Gündem
İBB’ye Bir Operasyon Daha: Ağaç ve Peyzaj AŞ’den 7 Kişi Tutuklandı
Açıklaması:
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “yolsuzluk” soruşturması kapsamında İBB Ağaç ve Peyzaj A.Ş. personeline yönelik düzenlenen yeni operasyonda 7 şüpheli, “ihaleye fesat karıştırma” ve “rüşvet” suçlamalarıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi. Sürecin detayları, iddialar ve olası yansımalar makalemizde.
Giriş
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yürütülen kapsamlı “yolsuzluk” soruşturması son olarak İBB Ağaç ve Peyzaj A.Ş. personeline yapılan operasyona evrildi. 22 Mayıs 2025 tarihinde 7 kişi, “ihaleye fesat karıştırma” ve “rüşvet” suçlamalarıyla gözaltına alınarak tutuklama talebiyle nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi ve tutuklanarak cezaevine gönderildi .
Operasyonun Kapsamı ve Gerekçesi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmanın 2024/228233 sayılı dosyası, Ekrem İmamoğlu liderliğinde kurulduğu iddia edilen suç örgütüne odaklanıyor. Soruşturma kapsamında, İBB Ağaç ve Peyzaj A.Ş.’de gerçekleştirilen ihalelerde usulsüzlük yapıldığı ve bu yolla rüşvet alındığı iddiaları üzerine 7 şüpheliye 22 Mayıs’ta gözaltı kararı çıkarıldı. Şüphelilerin İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde alınan ifadelerinin ardından mahkemeye sevk edilmesiyle birlikte tutuklama kararına hükmedildi .
Tutuklanan Şüphelilerin Suçlamaları
Mahkeme kararına göre, tutuklu yargılanacak şüpheliler hakkında şu suçlamalar yöneltiliyor:
-
İhaleye fesat karıştırma: Kamu ihalelerinde taraflı düzenleme ve usulsüz avantaj sağlama.
-
Rüşvet: İhale sürecinde menfaat karşılığı para ya da mal alınması/vaadi.
Bu suçlamalar, hem Türk Ceza Kanunu’nda hem de Kamu İhale Kanunu’nda ağır yaptırımlara tabi. Rüşvet ve ihale yolsuzluğu suçlarından mahkûmiyet halinde uzun süreli hapis cezaları öngörülüyor
Önceki Dalgalı Operasyonlar ve Bağlam
Bu operasyon, İBB’ye yönelik soruşturmada üçüncü dalgayı oluşturuyor. Daha önceki dalgalarda toplam 20 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 13’ü tutuklanarak cezaevine gönderilmiş, kalanlar ise adli kontrol hükümleriyle serbest bırakılmıştı . Özellikle Medya A.Ş. ve Kültür A.Ş. ihalelerinde rüşvet ve usulsüzlük iddiaları gündeme gelmiş, İBB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Taner Çetin de önceki operasyonlarda yargılanan isimler arasında yer almıştı .
Siyasi ve Hukuki Yansımalar
Operasyonun siyasi boyutu da yoğun tartışmalara neden oldu. İBB yönetimi ve muhalefet partileri, operasyonların “siyasi ayağı” bulunduğu argümanını öne sürerken, iktidar kanadı “hukukun üstünlüğü” vurgusu yapıyor. Hukuki süreç devam ederken, yargılamanın şeffaf ve adil yürütülmesi talebi hem yerel hem ulusal basında geniş yer buluyor.
İBB ve İmamoğlu’dan Açıklama
İBB cephesinden konuyla ilgili resmi bir açıklama gelmemiş olsa da, daha önceki operasyonlarda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, hukuki işlemlere saygı duyduklarını ve soruşturmanın sonuna kadar takipçisi olacaklarını belirtmişti. Bu operasyonun İBB’nin günlük işleyişini engellememesi ve hizmetlerin aksamaması da özellikle kamuoyuna duyurulan hedefler arasında yer aldı
Sonuç ve Beklentiler
Yargı sürecinin seyri, hem İBB’nin itibarını hem de Türkiye’deki kamu ihale sisteminin güvenilirliğini test edecek. Önümüzdeki günlerde mahkemede verilecek ara kararlar, tutukluluk sürelerinin uzatılıp uzatılmayacağı veya adli kontrol şartlarıyla tahliyelerin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği yönünde belirleyici olacak. Hukuki zeminde şeffaflığın korunması, soruşturmanın siyasi arenadan bağımsız yürütülmesi yönündeki beklentiler ise kamuoyunda yüksek.
Yükselen yolsuzluk iddiaları ve art arda gelen operasyonlarla İBB’nin gündemden düşmeyen “ihale soruşturmaları”, uzun süre daha hukuki ve siyasi tartışmaların merkezinde kalacağa benziyor.