Sağlık
5 dakika abur cubur reklamı izlemek 130 kalori aldırıyor

İngiltere’de yapılan bilimsel bir araştırma, sadece 5 dakika boyunca abur cubur reklamı izleyen çocukların ortalama 130 kalori daha fazla aldığını ortaya koydu.
The Guardian gazetesinin aktardığına göre, sonuçları İspanya’nın Málaga kentindeki Avrupa Obezite Kongresi’nde sunulacak olan araştırma, çocukların 5 dakika boyunca yüksek kalorili, abur cubur ve fast food kategorisindeki yiyeceklerin görsellerine maruz kalmasının daha fazla kalori almalarını beraberinde getirdiğini gösterdi.
ÇOCUKLARA İKİ FARKLI REKLAM İZLETİLİP YEMEK VERİLDİ
Araştırma, Merseyside’daki okullarda yaşları 7 ile 15 arasında değişen 240 çocuğun katılımıyla yapıldı. Çocuklara iki farklı oturumda abur cubur reklamları ve gıda ürünlerinin tanıtılmadığı reklamlar gösterildi. Ardından çocuklara meyve ya da çikolata gibi atıştırmalıklar teklif edildi, sonrasında ise tuzlu, tatlı ve sağlıklı ürünlerden oluşan bir öğle yemeği sunuldu.
Araştırmacılar, abur cubur reklamlarının ardından çocukların abur cubur yiyerek fazladan 58, öğle yemeğinde ise fazlada 73 kalori aldığını tespit etti.
“SONUÇLAR NET BİR MESAJ GÖNDERİYOR”
Liverpool Üniversitesi’nden gıda pazarlaması ve çocuk sağlığı profesörü ve araştırmanın başyazarı Emma Boyland, “Bu, yalnızca markanın olduğu gıda reklamlarının çocukların ne yediğini etkilediğini gösteren ilk araştırma” bilgisini verdi.
Araştırma sonuçlarına göre, çocuklar gıda reklamlarının hemen ardından daha çok yemekle kalmıyor aynı zamanda öğle yemeğinde de daha fazla gıda tüketiyor.
Obezite Sağlık Birliği Direktörü Katharine Jenner da araştırma sonuçlarının “politika yapıcılara net bir mesaj gönderdiğini” belirterek bu mesajı şöyle açıkladı: “Gıda reklamları, çocuklarda aşırı kalori alımına sebep oluyor.”
Söz konusu araştırma, İngiltere hükümetinin ekim ayı itibarıyla internette ve saat 21.00 öncesinde televizyonda gösterilen sağlıksız gıda reklamlarına sınırlama getirmeye hazırlandığı günlerde yapıldı.
Sağlık
Beynin hızlı yaşlanmasına neden olan sessiz tehditler

Araştırma sonuçlarına göre, dört ila beş risk faktörüne sahip bireylerin beyin yaşlarının, daha az riske sahip olanlara kıyasla “kayda değer ölçüde daha yüksek” olduğu görüldü. Bu durum, yaşam tarzı ve metabolik faktörlerin bir araya gelerek beynin yaşlanmasını hızlandırdığını ortaya koyuyor.
Özellikle yüksek tansiyonun, beyin yapısına en fazla zarar veren etken olduğu belirlendi. Uzmanlar, bu durumun beyindeki iletişimi sağlayan beyaz cevher liflerini etkileyerek bilişsel gerilemeye ve demans gibi nörodejeneratif hastalıklara yol açabileceğini vurguluyor.
Araştırmacılar, bu risk faktörlerinin çoğunun belirgin semptomlara neden olmaması nedeniyle genellikle fark edilmediğini ifade ediyor. Bu da beyin sağlığı açısından ciddi bir tehlike yaratıyor.
Sağlık
Tarım ve Orman Bakanlığı paylaştı! 7 sucuk markası daha ifşa oldu

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliğini tehlikeye atan firmaları bir kez daha kamuoyuyla paylaştı. Güncellenen Taklit ve Tağşiş Yapılan Gıdalar Listesi ile Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar Listesi yayımlandı. Açıklanan ürünlerde yapılan denetimlerde birçok hileli ve sağlıksız içeriğe rastlandı.
Listede dikkat çeken ürünler arasında sucuk ve kıyma harçlarında kanatlı eti ve sakatat, süt ürünlerinde ise bitkisel yağ, nişasta ve natamisin bulunduğu tespit edildi. Özellikle bazı restoranlarda pide ve lahmacun harçlarında da bu tür taklit ve tağşiş işlemlerinin yapıldığı bildirildi.
Bazı firmaların ürettiği peynir ve tereyağlarında hayvansal yağ yerine tohum yağı ve nişasta kullanıldığı, çeşitli baharatlarda ise yabancı madde bulunduğu ortaya çıktı.
KIRMIZI LİSTEYE YASAKLI BOYA KATKISI
Bakanlığın güncellediği Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar Listesi’nde ise kullanımı yasak olan gıda boyası içeren ürünler yer aldı. Özellikle kajun çeşnisi ve sumak ürünlerinde bu tehlikeli katkı maddelerinin kullanıldığı belirlendi.
Bakanlık, tüketicilerin bilinçli alışveriş yapmaları ve gıda etiketlerini dikkatle incelemeleri gerektiğini bir kez daha hatırlattı.
Sağlık
Aç karnına kahve içince ne olur? Faydalarıyla biliniyordu

BESLENME UZMANI UYARIYOR
Beslenme Uzman Sarah Lawuk’a göre; sabahın ilk saatlerinde aç karnına kahve içmek, kortizolde keskin bir artışa yol açabilir, bu da hormonal dengesizliğe katkıda bulunur ve daha fazla göbek yağı depolamanıza neden olabilir. Bath Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, sabahın erken saatlerinde kahve içmek kan şekeri kontrolünü olumsuz etkileyebilir ve diyabet ve kalp hastalığı için bir risk faktörü olabilir. Ayrıca kafein bir diüretiktir ve idrar üretimini artırabilir ve susuzluğa yol açabilir.
Sağlığınız için sabah aç karnına kahve, çay gibi kafein içeren içeceklerden uzak durmalısınız. Aç karnına içilen kahve, midenizi tahriş edebilir. Bağırsaklarınızda iltihaba yol açabilir. Mide ekşimesi, ülser, mide bulantısı, reflü ve hazımsızlık gibi sorunları da tetikleyebilir.
-
Gündem2 gün önce
“Ay Yapım Adıyla Dolandırıcılık: Sahte Yapımcılar Onlarca Kişiyi Mağdur Etti”
-
Gündem2 gün önce
Mersin Bozyazı’da Kan Donduran Olay: “Herkes Namuslu Olacak” Diyerek Darp ve Bıçaklama
-
Gündem4 gün önce
Kan Donduran Cinayet: Kütahya’da 1 Yıldır Kayıp Nagihan, Dayısı Tarafından Öldürülüp Betona Gömüldü
-
Gündem1 hafta önce
“Eski Sevgilisini Barışmak İçin Çağırdı, Duşta 2 Erkeği Görünce Dehşete Düştü: ‘Videoyu Aileme Göndeririz!’ Tehdidiyle Kâbus Gecesi”
-
Gündem1 hafta önce
“İzmir Bergama’da Çifte Trajedi: Murat Paçalı ve Sevgilisi Ağaçta Asılı Bulundu”
-
Gündem4 gün önce
“Anneler Günü 2025: 11 Mayıs’ta Annelerinize Sevgi Dolu Sürprizler Hazırlayın”
-
Gündem2 gün önce
PKK’nın 47 Yıllık Kanlı Tarihi: Lice’den Eruh’a İlk Kurşun, Öcalan’dan Dağılma Kararına Kritik Adımlar
-
Ekonomi1 hafta önce
“Nureddin Nebati’nin Gözde Mağazaları Kapanıyor: B&G Store 11 Şubesini Neden Yitirdi?”