Ekonomi
Asgari ücret temmuz ara zammı 2025: Asgari ücrete ara zam var mı, yapılacak mı? Bakan Işıkhan’dan ara zam açıklaması

ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM YAPILACAK MI?
Asgari ücret, 1 Ocak 2025 itibarıyla yüzde 30’luk zamla net 22.104,67 TL, brüt 26.005,50 TL olarak belirlenmişti. Bu rakam, 2024’teki net 17.002 TL’lik asgari ücrete kıyasla önemli bir artış sağladı. Asgari ücrete Temmuz 2025’te ara zam yapılıp yapılmayacağı, enflasyon verileri ve ekonomik koşullara bağlı olarak değişebilir.
2025 yılına girerken asgari ücrete yüzde 30 oranında zam yapıldı. 1 Ocak 2025 itibarıyla net asgari ücret 22.104,67 TL olurken, brüt tutar ise 26.005,50 TL olarak belirlendi.
Bu artış, 2024 yılında uygulanan 17.002 TL’lik net asgari ücrete kıyasla dikkat çekici bir yükselişi temsil ediyor. Temmuz 2025 döneminde ek bir zam yapılıp yapılmayacağı ise, yılın ilk yarısındaki enflasyon oranları ve ekonomik göstergelere bağlı olarak netlik kazanacak.
Ekonomi
Mayıs enflasyon rakamları ne zaman açıklanır? TÜİK enflasyon oranı 2025

MART ENFLASYON RAKAMLARI
Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), martta aylık bazda yüzde 2,46, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 1,88 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 38,1, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 23,5 olarak kaydedilmişti.
TÜİK verilerine göre, martta 12 aylık ortalamalara göre tüketici fiyatları yüzde 51,26, yurt içi üretici fiyatları yüzde 35,23 artmıştı.
Ekonomi
1. dönem geçici vergi son ödeme tarihi: Geçici vergi nasıl hesaplanır, oranı ne kadar?

GEÇİCİ VERGİ DÖNEMLERİ
Geçici vergi dönemleri 3 aylık periyotlardan oluşuyor. Buna göre vergi ödemek durumunda olanlar tarafından dört kez geçici vergi beyanı yapılarak vergi ödemesi gerçekleştirilir. Geçici vergi beyannameleri 3 aylık hesap döneminin bitiminden sonraki 2. ayda ödeniyor.
Geçici vergi dönemleri:
1. Dönem: Ocak, şubat, mart (17 Mayıs akşamına kadar beyan edilir ve ödenir)
2. Dönem: Nisan, mayıs, haziran (17 Ağustos akşamına kadar)
3. Dönem: Temmuz, ağustos, eylül (17 Kasım akşamına kadar)
4. Dönem: Ekim, kasım, aralık (17 Şubat akşamına kadar)
Ekonomi
Düğünlerde Müzik Keyfi Artık Telifsiz Değil: Salonlarla Telif Sözleşmesi Başladı!
Açıklaması
2025 itibarıyla düğün salonlarında çalınan her müzik için telif ödemesi zorunlu hale geldi. MESAM ile salon işletmecileri arasında sözleşme süreci başladı. Ücretlendirme, uygulama ve tarafların sorumlulukları bu detaylı rehberde!
Özet
Türkiye genelindeki düğün salonları artık çalınan tüm müzikler için telif hakkı ödeyecek. Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) Başkanı Recep Ergül öncülüğünde başlatılan saha denetimleri ve salon işletmecileriyle imzalanan lisans sözleşmeleri, 2025 baharından itibaren yürürlüğe girdi. Bir salonun yıllık lisans ücreti 6.500 TL’ye, tek bir düğün içinse 65 TL’ye tekabül ediyor. Bu meblağlar, eser sahipleri—söz yazarları, besteciler ve aranjörlerin—haklarının korunması amacıyla alınacak şekilde belirlendi.
Düğünlerde Yeni Telif Düzeni
Telif Ödemesi Nedir?
Telif hakkı; eser sahibinin, eserinin kamuya sunulması karşısında aldığı ücrettir. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca canlı ya da kayıtlı müzik yayını yapılan her mekân, yürürlüğe konulan lisans sistemine dâhil olmak zorunda kalacak .
Salonlarla İmzalanan Sözleşme
MESAM, düğün salonu işletmecilerine yönelik saha denetimlerine başladı ve işletmecilerle tek tek sözleşme yapıyor . İlk ziyaret Edirne’de değil, İstanbul Avcılar’daki bir salonda gerçekleşti; sahada zorluk yaşanmaması için bizzat MESAM Başkanı Recep Ergül takip etti .
Telif Ücretleri Ne Kadar?
-
Yıllık Lisans Ücreti: 6.500 TL
-
Tek Düğün Başına: 65 TL
Bu rakamlar, salon büyüklüğüne veya etkinlik sayısına göre farklılık göstermeyecek; sabit tarifeden faydalanacak şekilde belirlenmiş durumda
Telif Ücretleri Kimin Cebine?
Toplanan bedeller; söz yazarı, besteci ve aranjör gibi eser sahiplerine dağıtılacak. “Bu para, sanatçıların emeğinin karşılığıdır,” diyen Ergül, uygulamanın amacının müzisyenlerin gelir kaybını önlemek olduğunu vurguladı .
Uygulama Nasıl İşleyecek?
-
Denetim ve Tespit: MESAM ekipleri, müzik yayını tespit edilen salonları ziyaret ediyor .
-
Sözleşme İmzalama: İşletmecilerle “Genel Lisanslama Sözleşmesi” imzalanıyor.
-
Ücret Tahsili: Salon işletmecisi, yıllık 6.500 TL’yi veya tek seferlik 65 TL’yi MESAM’a ödüyor.
-
Dağıtım: Toplanan telifler, eser sahiplerine eşit ve şeffaf bir havuz sisteminde veriliyor.
Salon Sahiplerinin ve Çiftlerin Sorumlulukları
-
Salon İşletmecileri: Lisanssız müzik yayını yapmamaktan ve sözleşme şartlarını yerine getirmekten sorumlu.
-
Gelin & Damat: Genellikle salon ücreti içinde telif bedeli bulunduğundan, ekstra bir işlem yapmasına gerek yok. Yine de sözleşme şartları kontrol edilmeli .
Sonuç
2025 yılından itibaren düğün müzikleri için telif ödeme zorunluluğu, hem eser sahiplerinin haklarını koruyacak hem de sektörün profesyonelleşmesine katkı sağlayacak önemli bir adım. Salonlar ile başlayan lisans sözleşme süreci, yakın gelecekte tüm etkinlik mekânlarına yayılacak. Düğün hazırlığı yapan çiftlerin, salon seçimi yaparken bu detayı göz önünde bulundurmaları ve işletmecilerden “MESAM lisansı” belgesi istemeleri faydalı olacaktır.
-
Gündem5 gün önce
“Eski Sevgilisini Barışmak İçin Çağırdı, Duşta 2 Erkeği Görünce Dehşete Düştü: ‘Videoyu Aileme Göndeririz!’ Tehdidiyle Kâbus Gecesi”
-
Gündem2 gün önce
Kan Donduran Cinayet: Kütahya’da 1 Yıldır Kayıp Nagihan, Dayısı Tarafından Öldürülüp Betona Gömüldü
-
Son Dakika1 hafta önce
Stuttgart’ta Dehşet Sahnesi: Araç Kalabalığa Daldı, 3 Kişi Yaralandı
-
Gündem5 gün önce
“İzmir Bergama’da Çifte Trajedi: Murat Paçalı ve Sevgilisi Ağaçta Asılı Bulundu”
-
Son Dakika1 hafta önce
Selanik’te Elindeki Bomba Patladı: 38 Yaşındaki Kadın Hayatını Kaybetti
-
Magazin1 hafta önce
“Sırrı Süreyya Önder’in Vefatı Sosyal Medyayı Yasa Boğdu: Hastaneye Gidenler ve Veda Paylaşımlarıyla Ünlülerden Duygusal Destek”
-
Ekonomi6 gün önce
“Nureddin Nebati’nin Gözde Mağazaları Kapanıyor: B&G Store 11 Şubesini Neden Yitirdi?”
-
Gündem1 hafta önce
Özgür Özel’e Saldıran Katilin Mezar Yazısı Şoke Etti: “Acımadın mı Gençliğimize?”