKALARDA ARTIŞ OLDUĞUNU GÖZLEMLEMEKTEYİZ”
Konuya ilişkin NTV’ye konuşan enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal, “Yaz ayına girmemize rağmen hazirandan bu yana artış var. Önce çocuk hastalarda ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde fazla sayıda görmeye başladık. Ama şimdi artık bağışıklık sisteminden bağımsız olarak yaştan bağımsız olarak vakalarda artış olduğunu gözlemlemekteyiz.” dedi.
“HASTALARDAKİ BELİRTİLER FARKLILIK GÖSTERİYOR”
“Bazı vakalarda ishalle ve halsizlikle, ateşle ortaya çıkarken, bazı vakalarda solunum yolu semptomlarının boğazda gıcıklanma, hafif öksürük, hafif ateş gibi belirtilerin ön planda olduğunu görüyoruz.” diyen Köksal, şunları söyledi:
“Demek ki ortamda tek bir varyant yok.
Birden fazla varyant dolaşıyor ki hastalardaki belirtiler farklılık gösteriyor.”
“AYRIMINI YAPMAK HER ZAMAN MÜMKÜN OLMUYOR”
“Her yaz olduğu gibi gastroenterit yani bağırsak enfeksiyonları da sık görülüyor. Öyle ki bazı hastalarda iki hastalığın belirtileri karışabiliyor.” diyen Köksal, şunları kaydetti:
“Yaz ayındayız. Dışarıda gıda tüketimi fazla soğuk su içme, dondurma gibi ya da dış ortamda iyi yıkanmamış sebzelerin yenmesi de gastroenterit yaptığı için vakalarda karışıklığa yol açabiliyor.
Covid mi yoksa gastroenterit vakasıyla mı karşı karşıyayız. Bunun ayrımını her zaman yapmak mümkün olmuyor.”
KALABALIK ORTAMLARA DİKKAT
Öte yandan corona virüsten korunmak için özellikle ileri yaş grubunun ve kronik hastalıkları olanların kalabalık ortamlarda daha dikkatli olması öneriliyor.
-
Gündem6 gün önce
Ankara’da Kahreden Konteyner İnfazı: Anne Hayatını Kaybetti, 12 Yaşındaki Oğlu Ölü Numarasıyla Kurtuldu
-
Teknoloji1 hafta önce
Meta’dan Apple’ın Yıldız Mühendisi Ruoming Pang’a 200 Milyon Dolarlık Rekor Teklif
-
Gündem5 gün önce
Ankara’da Çatıya Çıkma Umuduyla Çıktılar: Yangın Faciasında Anne, Bebek ve Güvenlik Görevlisi Dumandan Zehirlendi
-
Gündem6 gün önce
“Alarm Çalmadı, 3 Can Gitti”: Ankara Yaşamkent Valero Sitesi Yangın Faciasında Alarm Sistemi İhmal Mi Edildi?
-
Gündem1 hafta önce
Pençe‑Kilit Bölgesi’nde Metan Gazı Faciası: Kuzey Irak’ta 12 Mehmetçiğimiz Nasıl Şehit Oldu?
-
Politika1 hafta önce
İsrailli Uzmanlar Uyarıyor: Netanyahu‑Trump Zirvesinde Gizli Mesajlar ve “Alışılagelmedik” Ziyaretin Anatomisi
-
Gündem6 gün önce
20 Yaşındaki Mahkum Bavulda Kaçtı: Corbas Cezaevi’nden Akıllara Ziyan Firar
-
Magazin7 gün önce
Ünlü DJ Ozan Doğulu 12 Milyon TL Dolandırıldı: Sahte Forex Reklamının Şok Detayları!