Gündem
Dünya savunma ligine ASELSAN damgası! 2030 hedefi göğüs kabarttı
Türk savunma devi ASELSAN, 2024’te 15,2 milyar lira net kar elde ederken, şirket, bir önceki yıla göre yüzde 67 artışla 508 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Konuya ilişkin açıklama yapan ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol ise istikrarlı bir şekilde büyüdüklerinin altını çizerek, ‘ASELSAN’ın en önemli gücü insan kaynağı. Türkiye’nin en nitelikli kadrosuyla çalışıyoruz. Vizyonumuz, 2030 sonunda dünyanın en büyük 30 savunma sanayi şirketinden biri olmak’ dedi.
ASELSAN’dan yapılan açıklamada, şirketin enflasyon muhasebesi uygulanmış 2024 yılı finansal sonuçları paylaşıldı.
Buna göre, şirketin yıllık cirosu geçen yıl 2023’e kıyasla yüzde 13 büyüyerek 120 milyar liraya ulaştı.
Aynı dönemde Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Karı (FAVÖK) yüzde 22’den yüzde 25 seviyesine yükselen ASELSAN’ın net kar marjı da yüzde 10’dan yüzde 13’e çıkarak 15,2 milyar lira olarak gerçekleşti.
ASELSAN, bir önceki yıla göre yüzde 67 artışla 508 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Geçen yıl 2023’e göre yüzde 32 artışla 6,5 milyar dolarlık yeni sözleşme imzalayan şirket, bakiye siparişlerini de aynı dönemde yüzde 28 artırarak 14 milyar dolara çıkarttı.
Yeni imzalanan ihracat sözleşmeleri ise yüzde 70 artışla 1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu seviyeler tarihsel zirveler olarak kaydedildi.
SABİT YATIRIMLARA AYRILAN KAYNAK ARTTI
ASELSAN’ın geçen yıl kişi başına cirosu yüzde 9 artış gösterdi.
Millileştirilen ürünler, yabancı muadillerine göre ortalama yüzde 22 maliyet avantajı getirdi.
ASELSAN müşteri çeşitlendirme stratejisini başarıyla sürdürdü. 2020 ile kıyaslandığında sözleşme imzalanan yurt içi müşteri sayısı 180’den 394’e, yurt dışı müşteri sayısı 47’den 76’ya ulaştı.
Geçmiş dönemlerde, sabit yatırımlarına yıllık ortalama 100 milyon dolar kaynak ayıran ASELSAN, bu alanlardaki kaynağını ortalama 250 milyon dolar seviyesine taşıdı.
Şirketin öz kaynakları ile yapılan AR-GE’nin gelirlerine oranı yüzde 7 seviyesinde gerçekleşti, finansman giderleri de bir önceki yıla göre yüzde 45 azaldı.
Söz konusu rakamlarla ASELSAN’ın 50. yılını rekorlarla karşıladığı görüldü.
“31 ÜRÜN İÇİN İLK DEFA İHRACAT SÖZLEŞMESİ İMZALADIK”
Açıklamada görüşlerine yer verilen ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, finansal sonuçların da ortaya koyduğu gibi, istikrarlı bir şekilde büyüdüklerinin altını çizdi.
İhracatı, ASELSAN’da herkesin bir numaralı gündemi olarak belirlediklerini vurgulayan Akyol, “Yurt dışında faaliyet gösterdiğimiz ülke sayısını 20’ye çıkardık. 7 ülke ile ilk defa ihracat sözleşmesi imzaladık. 31 ürünümüzün ilk ihracat sözleşmelerini imzaladık. Alanında dünyanın en iyi kamerası olan ASELFLIR – 500, sadece bir yıl içinde, 16 ülke bizden ASELFLIR – 500 talep etti. Türk savunma sanayinin de bir yılda en fazla ülkeden talep gören ürünü oldu.” ifadelerini kullandı.