Gündem
“TGRT WhatsApp Krizi: Aslıhan Ören’in “Tazminatsız Gönder” Talimatı Basın Özgürlüğünü Tehdit Ediyor”
Açıklaması
TGRT Haber’de Aslıhan Ören’in “Olumsuz KJ yazılmayacak” ve “tazminatsız gönder” talimatıyla patlak veren WhatsApp krizi, medya özgürlüğünü nasıl sarsıyor? Oku!
TGRT’de yaşanan WhatsApp krizi, İhlas Medya Grubu Genel Müdürü Aslıhan Yeltekin Ören’in haber akışına doğrudan müdahalesi ve “tazminatsız gönder” söylemiyle yeniden patlak verdi. Çocuk işçi haberine “Olumsuz KJ olmayacak, yazılmayacak” diyerek tepki gösteren Ören, son ortaya çıkan yazışmalarında sorumlu editörlere “anladıkları dilden uygula, tazminatsız gönder” talimatı verdiği ortaya çıktı. Bu müdahaleler sosyal medyada “sansür” ve “basın özgürlüğü ihlali” olarak yorumlanırken, TGRT Haber Genel Yayın Yönetmeni Ercan Seki’nin de “Hırsız evin içindeyse kapı kilit tutmaz” yanıtı krizin dozunu artırdı. Haberimizin devamında kriz sürecini, patron-muhabir dinamiğini ve kamuoyunun tepkilerini ayrıntılarıyla bulacaksınız.
Aslıhan Ören Kimdir?
Aslıhan Yeltekin Ören, İhlas Holding kurucusu Ahmet Mücahid Ören’in oğlu Enver Ören ile 2008 yılında evlendikten sonra İhlas Medya Grubu’nda yöneticiliğe, daha sonra genel müdürlüğe yükseldi . Öncesinde Kanal E, Kanal 6, Star TV, ATV, TV8, Sky Türk, TGRT Haber ve FOX’ta muhabirlik ve sunuculuk deneyimi bulunuyor
WhatsApp Krizinin Ayrıntıları
İlk İtiraz: “Olumsuz KJ Yazılmayacak”
TGRT Haber’in, Türkiye’de artan çocuk işçi sayısını konu edinen “Yoksulluk çocukları çalışmaya zorluyor” haberini yayınlamasının ardından Aslıhan Ören, kanalın editörlerine WhatsApp grubunda sert tepki gösterdi:
“Olumsuz KJ olmayacak demedim mi? Ben ne anlatıyorum; başka patron mu var bilmediğim? Yapmak isteyen hemen istifa etsin.” .
Birgün Gazetesi de benzer bir mesajı “Olumsuz yazan istifa etsin” başlığıyla aktardı .Sansür ve “Tazminatsız Gönder” Talimatı
28 Nisan’da ortaya çıkan yeni yazışmalarda Ören, sorumlu editör Genel Yayın Yönetmeni Ercan Seki’ye şu talimatları verdi:
“Sorumlu kimse yazılı savunma al hemen! İK’ya bildir. Buralara yazma, anladıkları dilden uygula. Sonra da tazminatsız gönder, bak nasıl dinlerler; herkes okusun.” .
Aynı dönemde Sol Haber de “İsteyen hemen istifa etsin!” manşetiyle sansür iddiasını güçlendirdi .Medya Özgürlüğüne Etkileri
Patron müdahalesi, yayın akışının üst düzey yöneticiler tarafından belirlenmesi eleştirilerini beraberinde getirdi. Uzmanlar, bu tür müdahalelerin “basın özgürlüğünü zayıflatacağı” ve “haber çeşitliliğine ket vuracağı” görüşünde . TGRT Haber yöneticisinin “Hırsız evin içindeyse kapı kilit tutmaz” yanıtı, süreçte basın içindeki gerilimi gözler önüne serdi .
Sosyal Medya ve Kamuoyu Tepkisi
X (Twitter) üzerinde “#TGRTKrizi” etiketi altında çok sayıda paylaşım yapıldı; kullanıcılar “medya sansürü” ve “işten atma tehditleri”ne tepki gösterdi . Gazeteciler Birliği ile Basın Konseyi’nin de konuyla ilgili açıklama yaparak, basın etiği ihlallerine dikkat çekmesi bekleniyor.
Sonuç
TGRT’deki WhatsApp krizi, Türkiye’de medya patronlarının editoryal müdahalesini ve çalışanlara yönelik “tazminatsız gönderme” tehditlerini bir kez daha gündeme taşıdı. Haber/etik kaygılarıyla malul bu tartışma, basın özgürlüğü ve çalışan hakları ekseninde kamuoyunun odak noktasına yerleşmiş durumda.