Sanat
Sardes Antik Kenti’nde gece müzeciliği deneyimi

Manisa’nın Salihli ilçesinde yer alan ve Lidya Devleti’ne başkentlik yapmış Sardes Antik Kenti’nde haziran ayından itibaren uygulanmaya başlanacak gece müzeciliği, festival için kentte bulunan gazetecilerce deneyimlendi.
Etkinlikte, Sardes Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Nicholas Cahill, basın mensuplarına antik kent hakkında bilgi verdi, çok tanrılı dinler döneminden kalan Artemis Tapınağı’nı, Antik Çağ’ın kayıtlara geçen en büyük sinagogunu, Yuhanna İncili’nde bahsi geçen kiliseyi, Roma dönemi anıtsal hamam ve gimnazyum kalıntıları ile yürütülen arkeolojik çalışmaları anlattı.
Cahill, gazetecilere yaptığı açıklamada, şehirdeki yapıların özel ışıklandırmalar sayesinde daha görkemli göründüğünü belirtti.
“Burası, bildiğiniz gibi Lidya’nın başkenti Sardes.” diyen Cahill, “Şu anda bir Roma hamamının içindeyiz. Burası 1960’larda restore edildi ve Türkiye’de gerçekleştirilen ilk anıtsal restorasyon projelerinden biri oldu. Gece müzeciliği kapsamında çok güzel bir ışıklandırma yapılmış, gerçekten çok beğendim.” ifadelerini kullandı.
Sanat
Gilgameş operasının dünya prömiyeri yapıldı

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü ve Genel Sanat Yönetmeni Tan Sağtürk, Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşen gösterim öncesi yaptığı açıklamada, sezon boyunca seyirci rekorlarına imza attıklarını söyledi.
Sağtürk, “Sanat üretimimizde gerçekleştirdiğimiz 44 prömiyer ile en üretken dönemlerden birini yaşadığımız bu süreçte asli görevlerimizden biri de Cumhuriyet’imizin yetiştirdiği değerli hocalarımızın ortaya koyduğu ve daha önce hiç sahnelenmemiş eserlerini, kurumumuzun değerli ekibiyle tahlil etmek, değerlendirmek, sahneye taşımak ve seyircimizle buluşabilir hale getirmektir.” diye konuştu.
İDOB’un Gilgameş operası ile adını tarihe yazacağını vurgulayan Sağtürk, şöyle devam etti:
“Bu akşam AKM Türk Telekom Salonu’nun görkemli atmosferinde, ülkemizin yetiştirdiği, 20. yüzyılın en büyük bestecilerinden Ahmet Adnan Saygun’un, kültürlerarasında köprü olma işlevi taşıdığı ve ana yurdunun düşünce dünyasını kavramsal çerçevede yorumladığı epik dram türündeki Gilgameş operasının büyülü diyarına ilk yolculuğu gerçekleştireceğiz. Bugün Gilgameş operası, dünya sahnesinde ilk kez siz değerli seyircilerimizle buluşuyor. Gilgameş, bilgisizlikten bilgiye geçişi tasavvufi bir şekilde ele almasından dolayı zamansız bir eser olma özelliğine sahip, özgürlük tutkusu destanıdır.”
“TÜM EKİP 6 AY BOYUNCA BÜYÜK EMEK HARCADI”
İDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Caner Akgün de Saygun’un başyapıtının 42 senedir sergilenmeyi beklediğini belirterek, “İDOB’un kurucusu Aydın Gün hocamızla Ahmet Adnan Saygun hocamız, bu eseri sahnelenmesi için uzun yıllar çok uğraştı fakat şanssızlıklardan bir türlü olamadı. Harika bir ekip, yaratıcı kadro, orkestra, koro, solist ve bale sanatçıları, teknik ekibimiz herkes yaklaşık 6 ay boyunca büyük bir emek harcadı ve şu an sizin karşınızdayız. Herkese çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
ESER, 20 MAYIS’TA YENİDEN SAHNELENECEK
Caner Akın’ın rejisiyle sahneye konulan eserde, İDOB Orkestrasını İbrahim Yazıcı, İDOB Korosunu ise Volkan Akkoç yönetti.
Eserin dekor tasarımını Efter Tunç, kostüm tasarımını Gizem Betil, ışık tasarımını Cem Yılmazer, video tasarımını Aisha Hajiyeva, koreografisini de Deniz Özaydın hazırladı.
Eserde Hüseyin Likos, Alican Güçoğlu, Yılmaz Berkay Günay, Aylin Ateş, Burak Bilgili, Şebnem Ağrıdağ Kışlalı, Gökhan Ürben, Asude Karayavuz, Kılıç Aslan, Melike Manav Yalçın, Nursel Dinler Yazman, Neslişah Pekin, Burcu Soysev, Berin Kocabaşoğlu, Merve Topaldemir, Pınar Koç, Zeynep Halvaşi, Buket Polat, Agit İşcan, Ecem Ovat, Emre Güngör, Mualla Dedemen, Banu Ergün, Ahmet Baykara ve Alper Saldıran sahne aldı. Eser, 20 Mayıs’ta AKM’de yeniden sanatseverlere buluşacak.
Sanat
İnternetten görüp başladı, bine yakın eser üretti: “Çok büyük sabır istiyor”

Yazıcı, ayrıca filografi, hat gibi farklı sanatların da birleştiği eserleri yaptığını dile getirdi.
Yapılan eserlerde binlerce parçanın kullanıldığını da belirten Yazıcı, “Fatiha Suresi tablosunun önce tasarımını yaptık, sonra kesime başladık. Çok hassas ve ince bir kesimi var. Harekeleri tek tek kesip sonrasında aynı yerlerine montajladık. Yaparken çok dikkat ediyoruz. Harekeler, hat yazısında olduğu gibi aynı yerine gelmesi lazım. Yaklaşık 7 bin matkap deliği var. Böyle bir eser için 7 bin kez kıl testere ile girip, kesip, çıkıyoruz. Yapımı 22 gün sürdü.” diye konuştu.
Sanat
7 yıl önce video izleyerek başladı: Tarihi figürleri halıya resmediyor

Geleneklerin unutulmaya yüz tuttuğuna değinen Sezer, şunları kaydetti:
“Toplum olarak geleneklerimizi çok unuttuk. Geçmişten gelen yaşamımız, nostalji yaşamamız tarih olma yolunda gidiyor. Ben bunu unutturmak istemiyorum. Evlatlarıma da benden sonra gelecek insanlara da Erzurum halkına da Türkiye’de bunu hatırlatmak adı altında ürünlerimde hep nostalji, eskiyi, geleneklerimizde olan detayları işlemeye çalışıyorum.”
-
Gündem1 hafta önce
“Ay Yapım Adıyla Dolandırıcılık: Sahte Yapımcılar Onlarca Kişiyi Mağdur Etti”
-
Gündem1 hafta önce
Mersin Bozyazı’da Kan Donduran Olay: “Herkes Namuslu Olacak” Diyerek Darp ve Bıçaklama
-
Gündem1 hafta önce
Kan Donduran Cinayet: Kütahya’da 1 Yıldır Kayıp Nagihan, Dayısı Tarafından Öldürülüp Betona Gömüldü
-
Gündem1 hafta önce
PKK’nın 47 Yıllık Kanlı Tarihi: Lice’den Eruh’a İlk Kurşun, Öcalan’dan Dağılma Kararına Kritik Adımlar
-
Gündem1 hafta önce
“Anneler Günü 2025: 11 Mayıs’ta Annelerinize Sevgi Dolu Sürprizler Hazırlayın”
-
Gündem1 hafta önce
“Adana Gürselpaşa’da Korkutan Keşif: Mavi Bulvar’da Çöpten İnsan Kafatası Çıktı”
-
Gündem3 gün önce
ABD’den Tartışmalı Adım: Gazze’den 1 Milyon Filistinliyi Libya’ya Taşıma Planı
-
Gündem1 hafta önce
Son Dakika: PKK 47 Yılın Ardından Resmen Feshedildi – Silahlar Teslim Edildi, Barış Sürecine Kapı Aralandı