Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Ekonomi

Almanya’da 2025’te büyüme beklentisi sıfıra düştü

Yayımlandı

üzerinde

Alman hükümetine danışmanlık yapan Ekonomi Bilirkişi Kurulu (SVR), ülke ekonomisine ilişkin 2025 büyüme tahminini yüzde 0,4’ten yüzde sıfıra düşürdü.

Ekonomi profesörlerinden oluşan SVR, ekonomisine ilişkin geçen yıl kasım ayında paylaştığı, 2025-2026’yı kapsayan büyüme tahminlerinde ilkbahar döneminde güncelleme yaptı.

Beş üyeli kurul, 2025 için GSYH büyüme tahminini yüzde 0,4’ten yüzde 0’a düşürürken, 2026 büyüme beklentisini ise yeni 500 milyar avroluk mali paketle sağlanan fonların inşaat ve ekipman yatırımlarının yanı sıra kamu harcamaları için de olumlu itici güç oluşturacağı beklentisiyle yüzde 1 olarak belirledi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük tarifelerinin ihracata dayalı Alman ekonomisini baskılayacağını belirten Kurul, “Yurt içindeki zorluklar Almanya’nın ekonomik büyümesini yavaşlatmaya devam etmektedir. Örneğin, aşırı bürokrasi ve uzun onay prosedürleri şirketler için gereksiz yere yüksek maliyetlere neden olmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.

SVR, aynı zamanda, ticaret politikasındaki mevcut aksaklıkların, karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik devam eden çabaların, demografik yaşlanma ve yapay zekanın (YZ) artan kullanımının, Almanya’daki yapısal değişimi hızlandıracağını değerlendirdi.

Kurulun raporunda, Almanya ihracatının gümrük vergilerindeki keskin ve öngörülemez artışla birlikte düşebileceği belirtildi.

SVR, geçen yıl ortalama yüzde 2,2 olarak kayıtlara geçen yıllık enflasyonun 2025’te yüzde 2,1’e ineceği tahmininde bulundu. Enflasyonun 2026’da yüzde 2’ye düşmesi bekleniyor

Ekonomi Bilirkişi Kurulu Başkanı Monika Schnitzer, “Yakın gelecekte Alman ekonomisi iki faktörden önemli ölçüde etkilenecektir. ABD ticaret politikası ve mali paket.” ifadelerini kullandı.

Almanya’da bir önceki Federal Meclisteki milletvekilleri martta altyapı ve iklim için 500 milyar avroluk özel fon oluşturulması ve savunma harcamalarının gelecekte “borç freni” uygulamasından çıkarılması için anayasa değişikliği yapılmasına “evet” demişti.

EKONOMİ BÜYÜMEDE ZORLANIYOR 

Bu arada, tarife savaşları ve Trump’ın bazı açıklamaları küresel ticaret üzerindeki olumsuz etkilere ilişkin endişeleri körüklerken çoğu analist, Trump’ın gümrük vergisi politikasını Alman ekonomisinin büyümesinde “özel risk” olarak görüyor.

Trump’ın agresif gümrük vergisi politikası küresel ekonomik görünümü gölgelerken, bölgedeki diğer ülkelere kıyasla daha büyük oranda imalat sektörüne bağımlı olan Alman ekonomisi, üretimdeki kalıcı zayıflık nedeniyle kırılganlığını koruyor.

Ülke ekonomisi, 2024’ün tamamında bir önceki yıla göre yüzde 0,2 geriledi. Böylece Çin ile artan rekabet ve yapısal sorunların ekonomiyi frenlemesiyle art arda ikinci yıl küçülme yaşandı. Ekonomi, 2023’te de yüzde 0,3 daralmıştı. Böylece Almanya, son iki yıldır büyüyemeyen tek G7 ekonomisi oldu.

Almanya’da hükümet, 24 Nisan’da bu yıl için daha önce yüzde 0,3 olarak açıklanan büyüme beklentisini ABD Başkanı Donald Trump’ın politikalarının ardından küresel ticari gerginliklerin etkisiyle yüzde 0’a düşürmüştü.

Hükümetin son tahmini gerçekleşir ve Alman ekonomisi bu yıl da büyümezse, art arda üçüncü yıldır büyümemiş olacak. Öte yandan, Alman ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde hane halkı tüketim harcamaları ve yatırımlar sayesinde yüzde 0,2 büyüyerek, resesyona girmekten kurtulmuştu.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomi

Bakan Şimşek: Kırılganlıklar azaldı

Yayımlandı

üzerinde

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Bakan Şimşek, Londra’da iki gün süren temasları kapsamında reel sektör ve finans sektörü yatırımcılarıyla görüştü. Yoğun katılımla gerçekleştirilen toplantılarda, ekonomi programındaki gelişmeler ve Türkiye’nin yapısal dönüşüm vizyonu detaylı şekilde ele alındı.

Şimşek, burada verdiği mesajlarda, uygulanan ekonomi programının, son dönemde yaşanan şoklara karşı dayanıklılığını ispatladığına işaret ederek, “Enflasyonda düşüş eğilimi sürüyor, enflasyonun yıl sonunda Merkez Bankasının öngördüğü tahmin aralığında kalması bekleniyor. Cari açık sürdürülebilir seviyelere çekildi, dış borcun milli gelire oranı ve brüt dış finansman ihtiyacı azaldı.” ifadelerini kullandı.

Kamu harcamalarında disiplinin korunduğunu vurgulayan Şimşek, “Gelir performansının Orta Vadeli Program’da öngörülen hedefin bir miktar altında gerçekleşmesi ihtimali bulunmasına rağmen dezenflasyon süreci devam etmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Şimşek, reel sektörün dirençli yapısını koruduğunu ve sektörel gelişmelerin dikkatle izlendiğini bildirerek, yapısal dönüşüm çerçevesinde aktif sanayi politikaları ile yeşil ve dijital dönüşüme yönelik politikaların devam edeceğini anlattı.

“KIRILGANLIKLAR AZALDI”

Yatırımcılara yaptığı değerlendirmede ekonomideki kırılganlıklar azalırken, makro-finansal istikrarın güçlendiğine dikkati çeken Şimşek, “Bu doğrultuda kur korumalı mevduattan çıkış süreci büyük ölçüde tamamlanmış, mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” ifadesini kullandı.

Bakan Şimşek, “Terörsüz Türkiye” sürecine ilişkin de bilgi verdiği görüşmelerde, “Terörsüz Türkiye süreci sadece güvenlik değil, bölgesel entegrasyon ve ekonomik kalkınma açısından da fırsatlar sunuyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri, Türkiye’nin yeni büyüme motorları olma potansiyeline sahip.” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye’nin büyük ve büyüme potansiyeli güçlü bir ekonomi olduğuna dikkati çeken Şimşek, şunları kaydetti:

“Kişi başına gelire oranla, imalat sanayisindeki yüksek katma değerimizle çoğu ülkenin ilerisindeyiz. Hem imalat hem de hizmetler sektöründe bölgemizin ana üretim üssü konumundayız. Gelişmiş fiziki altyapımız, genç ve dinamik nüfusumuz ile güçlü bölgesel entegrasyon yeteneğimiz, Türkiye’yi doğrudan yabancı yatırımlar açısından son derece cazip kılmaktadır.”

Bakan Şimşek, Londra temasları kapsamında ayrıca İngiltere’de faaliyet gösteren Türk firmaların yöneticileriyle de bir araya geldi.

Okumaya Devam Et

Ekonomi

Emekli zammıyla güncellendi: Emekli banka promosyonları güncel (Temmuz) | 2025 Hangi banka ne kadar promosyon veriyor?

Yayımlandı

üzerinde

Milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren Temmuz zammıyla birlikte promosyon başvurularında yoğunluk yaşanıyor.

Emekli maaşlarına %16.67 zam gelirken promosyon kampanyaları güncellendi. Bazı banka promosyonu ödemeleri güncellenirken bazı bankalar ise yeni kampanyalar üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Ek ödemelerle birlikte banka promosyonu ödemeleri 12 bin ila 27 bin lira arasında farklılık gösteriyor.

Promosyon ödemeleri maaş aralıklarına ve ek ödemelere göre farklılık gösteriyor. Aşağıda hazırlanan liste en yüksek promosyonlar dikkate alınarak hazırlanmıştır.

Okumaya Devam Et

Ekonomi

Son dakika altın fiyatları 8 Temmuz: Bugün gram altın kaç TL oldu?

Yayımlandı

üzerinde

Gram altın fiyatı günün her dakikasında sorgulanıyor. Yaz aylarıyla beraber düğün hazırlığında olanlar, altın yatırımı yapanlar altın fiyatlarındaki değişimi takip ediyor. Canlı altın kuru gündemdeki yerini korurken, 8 Temmuz altın ne kadar?

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar