Magazin
Antik yol doğaseverlerin yeni rotası oldu
Antalya’nın Akseki ilçesinde restorasyon çalışması süren, Romalılardan bugüne taşınan kervan ve göç yolu, geçmişin izini sürmek isteyen doğaseverlerin yeni rotası oldu.
Tarihte ticaret yolu olarak kullanılan İpek Yolu’nun Alanya ile Konya etabında yer alan 6 kilometrelik antik yol, yürütülen çalışmalarla turizme açıldı.
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı ve Akseki Kaymakamlığı işbirliğiyle yaklaşık 2 yıl önce başlatılan çalışmalarla, tarihi kervan ve göç yolunun bulunduğu ilçe, doğası, havası ve tarihiyle yeniden çekim merkezi haline geldi. İlçe merkezinden başlayarak Sarıhacılar Mahallesi’ne uzanan güzergah, tarihe meraklı doğasever ve fotoğraf tutkunlarının yeni yürüyüş parkuru oldu.
TARİHİ SARIHACILAR CAMİSİ İLE DÜĞMELİ EVLER DE GÜZERGAHTA
Doğal güzelliklerin arasındaki antik güzergahta, 600 yıllık Sarıhacılar Camisi, Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan yaklaşık 400 yıllık düğmeli evler de bulunuyor. Tek parça katran ağacından yapılmış mihrabı ve minberiyle dikkati çeken tarihi camide, Osmanlı Padişahı Sultan Reşad tarafından hediye edilen sancak da sergileniyor. Parkurun sonunda, geçmişi 800 yıl öncesine kadar uzanan Sarıhacılar Mahallesi’ne ulaşılıyor.
“HERKES BU TARİHİ ATMOSFERİ YAŞAMALI”
Güzergahta düzenlenen yürüyüşe katılan Recep Güler (37) tarihi kervan ve göç yolunda ailesiyle yürümenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. Güzergahın “buram buram tarih koktuğunu” belirten Güler, herkesin mutlaka bu antik yolu görmesi ve tarihi atmosferi yaşaması gerektiğini dile getirdi. Ersel Güler (50) ise tarihi kervan yolunun bakımlı ve yön levhalarıyla takibinin kolay olduğunu kaydetti.
Melisa Nur Değirmen (20), keyifli sohbetlerle dolu, huzurlu bir yürüyüş yaptıklarını belirtti. Yürüyüşü tamamlayan 10 yaşındaki Amine Lena Baltacı, parkurda kısa ve uzun rotaların bulunduğunu anlattı. Yoldaki taşların zaman zaman tehlike oluşturduğunu ancak dikkatli olunduğunda sorun yaşanmayacağını ifade eden Baltacı, yol boyunca tarihi dokuların dikkati çektiğini söyledi.
Ayşe Yılmaz (23), bu tarihi yolda geçmişte deve ve atlarla göç edildiğini, ticaret yapıldığını dile getirdi. Kervan yolunun geçmişe açılan kapı olduğunu vurgulayan Yılmaz, bu deneyimi yaşamak isteyen herkesi bölgeye davet etti.
Magazin
Oyuncu Mehmet Ali Tuncer’e veda: Son yolculuğuna uğurlandı
Oyuncu Mehmet Ali Tuncer, kalp krizi sonucu 57 yaşında yaşamını yitirdi. Tuncer, bugün İstanbul’da son yolculuğuna uğurlandı.
Magazin
Erkan Petekkaya ile Ayça Bingöl yıllar sonra aynı projede buluştu
Yıllar önce “Öyle Bir Geçer Zaman ki” dizisinde başrolleri paylaşan Erkan Petekkaya ile Ayça Bingöl, yeni bir proje için bir araya geldi. O anları Petekkaya paylaştı.
Magazin
Uzman tavsiyesi: Koşmaktan sekiz kat verimli
Bisiklet sürmenin kasları en verimli kuvvet üretme ve enerji tüketme noktasında tuttuğunu belirten uzmanlara göre insan vücudu ve bisiklet arasında ‘mükemmel bir biyomekanik uyum’ var.
Bisiklet, neden yürümekten ya da koşmaktan çok daha kolay?
Uzmanlara göre cevap, vücudumuzla bisiklet arasındaki “mükemmel biyomekanik uyum”da.
Euronews’in haberine göre yürürken veya koşarken vücudumuz aslında kontrollü bir şekilde öne doğru düşer; her adımda bacaklarımızı yerçekimine karşı sallarız.
Bu hareket bile başlı başına enerji tüketir.
ENERJİNİN BOŞA GİTMEDİĞİ HAREKET
Oysa bisiklet sürerken bacaklarınız geniş yaylar çizmez, küçük ve dairesel hareketler yapar.
Her adımda tüm bacak ağırlığınızı yukarı kaldırmak yerine, sadece kalça ve diz eklemlerini döndürerek pedal çevirirsiniz. Bu da ciddi enerji tasarrufu sağlar.
Yürürken her adımda ayağınız yere çarpar; bu küçük çarpışmalar ses ve titreşim olarak hissedilir. Bu da harcadığınız enerjinin bir kısmının ısı ve ses olarak boşa gitmesi anlamına geliyor.
“ÇARPIŞMA YOK, ANİ FREN YOK”
Ayrıca her adımda kendinizi biraz yavaşlatırsınız: ayak yere önde basar, vücut arkadadır; bu da kısa süreli fren etkisi yaratır. Kaslarınız bu yavaşlamayı aşmak için tekrar hız kazanmak zorunda kalır. Bisiklet ise bu sorunlara tekerlekle çözüm getirir. Lastikler, yere çarpmak yerine yüzeye nazikçe temas eder ve süzülerek ilerler. Çarpışma yok, ani fren yok. Pedal çevirdiğiniz güç doğrudan ileri harekete dönüşür.
“ÇOK DAHA VERİMLİ”
Edith Cowan Üniversitesi’nden Biyomekanik Profesörü Prof. Dr. Anthony Blazevich, The Conversation’da kaleme aldığı yazıda şu değerlendirmeyi yapıyor:
“Bisiklet sürmek, yürümekten en az dört kat, koşmaktan ise sekiz kat daha enerji verimli. Bu verimlilik; eklem hareketini azaltması, çarpışma etkisini ortadan kaldırması ve kasların en ideal hızda çalışmasını sağlaması sayesinde oluşuyor.”
-
Gündem1 hafta önce
“DAĞ Plakalı Lüks Araç Çetesi Çökertildi: Aksaray ve Laleli’de 50 Milyar TL’lik Sahte-Siren Operasyonu”
-
Gündem1 hafta önce
Çanakkale’de Kabinde Gizli Çekim Skandalı: Uygunsuz Fotoğrafları Çeken Meslektaşı Olarak Görev Yapan Doktor Tutuklandı
-
Gündem6 gün önce
Ankara’da Kahreden Konteyner İnfazı: Anne Hayatını Kaybetti, 12 Yaşındaki Oğlu Ölü Numarasıyla Kurtuldu
-
Teknoloji1 hafta önce
Meta’dan Apple’ın Yıldız Mühendisi Ruoming Pang’a 200 Milyon Dolarlık Rekor Teklif
-
Gündem4 gün önce
Ankara’da Çatıya Çıkma Umuduyla Çıktılar: Yangın Faciasında Anne, Bebek ve Güvenlik Görevlisi Dumandan Zehirlendi
-
Gündem6 gün önce
“Alarm Çalmadı, 3 Can Gitti”: Ankara Yaşamkent Valero Sitesi Yangın Faciasında Alarm Sistemi İhmal Mi Edildi?
-
Gündem1 hafta önce
Pençe‑Kilit Bölgesi’nde Metan Gazı Faciası: Kuzey Irak’ta 12 Mehmetçiğimiz Nasıl Şehit Oldu?
-
Politika1 hafta önce
İsrailli Uzmanlar Uyarıyor: Netanyahu‑Trump Zirvesinde Gizli Mesajlar ve “Alışılagelmedik” Ziyaretin Anatomisi