Gündem

“Özlem Gürses’e 1 Yıl 3 Ay Hapis Cezası: Hükmün Açıklanması Geri Bırakıldı, Yurt Dışı Yasağı Kaldırıldı”

Yayımlandı

üzerinde

Açıklama: Gazeteci Özlem Gürses’in İstanbul 30. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davasında “devletin askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılamak” suçlamasıyla 1 yıl 3 ay hapis cezası verilmiş, hükmün açıklanması geri bırakılmış ve yurt dışı çıkış yasağı kaldırılmıştır. Kararın dayanakları, dava süreci ve hukuki sonuçları bu makalede detaylı olarak ele alınmaktadır.

Özet

Gazeteci Özlem Gürses, YouTube kanalındaki programda Suriye’deki gelişmeleri değerlendirirken kullandığı ifadeler gerekçesiyle “devletin askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılamak” suçlamasıyla yargılandı ve 1 yıl 3 ay hapis cezası aldı  Mahkeme, cezanın açıklanmasını 5 yıllık denetim süresiyle geri bıraktı ve yurt dışı çıkış yasağını kaldırdı .

Dava Süreci

İddianame ve Suçlama

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, Gürses’in YouTube’da Suriye haritasına ilişkin yaptığı “IŞİD yapısı, yani TSK-SMO yapısı” benzetmesi, “devletin askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılamak” suçu kapsamında 6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle yer aldı

Gözaltı ve Önceki Gelişmeler

20 Aralık 2024’te yayın sırasında yaşanan ifade kaymasına ilişkin soruşturmada gözaltına alınan Gürses, bu karara basın özgürlüğü savunucuları ile Meslek Örgütleri’nden tepki çekti . Basın Konseyi ve Çağdaş Gazeteciler Derneği, hukuki sürecin ifade özgürlüğüne zarar verdiğini belirterek tepki gösterdi .

Mahkeme Kararı

Karar Duruşması

24 Nisan 2025’te İstanbul 30. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında mahkeme, Gürses’in 1 yıl 3 ay hapisle cezalandırılmasına hükmetti .

Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (HAGB)

Mahkeme, Gürses’in sabıka kaydının temiz oluşu ve iyi halini göz önüne alarak cezanın infazını 5 yıllık denetim süresiyle erteledi. Bu süre zarfında benzer bir suç işlenmemesi halinde ceza kesinleşmeyecek.

Yurt Dışı Çıkış Yasağının Kaldırılması

Duruşmada ayrıca daha önce uygulanan yurt dışı çıkış yasağı kaldırıldı; böylece Gürses serbestçe seyahat edebilecek .

Hukuki Dayanak ve Eleştiriler

  • TCK 301/2: “Devletin kurum ve organlarının alenen aşağılanması” suçunu düzenleyen maddeye atıf yapıldı .

  • Eleştiriler: Hukukçular, suçun tanımının belirsizliğinin ifade özgürlüğünü kısıtladığını ve basın üzerinde caydırıcı etkisi bulunduğunu savunuyor.

İlerleyen Süreç

  • İtiraz ve Temyiz: Gürses’in karara karşı istinaf ve Yargıtay yoluna başvurma hakkı bulunuyor.

  • Denetimli Serbestlik: HAGB şartlarını ihlal etmemesi durumunda ceza infaz edilmeyecek; aksi halde hüküm infaz edilebilecek.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çok Okunanlar

Exit mobile version