Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Teknoloji

Her evde insansı robot olacak: Ünlü yatırımcı tarih verdi

Yayımlandı

üzerinde

OpenAI, DoorDash, Block ve Impossible Foods gibi şirketlere yaptığı yatırımlarla tanınan 70 yaşındaki dünyaca ünlü girişimci Vinod Khosla “Robotikte de ChatGPT anı yakındır. 2-3 yıl içinde bunu göreceğiz” dedi.

Khosla’ya göre bu robotlar büyük olasılıkla humanoid yani insan formunda olacak ve ilk etapta dar bir alanda görev yapacak. Örneğin mutfakta yemek pişirmek, sebze doğramak, bulaşık yıkamak gibi işleri üstlenecek. Bu robotların aylık maliyetinin 300-400 dolar civarında olması ve halihazırda ev hizmeti alan herkes için ulaşılabilir hale gelmesi bekleniyor.

Bugün Çin’de üretilen bazı robotların etkileyici olduğunu söyleyen Khosla, bu modellerin en büyük eksiğinin öğrenememeleri olduğuna dikkat çekti:

“Çin robotları harika ama çevre değişince verimli olamıyorlar. Bir insana ‘şurayı temizle’ deyince ne yapacağını bilir ama bir robot henüz bunu yapamıyor.”

“HERKESİN KENDİ ROBOTU OLACAK”

Dev şirketlerin bu alanda geri kalmasının şaşırtıcı olmadığını da belirten Khosla, yeniliklerin genelde Apple gibi devlerin yerine genelde girişimcilerden çıktığını hatırlattı.

Robotik alanına dev yatırımlar yapan bir diğer isim de Nvidia CEO’su Jensen Huang. Huang, “Herkesin kendi R2-D2’su, C-3PO’su olacak. Kişisel bir robot her an yanında olacak” diyerek robotların hem endüstride hem de günlük yaşamda devrim yaratacağını söyledi. Nvidia, robotik ve yapay zekayı “trilyon dolarlık büyüme fırsatı” olarak görüyor. Şirketin ilk büyük hedefi ise otonom araçlar.

VE ROBOTİKTE DAHA FAZLA İSTİHDAM

Amazon CEO’su Andy Jassy de geçtiğimiz günlerde CNBC’ye yaptığı açıklamada robotik alanında yeni işe alımlar yapılacağını duyurdu:
“Yapay zeka ve robotikte daha fazla insan istihdam edeceğiz” dedi.

Tüm bu açıklamalar, önümüzdeki on yıl içinde insan benzeri, çok görevli robotların artık bilim kurgu olmaktan çıkıp evlerimize girmesinin an meselesi olduğuna işaret ediyor.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Teknoloji

Fransız astronot, uzaya Michelin yıldızlı menü götürecek

Yayımlandı

üzerinde

Fransız mutfağı dünyanın en iyilerinden biri olarak bilinir. Bu nedenle Fransız astronot Sophie Adenot, 2026’daki ilk uzay görevi sırasında aylarca dondurulmuş, paketli yiyeceklerle yaşamak yerine, dünyadan bir tat götürmenin yollarını aradı. Çözüm, üç Michelin yıldızlı ünlü şef Anne-Sophie Pic ile iş birliği yapmak oldu.

Avrupa Ajansı (ESA), bu iş birliğiyle ünlü şefin hazırladığı yemeklerin Adenot’un “Epsilon görevi” için “bonus gıda” olarak Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) götürüleceğini açıkladı.

Uzay görevlerinde astronotların çoğunlukla dondurulmuş ve vakumlu ambalajlarda önceden onaylanmış yiyeceklerle beslendiğini belirten ESA, “bonus gıdaların” astronotlara moral desteği sağladığını, dünyayla bağlarını korumaya yardımcı olduğunu ve mürettebat arasında kültürel paylaşımı güçlendirdiğini söylüyor.

UZAY MENÜSÜNDE NE VAR?

Uzaya gönderilecek menüde, başlangıçlar arasında briyoş ekmeği üzerinde limonlu kaz ciğeri, yengeç ve karaman otlu ıstakoz çorbası, köri ve tütsülenmiş mezgit balığıyla hazırlanan yaban havucu çorbası ve pembe biberli soğan çorbası yer alıyor.

Ana yemeklerde ise siyah sarımsak ve tütsülenmiş vanilya ile hazırlanmış haşlanmış dana eti ile tonka fasulyesi ve kremalı peynirli özel bir tavuk bulunuyor. Tatlılarda ise hindistan cevizli ve vanilyalı sütlaç ile fındık çiçeği ve kahveli çikolatalı krema dikkat çekiyor.

“BÜYÜK BİR MEYDAN OKUMA”

Ünlü şef, uzay görevinin gastronomi açısından büyük bir meydan okuma olduğunu söyledi ve “uzay için yemek yapmak, tat duyusunu aşırı teknik kısıtlamalara rağmen koruma çabası” anlamına geldiğini belirtti.

Pic’in tarifleri, Fransız havayolu ikram firması Servair ile iş birliğiyle geliştirildi ve steril poşetlerde uzun süre dayanacak şekilde hazırlandı.

Çünkü uzayda yemeklerin hem hafif, hem raf ömrü uzun, hem de mikro yerçekiminde güvenle tüketilebilir olması gerekiyor.

ASTRONOTLAR UZAYDA NE YER?

ESA’ya göre Amerikalılar genellikle kurutulmuş yiyecek, Ruslar ise konserve yemek tüketiyor. Menüler aylar öncesinden hazırlanıyor ve sekiz günlük döngüler halinde tekrarlanıyor.

Buna rağmen özel tarifler uzaya moral ve çeşitlilik katıyor. Adenot da bu özel yemeklerin, uzayda kültürel bağ kurmak ve birlikte vakit geçirmek için eşsiz bir fırsat sunduğunu vurguluyor.

Okumaya Devam Et

Teknoloji

Elektronik haberleşme sektörüne yatırımlar arttı

Yayımlandı

üzerinde

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yaptığı yazılı açıklamayla Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan Yıllık Pazar Verileri Bülteni’nde yer alan verileri değerlendirdi.

Güncel teknolojik gelişmelere paralel olarak elektronik haberleşme şirketlerinin sektöre yaptığı yatırımın 2023’e göre geçen yıl yüzde 80 artışla 94,1 milyar liraya ulaştığını belirten Uraloğlu, 4,5G abone sayısının da 87,6 milyona ulaştığını kaydetti.

İNTERNET KULLANIM ORANI DÜNYA ORTALAMASININ ÜZERİNDE

Uraloğlu, ‘de elektronik haberleşme hizmetlerine abone olanların sayısının 131,9 milyonu aştığına dikkati çekerek, kullanım oranının da yüzde 88,8 ile yüzde 68 olan dünya ortalamasının üzerinde olduğunu ifade etti.

Sabit geniş bant abone sayısının geçen yıl 20,5 milyona, mobil geniş bant abone sayısının da 75,9 milyona yükseldiğini bildiren Uraloğlu, “Sabit geniş bant abonelerin kullandığı veri miktarı 4 yılda yaklaşık 2,2 katına, mobil abonelerin kullandığı veri miktarı da 2,3 katına çıktı.” bilgisini paylaştı.

FİBER ABONE SAYISI 8,1 MİLYONA ÇIKTI

Uraloğlu, 2020’de 424,9 kilometre olan fiber kablo uzunluğunun geçen yıl 605 bin kilometreyi bulduğunun altını çizerek, “2020’de 4 milyon olan fiber abone sayısı da geçen yıl 8,1 milyona ulaştı.” açıklamasında bulundu.

Mobil abone sayısına ilişkin de bilgi veren Uraloğlu, “Mobil abone sayısı geçen yıl 94,3 milyonu, 4,5G abone sayısı da 87 milyonu geçti. 4,5G abonelerinin nüfusa göre yaygınlığı geçen yıl yüzde 102,3 iken İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya için bu rakam yüzde 123,3 olarak belirlendi. Mobil abone sayısına göre bu 5 il, toplam abonelerin ise yüzde 47’sine sahip oldu.” ifadelerini kullandı.

Uraloğlu, mobil hizmetlerde işletmeciler arası abone hareketliliğinin yoğun olduğunu, 2020-2024 döneminde yıllık ortalama 10,6 milyon mobil numaranın taşındığını, geçen yıl bu sayının 190 milyona ulaştığını belirtti.

SABİT TELEFON ABONE SAYISI DÜŞTÜ

Sabit telefon hizmetlerine ilişkin de değerlendirmede bulunan Uraloğlu, 2020-2024 döneminde sabit telefon hizmetlerinin abone sayısı ve yaygınlık oranında azalış gözlemlendiğini, dönem sonunda abone sayısının 9 milyona, yaygınlık oranının yüzde 10,6’ya gerilediğini bildirdi.

Bakan Uraloğlu, çağrı başlatma trafiğinin 2020 yılı sonunda yaklaşık 5,7 milyar dakika olduğunu, bu sayının 2024 yılında yaklaşık 5,1 milyar dakika olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Okumaya Devam Et

Teknoloji

Satranç piyonu, çapraz gitmeden taş yemeyi öğrendi: İnternet sitesi özür diledi

Yayımlandı

üzerinde

Twitter kullanıcısı “Satranç13”, Chess.com’a ulaşarak bir piyonun yanındaki diğer piyonu çapraz gitmeden aldığı hatasını raporladı. “Bu nasıl bir hata? Düzeltin sitenizi!” diyerek platforma şikayetini ileten kullanıcıya destek mesajları yağdı.

SİTEDEN AÇIKLAMA

Chess.com’un Satranç Şefi Danny Rensch, yaptığı açıklamada “Bir piyonun çapraz gitmeden başka bir piyonu alması elbette ki kabul edilemez. Bu korkunç hatayla karşılaşan herkesten özür dileriz” dedi.

“PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ”

Platform ayrıca, esprili bir dille kural ihlali yapan ‘asi’ piyonların adalete teslim edilene kadar bu sorunun peşini bırakmayacaklarını duyurdu.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar