Daha fazla hava durumu tahmini: 15 günlük hava durumu İstanbul
Bizimle İletişimde Kalın

Sağlık

Çinlilerin “ölümsüzlük meyvesi” Edirne’de yetişiyor: C, B1, B2 ve B6 ne varsa onda!

Yayımlandı

üzerinde

Şifa deposu hünnabın üreticilerine yüksek gelir imkanı sunduğunu anlatan Köse, şunları kaydetti:

“Kalp damar hastalıkları ve sindirim sistemi hastalıklarına iyi geldiği biliniyor. Artan pazar talebinden dolayı ilimizde de üreticilerimiz hünnap üretimine yönelmeye başladı. Alternatif bir ürün. Üreticiler 5 dekarın altında olan küçük arazilerine hünnap dikimi yapıp meyveciliğe dönebilirler. 1 dekara 40 ağaç dikildiğinde ağaç başı 25 kilogram verimden 1 tona yakın ürün alınıyor. Kilogramı 70-80 liradan alıcı buluyor. Dekardan 70-80 bin lira gelir elde edilebilir. Özellikle küçük arazilerin değerlendirmesini istiyoruz. Bakımı kolay, organik üretime uygun ve ilaç masrafı yok. Su tüketimi çok yüksek değil. Bölgeye uygun olması ve üreticinin gelir elde edilmesi adına alternatif bir meyve.”

Hünnap üretiminin yaygınlaşması için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurgulayan Köse, bu konuda eğitim ve bilgilendirme çalışmaları yaptıklarını sözlerine ekledi.

ÜRETİCİLER VERİMİNDEN MEMNUN

Üretici Ahmet Gündüz, hünnap üretiminin diğer meyvelere göre daha kolay olduğunu belirtti.

Diğer meyve ağaçlarında kullanılan ilaçların hiçbirinin hünnaba uygulanmadığını dile getiren Gündüz, “Hünnap ağacı geç uyandığı için meydana gelebilecek don olaylarından da kendini koruyor. Soğuktan etkilenme riski çok az. Bu yıl pek çok meyve ağacı dondan etkilendi ama hünnap hiçbir zarar görmedi.” diye konuştu.

Gündüz, bakım masrafı az olan hünnabın verimi ve geliriyle üreticiyi memnun ettiğini vurguladı.

Hünnabın sadece su isteyen bir meyve olduğunu belirten Gündüz, “Verimi yüksek. Pazar sorunu da yok. Hünnap bölgemizde çok bilinmiyordu, her geçen yıl çiftçilerin ilgisi artıyor.” ifadelerini kullandı.

Okumaya Devam Et
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Sağlık

Elma sirkesi faydalı mı, zararlı mı? Göz ardı edilmemesi gereken 5 tehlikesi var

Yayımlandı

üzerinde

Elma sirkesinin kan şekeri seviyelerini iyileştirdiği ve diyabeti yönettiği de bilinmektedir. Frontiers in Clinical Diabetes and Healthcare dergisinde yayınlanan 2023 tarihli bir çalışmada, sekiz hafta boyunca günde 30 ml elma sirkesi ile tedavi edilen tip 2 diyabetli katılımcılar analiz edilmiştir. Sonuçlar, açlık kan şekeri ve LDL’de bir düşüşün yanı sıra hemoglobin A1C seviyelerinde de önemli bir düşüş olduğunu göstermiştir.

KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUR

Elma sirkesi tüketmenin en önemli faydalarından biri, tokluk hissini artırarak kilo vermeye yardımcı olmasıdır. Current Developments in Nutrition dergisinde yayınlanan 2022 tarihli bir araştırma, kısa süreli çalışmalarda katılımcıların katı gıda içeren bir öğünle birlikte elma sirkesi tükettiklerinde, öğünden sonra 120 dakika boyunca iştah baskılanması yaşadıklarını ve 3-24 saat boyunca daha az atıştırdıklarını belirtmiştir. Antibakteriyel özellikler açısından zengin

Elma sirkesi, vücuttaki bazı bakteri türlerini engellemesiyle de bilinir. Scientific Reports’ta yayınlanan 2018 tarihli bir araştırmaya göre, elma sirkesi mikrop gelişimini etkileyen, mononükleer sitokin ve fagositik tepkileri baskılayan çoklu antimikrobiyal özelliklere sahiptir.

KALP SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR

Amerikan Kalp Derneği’nin 2025 verilerine göre, kalp hastalığı ABD’de her gün yaklaşık 2.500 kişinin ölümüne yol açarak önde gelen ölüm nedeni olmaya devam ediyor. Hem insanlar hem de hayvanlar üzerinde yapılan 2020 tarihli bir çalışma incelemesi, elma sirkesinin yüksek yoğunluklu lipoprotein, düşük yoğunluklu lipoprotein, trigliseritler ve toplam kolesterol gibi potansiyel faydalarının kalp sağlığını iyileştirdiğini belirtiyor.

Okumaya Devam Et

Sağlık

Akciğerini temizlemek isteyen ona yöneldi, talep çok: 50 gramı bin 250 liradan satılıyor

Yayımlandı

üzerinde

Cemal Tomris, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine yaptığı açıklamada antimikrobiel ve antibakteriel özelliği olan propolisin kovanın dezenfekte olmasını sağlayarak, enfeksiyon kapılmasının önüne geçtiğini söyledi.

Kovanın sağlığının korunmasını sağlayan propolis sayesinde arıların daha fazla bal ürettiğini belirten Tomris, “Sonbaharda kovan girişi, kovan iç duvarlarından, çıta yüzeylerinden kazıyıp alıyoruz. Kazınan propolis kullanıma müsait değil, temizlenmesi gerekiyor. 1-2 günlük çabadan sonra suda bekletme süreci de var yabancı maddelerden arınması için. Ham elde ediyoruz. Macun, toz ve damla olarak sıvısını oluşturuyoruz. Bu şekilde 7’den 70’e herkesin bu ürünü kullanmasının yolunu açmış oluyoruz” dedi.

Okumaya Devam Et

Sağlık

İlaç yerine tercih ediyorlar: Sütle kaynatınca öksürük ve balgamı kesiyor

Yayımlandı

üzerinde

“İnsanlar artık ilaçlar yerine bitkisel ürünleri tercih ediyor”

Vatandaşların bitkisel ürünlere talebinin daha fazla olduğunu ifade eden esnaf Akbayram, “Ayrıca andız pekmezi, kozalak pekmezi ve şurubuyla hazırlanan doğal karışım macunları da büyük ilgi görüyor. İnsanlar artık ilaçlar yerine bitkisel ürünleri tercih ediyor. Bilinç arttıkça doğala yönelim de artıyor.

Okumaya Devam Et

Çok Okunanlar